Većina nas veliki dio vremena provodi pred stolnim računalima, TV-ekranima, laptopima... Puno čitamo, gledamo filmove, koristimo mobilne uređaje sa sitnim zaslonima... Svakodnevne aktivnosti modernog čovjeka kao stvorene su da malo po malo narušavaju vid, umaraju oči i stvaraju razne oftalmološke probleme. Evo kako im doskočiti

zensko okoOko je mišićni organ, dakle, umara se kao i svi ostali mišići. Načelno, oko se ne bi smjelo umarati ako ne patimo od problema vida ili ako je problem dobro ispravljen. Međutim, u slučaju nemogućnosti konvergencije (istosmjerno fokusiranje), na daljinu ili na blizinu, oči ne rade istovremeno, pa je binokularno (dvooko) gledanje otežano. Kao posljedica toga javlja se mišićni umor, posebno ako oko gleda u ekran - televizijski ili računalni. A to se događa još češće u slučaju kratkovidnosti, jer onda često imamo običaj skinuti naočale kako bismo radili iz blizine.

Koji su alarmantni znaci?

Mutnost slike na daljinu što je znak poteškoće u prilagođavanju (prijelaza pogleda s daljine na blizinu). Peckanja, žarenja, glavobolje, pa čak i migrena. U tom slučaju je obavezan jedan temeljit oftalmološki pregled kako bi se vidjelo radi li se o eventualnom glaukomu (očni tlak) koji ima slične simptome.

Kako izbjeći očni umor?

Prije svega, korigirajte probleme s vidom (kratkovidnost, astigmatizam, dalekovidnost, staračku dalekovidnost): naočalama, lećama ili laserom. Pri radu za računalom, budite na određenoj udaljenosti, barem u duljini ruke, kako bi se izbjeglo danje svjetlo na ekranu. Svakih sat vremena, udaljite se od ekrana i gledajte u daljinu kako biste se opustili od napora za fokusiranje (akomodacija). To je univerzalan savjet, radi li se o insuficijenciji (nemogućnosti) konvergencije ili ne. Nosite naočale protiv umora, koje vam mora odrediti oftalmolog, sa staklima za laganu korekciju kratkovidnosti za olakšavanje akomodacije (fokusiranje) na ekranu. Ne zaboravite treptati očima kako biste izbjegli suhoću očiju.

Postoje li lijekovi protiv umora očiju?

Postoje očne kapi koje stimuliraju mišiće za akomodaciju (fokusiranje). Svakih šest mjeseci se napravi kura od dva mjeseca, jedna kap ujutro, a jedna navečer. Postoje i kapi protiv suhoće očiju. Prije korištenja bilo kakvih pripravaka za oči, važno je savjetovati se s oftalmologom.

Pomaže li i uzimanje dodataka prehrani?

Da, pomažu dodaci prehrani na bazi ulja žutog noćurka i ribljeg ulja lososa, jer u sebi sadrže omegu 6 i omegu 3. Ti dodaci pospješuju izlučivanje suza i smanjuju očnu suhoću. Uobičajena doza je dvije kapsule dnevno kroz mjesec dana. Pomaži i kapsule s hijaluronskom kiselinom, koja štiti od očne suhoće, a sadrže još i četiri antioksidansa (borovnica, likopen, lutein, zeaksantin), koji su pravi očni zaštitinici. Uzimaju se dvije kapsule dnevno kroz 20 dana.

zena pred laptopomGimnastika za oči

Vježba 1 - fiksiranje olovke: olovku stavite u ruku i držite je ispred očiju. Olovku fiksirajte i približavajte je prema nosu. Kada je olovka ispred samog nosa, osjetit ćete kako su se oči „trgnule". 

Napomena: Ovu vježbu treba raditi dvije do tri minute dnevno kroz petnaest dana, zatim svaki drugi dan i naposljetku jednom tjedno.

Vježba 2 - list papira: na listu papira označite dvije crne točke (veličine 5 mm), koje moraju biti 5 cm udaljene jedna od druge. Papir držite krajem ruke i približavajte ga polako prema nosu sve dok se dvije crne točke ne poklope.

Napomena: Ovu vježbu radite 5 minuta svaka dva do tri dana, a nakon dvanaestog puta nastavite s tom vježbom jednom tjedno.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.