Ugled kokica kao zdrave grickalice porastao je jer su znanstvenici na 243. Nacionalnom sastanku i izlaganju američkog kemijskog društva, objavili da kokice sadrže  više zdravih antioksidanata (polifenola) nego voće i povrće

kokice

Dr. Joe Vinson, pionir u analiziranju zdravih sastojaka čokolade, oraha i ostalih namirnica, objasnio je da su polifenoli jače koncentrirani u kokicama, koje u prosjeku imaju 4% vode, dok se kod voća i povrća razvodne u 90% vode koju oni sadrže. Također, istaknuo je kako u tvrdom dijelu, tj. ljuski kokice - koju svi izbjegavaju jer se može lako zavući među zube - najveća koncentracija polifenola i vlakana.

"Taj tvrdi dio zaslužuje našu najveću pozornost, to je pravi nutricionistički rudnik zlata!“, ističe Vinson sa  Sveučilista Scranton, Pennsylvania.

Ukupni rezultati istraživanja naveli su dr. Joea Vinstona na zaključak: "Kokice predstavljaju savršene grickalice jer su jedine grickalice koje sadrže 100% neobrađeno cjelovito zrno. Ostala zrna se prerađuju i miješaju s drugim sastojcima, te iako se žitarice zovu "cjelovitima" - to samo predstavlja da se 51% težine proizvoda sastoji od cjelovitih žitarica.“, dodaje Vinson. Jedna porcija kokica zadovoljava više od 70% dnevnih potreba za cjelovitim žitaricama. Prosječna osoba dnevno unese pola porcije cjelovitih žitarica, što znači da bi kokice izvrsno i jednostavno popunile tu prazninu, tj. nedostatak unosa.

Pazite kako ih pripremate! 

Međutim, Vinson je upozorio da način na koji ljudi pripremaju i poslužuju kokice, može uništiti zdravu sliku o kokicama. Pržene na ulju, maslacu i s puno soli - kokice postaju nutricionistička noćna mora krcata masnoćama i kalorijama.

"Kokice koje su ispucale na zraku imaju najmanji broj kalorija", izjavio je Vinson. Kokice iz mikrovalne imaju dvostruko više kalorija od kokica koje su ispucale na zraku.

Vinson je izjavio da kokice ne mogu zamijeniti voće i povrće u zdravoj prehrani. Voće i povrće sadrži vitamine i druge hranjive sastojke koji su nužni za zdravlje, a nema ih u kokicama.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.