Pad imuniteta zbog bolesti ili zbog, u današnje vrijeme, sve većeg stresa, zbog uzimanja puno različitih lijekova ili drugih uzroka, također može poremetiti ravnotežu vaginalne flore. Tada će bakterije i gljivice, ali i virusi, imati slobodan put u unutrašnjost, proći će barijeru pločastih stanica i početi stvarati upalu. Kako to prevenirati i kako liječiti?

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Kako je građena vaginalna sluznica?

Većina nas misli da je sluznica rodnice - vagine - kao i sluznica vanjskog dijela spolovila - osjetljiva i sklona upalama i raznim bolestima. No, medicina nas uči da to i nije baš tako. Naime, sluznica rodnice je pokrivena pločastim stanicama uz vrlo malo apokrinih i sluznih žljezdica. A pločaste stanice (tako su nas učili na medicini), treba zamisliti kao kockice kojima su popločene stare ceste. Kad malo bolje razmislite, masa tih cesta je još uvijek gotovo neuništiva. Tako te pločaste stanice ustvari štite rodnicu i spolovilo od negativnih i agresivnih utjecaja vanjskog svijeta.

Koji je optimalan PH?

Naravno, netko možda ne provodi higijenu (ali nije dobro ni pretjerivati u pranju i ispiranju jer će se sa sluznice tako odstraniti dobre bakterije koje čuvaju zdrav PH tj. kiselost sluznice oko 5.) Dakle, bakterije na sluznici su u zdravom stanju uvijek u ravnoteži i čine normalnu tzv. fiziološku floru. Jače patogene bakterije će izazvati akutnu upalu koja će s vremenom, ako se ponavlja, prijeći i u kroničnu upalu.

ravnoteža vaginalne flore

Zašto dolazi do neravnoteže vaginalne flore?

Pad imuniteta zbog bolesti ili zbog, u današnje vrijeme, sve većeg stresa, zbog uzimanja puno različitih lijekova ili drugih uzroka, također može poremetiti ravnotežu vaginalne flore. Tada će bakterije i gljivice, ali i virusi, imati slobodan put u unutrašnjost, proći će barijeru pločastih stanica i početi stvarati upalu. U tom slučaju će biti prisutno crvenilo, bolovi, svrbež, iscjedak, virusne bradavice, bolovi pri odnosu, a možda i povišena tjelesna temperatura.

U ginekološkim nalazima pisat će da su prisutne E. coli ili Staphyloccocus ili Candida, pisat će da su stanice abnormalno promijenjene (pa naravno da nisu normalnog izgleda kad su upaljene i bolesne), bit će prekrižena kućica kod parakeratoze ili hiperkeratoze (to su zadebljane stanice poput žulja kojeg dobijete od cipele jer se pločaste stanice rodnice zadebljavanjem brane od agresivnog okoliša). Mozda će pisati i ASCUS ili CIN uz HPV, znači promjene koje je uzrokovao Humani Papiloma Virus.

Kako održavati (i vratiti) ravnotežu vaginalne flore?

1. Moj PRVI i osnovni savjet je - ne perite se i ne ribajte do besvijesti s ovakvim ili onakvim gelovima i sapunima. Svi ti proizvodi su puni kemije i s njima ćete s vremenom skinuti i uništiti sve dobre bakterije koje vas štite od bolesti.

2. Pripazite da se u spolnim odnosima s nepoznatom osobom obavezno zaštitite jer ćete tako spriječiti ili smanjiti ulazak bakterija, gljivica i virusa u vaš organizam.

3. Treći savjet je fitoterapija i promjena prehrane jer ne treba odmah početi piti antibiotike. Antibiotik ćete piti jedino u slučaju da imate dokazanu bakteriju i antibiogram po kojem vidimo koji antibiotik najbolje ubija vašu bakteriju. Na žalost, mnogi ni danas ne znaju da antibiotici nemaju nikakv učinak na gljivice i na viruse. Djeluju samo na bakterije tj. bakterijske bolesti.

4. Kod gljivica se treba susdržati od previše slatkog, kvasca - dakle kruha i peciva, gljiva, kikirikija, kolača, sireva s plemenitom plijesni... Dobro je piti napitak od litre i pol vode sa sokom od tri limuna i tri žlice javorovog sirupa. Tu količinu popiti kroz dva do tri dana.

5. Rodnicu isperite čajem od vrkute, kadulje, lavande uz dodatak hidrolata od čajevca. Pijenjem malo većih količina jogurta i bio kultura također pomažete svom organizmu, a u jogurt (uz dodatak soka jednog česnja česnjaka) može se namočiti i mini tampon i držati svaku drugu noć u rodnici.

6. Svakako treba piti čaj i za podizanje imuniteta i protiv upala, od sljedećih biljaka:

Imela, neven i bazga su imunološke biljke.

Kadulja, ružmarin, lavanda i čajevac su protugljivične biljke.

Sljez i divizma oblažu sluznicu svojom ljekovitom sluzi i štite je.

Kamilica i trputac te kora vrbe djeluju protuupalno.

I sve ove biljke dodatno imaju i bakteriostatsko ili baktericidno djelovanje.

ljekovito bilje

7. Dnevno treba popiti litru čaja i najmanje 50-100 kapi tinkture od adekvatne ljekovite biljke, ovisno o tome trebamo li pokriti bakterije ili gljivice. Zbog HPV-a u rodnicu moje pacijentice preko noći drže tampon namočen u mješavinu sedam do osam ulja (neven, kantarion, čajevac, kadulja, lavanda, ravensara...). Na taj nacin rješavamo s vremenom virus i sve upalne promjene na rodnici, ali i na vratu maternice tzv. cervixu. Partnerima preporučam tinkturu i kremu ili mast za spolovilo, i preventivno i terapijski. Spolne, šiljate bradavice tzv. Condilomi, premazuju se s tinkturom RR tj. rosopasa i ravensare, tri puta dnevno, a onda se još dodatno premazu s mašću P.

8. Od 45. pa do 55. godine padaju ženski hormoni estrogeni, ali često još brže pada progesteron, pa se javlja problemi valunga, suhoća sluznice i sl. U tom slučaju preporučam kupke u kadulji i vrkuti, mazanje s masticom P te čaj od kadulje, vrkute, koprive, sladića, konopljike...

Dr. Ksenija Krajina Pokupec
Botana fitocentar d.o.o.
Fitoterapija - Aromaterapija - Masaža - Savjeti - Edukacija - Nutricionizam
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728
e-mail: botana.zg@gmail.com

Radno vrijeme za informacije, narudžbe i posjete: pon, sri, pet - od 8h do 14h; uto, čet - od 14h do 19h.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.