Ulcerozni kolitis, bolest nervoznog crijeva i Chronova bolest, nažalost, iznimno su raširene u moderno doba, posebno zbog vanjskih faktora koji ih dodatno pogoršavaju - stresa i neadekvatne prehrane. Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec objašnjava ove tri bolesti te navodi načine kako ih ublažiti pomoću biljne terapije

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Ulcerozni kolitis

Colitis ulcerosa je upalna bolest crijeva, kroničnog tijeka. Karakterizirana je proljevima, grčevima u trbuhu, povišenom temperaturom. Zbog upale sluznice debelog crijeva, stvaraju se i apscesi. Ti apscesi se mogu povezati - stopiti te nastaje ulceracija sluznice. Proljevi su sluzavo krvavi uz 4-6 (ili više) proljevastih stolica dnevno uz blaže ili jako rektalno krvarenje pa i posljedični razvoj anemije.

Irigografijom i kolonoskopijom dobivamo uvid u stanje sluznice debelog crijeva, a također se mogu otkriti i moguće komplikacije - polipi, pseudopolipi, suženja, anorektalne komplikacije -  hemoroidi, fisure, fistule i apscesi. Ulcerozni kolitis smanjuje fertilnost (sposobnost začeća u oba spola).

Fitoterapija protiv ulceroznog kolitisa

Čaj za ulcerozni kolitis sadrži korijen sljeza, koru hrasta, list kupine, mentu, matičnjak, kadulju, majčinu dušicu i stolisnik.

Ovu ili sličnu čajnu mješavinu (prilagođavam je svakom pacijentu posebno), treba piti kroz 6-12 mjeseci, a po potrebi dulje (ili kraće jer sve ovisi o rezultatima i reakciji crijevne sluznice). Uz terapiju se obavezno provodi i dijetalna prehrana, a dodaje se i posebna krema u slučaju komplikacije i potrebe. Uz čaj se koriste i kapi tormentile, rusomače i/ili  melise. Povremeno kombiniram imelu i petasites kao imunološke biljke.

Bolest nervoznog crijeva

Colon iritabile je ulceroznom kolitisu slična bolest, ali samo  po simptomima. Pretragama se ne nalaze nikakve ili značajno nikakve promjene na sluznici crijeva, no današnji stresovi i nervoza, neredovita i nepravilna prehrana često dovode do proljevaste stolice, grčeva, bolova u trbuhu. No, ponavljam, nalazi su uredni pa je i terapija simptomatska: blaži čajevi, kreme, kupke, dijetalna prehrana ili samo jedna žličica tinkture dnevno. To je bolest nervoznog crijeva zbog promjene u autonomnom živčanom sustavu. Stres na poslu ili u obitelji,ostanak bez posla,nervoza pred ispit-sve to može dovesti do nervoznog crijeva.

upalne bolesti crijeva

Chronova bolest

Chronova bolest je teška i ozbiljna bolest crijeva koja za razliku od ulceroznog colitisa može zahvatiti bilo koji dio na probavnog trakta - od usta do anusa. Također, zahvaćeni mogu biti svi slojevi crijeva: sluznica, submukoza, mišićni dio, pa čak i mezenterij i regionalni limfni čvorovi. Bolesni segmenti crijeva odvojeni su zdravim dijelovima, uz česte ulceracije i suženje crijeva.

Dok se ulcerozni colitis javlja nakon 30-e godine života, Chronova bolest je tipična bolest mlađih osoba uz temperaturu, bolove u trbuhu, gubitak tijelesne težine, proljevaste stolice, blago, ali perzistentno krvarenje i razvoj sideropenične anemije.

Uz čaj i tinkturu, svojim pacijentima preporučam i kupku protiv Chronove bolesti, koja sadrži: koru hrasta, crni sljez, lavandu, kamilicu i čempres. Čaj valja prokuhati desetak minuta i svaki drugi dan provoditi mlake kupke anusa (ili kupku koristiti kao oblog). Nakon toga se namazati kremom.

Primjeri iz prakse:

1. Nakon godine dana terapije protiv ulceroznog kolitisa, moja me pacijentica kontaktira otprilike 2-3 puta godišnje i povremeno uzme čaj i kapi da održava svoje postojeće stanje. No, nakon nekih 3-4 godine nazove me i kaže da je bila na kolonoskopiji i da joj liječnici nisu mogli ništa pronaći na sluznici crijeva. Sve je normalnog izgleda i zdravo kao da nikad nije bolovala od ulceroznog colitisa. Super, obje smo bile presretne, a naročito ona, jer je prije moje fitoterapije u prosjeku bila po 5 puta godišnje u bolnici.

2. Dolazi mi pacijentica jer joj muž, inače i invalid, ima 16 proljeva dnevno, a uz to je i dijabetičar. Pogledala sam nalaze i uzela anamnezu te složila terapiju. Nakon prve terapije od mjesec dana supruga mi javlja da ima „samo" 6 proljeva dnevno i da će doći po nastavak terapije. I tako se nakon nekoliko mjeseci i kod njega problem ulceroznog kolitisa sveo na minimum.

3. Kaže mi moj susjed da sam liječila njegovog rođaka, da mu je super, nema proljeve, a kaže narasla mu je i kosa. I onda moj susjed malo opsuje i kaže da i njemu složim terapiju pa da mu naraste kosa. E, tu sad dolazimo do logike u medicini i razlike u diferencijalnoj dijagnostici. Onom pacijentu se oporavila i kosa jer su crijeva ozdravila i mogla su resorbirati više hranjivih tvari, kisika, vitamina i svega ostaloga,  a to je pomoglo i korijenu vlasišta. Nažalost, svog sam susjeda morala razočarati - nema bolest crijeva, nema kose, a što se mene tiče neće je ni imati :).

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Botana, specijalizirana trgovina čajeva i biljnih proizvoda
Fitoterapija - savjetovalište - dijetalna prehrana
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728

Radno vrijeme za informacije, narudžbe i posjete: pon, sri, pet - od 8h do 14h; uto, čet - od 14h do 19h.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.