Jedna od mnoštva krvnih bolesti koje postoje je i anemija. Posljedica je lošeg kemijskog sastava krvi te zapravo ne predstavlja bolest per se, već više poremećaj tj. patološko stanje. Uzrok joj je smanjena količina hemoglobina (crvenog krvnog pigmenta koji veže kisik) i/ili smanjena količina eritrocita

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Anemija je češća kod mladih žena (osobito onih koje imaju problema s obilnim menstruacijama), nego kod muškaraca, a svaka anemija nakon 45 godine života treba uvijek biti detaljno istražena.

Vrste anemije: 

I . Anemija zbog gubitka krvi i željeza tzv. sideropenična anemija

II. Anemija zbog pojačane razgradnje eritrocita tzv. hemolitička anemija

III. Anemija zbog poremečenog sazrijevanja eritrocita tzv. megaloblastična anemija

IV. Anemija zbog oštečenja matičnih stanica koštane srži tzv. aplastična anemija

V. Popratne i ostale rijetke anemije

Ovdje ću se zadržati na točki I. i objasniti samo sideropeničnu anemiju koja nastaje zbog kroničnog gubitka krvi kod nekih bolesti kao što su: vrijed želuca, hemoroidi, obilne menstruacije, endometrioza, maligne bolesti, ulcerozni kolitis, ciroza jetre, varikoziteti jednjaka i dr.

Ova anemija će se razviti i ako ne gubimo krv, ali tada u organizam ne unosimo dovoljno željeza hranom ili se ono nedovoljno resorbira u probavnom traktu ili su zahtjevi za željezom povećani, npr. u trudnoći .

U slučaju sideropenične anemje, u pretragama krvi, vrijednosti željeza u serumu su snižene ispod 8.,UIBC je povišen, a snižene su i vrijednosti hemoglobina Hb i hematokrita Htc. Eritrociti su hipokromni (blijedi i slabo crveno obojani). Osobe su umorne, kosa i nokti su lomljivi i izbrazdani, sluznica jezika je kao ispeglana i osjetljiva, postoji opće bljedilo kože i usnica, podočnjaci, tahikardija - srce ubrzano kuca, javlja se zaduha u naporu....

Terapija: tablete željeza ili injekcije koje se moraju jako pažljivo, precizno i polako davati u venu ili duboko u mišić - intramuskularno.

popaj jde špinat, anemijaPrehrana:

- zeleno lisnato povrće i njihovi sokovi, soja, mrkva, cikla, grožđe, crni ribiz, borovnice, šljive, marelice, maline i kupine, banane (sadrže neophodna „tri mušketira": željezo,vitamin B 12 i folnu kiselinu), jabuke, jagode, grožđice, rajčica, sjemenke suncokreta, žutanjak, grah, grašak, sezamove sjemenke, neljuštene žitarice, kukuruzno brašno, što tamniji integralni kruh, tamniji med, šumski, livadni, kesten ili kadulja, crveno meso i jetrica
- vitamini B grupe, E i C vitamin (pomaže apsorpciju željeza).
- prestanite konzumirati alkohol i duhan te crni čaj i kavu jer i kofein i tanini te nikotin, ometaju resorpciju željeza iz hrane u krv

Fitoterapija:

Uz šetnje na svježem zraku i u prirodi, uz more, jezera ili u planini, protiv anemije se uspješno borimo i odgovarajućim čajevima i biljnim ljekovitim kapima .

Čaj protiv anemije treba sadržavati: kopriva, kadulja, majčina dušica, ružmarin, maslačak, šipak, menta, verbena, trputac

Sve ili neke od ovih biljaka pomiješajte u jednakim omjerima u čajnu mješavinu. Od te mješavine čaj pripremite tako da l čajnu žličicu čaja prelijete s 2,5 dl vode i kuhate l minutu te ostavite čaj da odstoji poklopljen 5 minuta. Procijedite,zasladite odgovarajućim medom i dodajte limunov sok. Dnevno popijte najmanje dvije šalice tj. oko pola litre čaja.

Uz čaj moji pacijenti redovito konzumiraju i tinkturu protiv anemije: od koprive, stolisnika i majčine dušice . Takva terapija je kompletnija i jača, a ako tome pridodamo i određene doze kupinovog vina ili meda protiv anemije (s odabranim ljekovitim biljem, ovisno o vašim dijagnozama i vrijednostima željeza, Hb, tlaka itd.) uspjeh ne izostaje. Polako ali sigurno eliminiramo anemiju i stižemo do cilja - zdravog i jakog organizma.

Ljekovite biljke koje koristim kod anemije djece, uvijek su ukusnije i prilagođene dječjem uzrastu, a umjesto biljnih kapi djeci radije uz čaj pripremam medni pripravak ili sirup protiv anemije.

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Botana, specijalizirana trgovina čajeva i biljnih proizvoda
Fitoterapija - savjetovalište - dijetalna prehrana
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.