Modna prevrtljivost već je odavno poznata stvar, ali njena vjernost nekim estetski ne baš primamljivim odjevnim predmetima zaista je fascinantna. Jednako tako, i obuća ima svoje favorite u kategoriji "tako ružne, a tako voljene"

birkenstockSvakih nekoliko godina modni kreativci i gurui smišljaju krojeve i modele koje ćemo jedne sezone mahnito nositi, a sljedeće se već zapitati - pa što nam je bilo?

Tako i cipele pamte svoje ružne, ali voljene rođake koji su doživjeli svoju sezonu slave - poružnjivali i najzavodljivije noge i zadovoljavali najizbirljivije ukuse.

1966: Birkenstock

Margot Fraser iz Kalifornije svojednobno se zaljubila u savitljive njemačke sandale i otkupila prava prodaje za američko tržište. Kroz desetljeća postale su prepoznate kao udobne i omiljene ljetne cipele.

Danas jedna od najpoznatijih manekenki, poslovno mudra ljepotica Heidi Klum, dizajnira Birkenstockice sa svojim potpisom i u njima se ponosno šepuri kao i u najelegantnijim štiklama.

 

 

klompe

 

1971: Klompe

Početkom desetljeća obilježenog lelujavim šarenilom hipi ere u kojoj su vladale platforme, oni konzervativniji uživali su u tvrdim skandinavskim klompama. Usprkos svojoj tvrdoći, bile su zapravo prilično udbne, iako pomalo glasne.

 


 

cipele earth shoes1974: Earth shoes

Ortopedske cipele prihvaćene i od strane vegana imaju specifičnu petu nižu od prednjeg dijela cipele, zbog čega ostavljaju dojam hodanja po pijesku.

Prilikom njihove 25. godišnjice ugledni časopis Time posvetio im je editorial na kojeg bi i seksi louboutonice bile ljubomorne.

 

dr martens

 

 

Kasne sedamdesete: Marte

Prvi britanski pankeri, ljuti mladi Amerikanci i svi ostali buntovnici (bez razloga), kupovali su cipele Dr Martnes čiji je džon otporan na sve poznate kiseline i otrove. Marc Jacobs dovodi ih na modne piste 1992. godine, a 2007. ponovno ih viđamo na revijama modnih kuća Yamamoto i Chloe.

Lakirane, karirane, visoke, niske, s potpeticom ili ravne, još uvijek su dio visokog modnog establishmenta, ali i rockom inficiranih klubova.

 

jazz cipele

 

 

Osamdesete: Plesne cipele

Grijači za noge - popularne štucne - uz fluorescentne boje i cipelice za jazz dance kakve smo vidjeli u filmu Flashdance. Što reći... osamdesete.

 

 

 

 

cipele tevasSredina devedesetih: Tevas

Ugodne sandale za avanturiste koji žele imati jedan par obuće primjenjiv za odlazak u dućan i za osvajanje stjenovitih plaža. Posebno su ružne nosite li ih na sokne, po mogućnosti bijele. Uf, a to se tako često viđa, još dan danas.

 

 

uggs cizme

 

Zima 2004: Uggice

Uggice su već duže vremena obuća čuvara ovaca i surfera s hladnim tabanima u Australiji. Nakon što su ih surferi donijeli u Ameriku, za njima se poludjele poznate face koje ih obavezno nose na minjake.

 

 

 

 

 

 

crocs2006: Crocs

Nezgrapne i tumplaste gumene klompe u kojima se stopalo znoji i skliže tijekom vrućih dana, dolaze u vrckavim bojama zbog čega im klinci teško odoljevaju. Ali i Jack Nicholson.

 

 

 

 

 

 

worishofer natikace

 

Lipanj 2008: Worishofer natikače

Natikače kakve su nosile naše bake, ružnija varijanata Borosana, već nekoliko sezona preplavljuju mondena ljetovališta. Vidite li kakvu baku sa spomenutim sandalama, svakako joj napomenite da idu jako dobro uz uske traperice.

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.