Jel' netko rekao Blahnik? Louboutin? Balenciaga? Ma ok, oni su face, ali ima još neotkrivenog blaga - predstavljamo vam totalno svježu, otkačenu i nevjerojatno seksi novu kolekciju Peko cipela. I još vam odajemo tajnu - kako i gdje nastaju...

peko cipeleU čarobni svijet najljepših cipela zalazimo svakodnevno u mašti, makar pretražujući Internetom ili gledajući izloge. U stvarnosti mu se pridružujemo onda kada je vrijeme novosezonske obnove ili kada su štiklice tako dobre da bez njih ormarić za obuću jednostavno nema smisla. Ili, naravno, onda kada loš dan moramo popraviti provjerenom terapijom - kupnjom novog para cipela.

Svijet proizvodnje cipela jednako je fascinantan kao i konačan proizvod u čiji je nastanak uključeno gotovo pedesetak majstora zaduženih za dizajniranje, oblikovanje i izradu cipela. U to nas je uvjerila brojna i vješta ekipa vrhunskih poznavatelja obuće u tvornici "Peko", u slovenskom mjestašcu Tržič, okruženom potpunom idilom prirodnih pejzaža.

Igra cirkona, štrasa i laka

Dizajner i njegova neograničena mašta protkana najdivnijim materijalima i obojana očaravajućim bojama, osnovni je pokretač u procesu stvaranja obuće. Nit vodilja koja će biti zajednička svim 'članicama' kolekcije presudna je za njezin uspjeh kod trendova gladnih ljubiteljica mode. 

Vodeći slovenski dizajner, Milan Gačanovič, prošle je godine predstavio dvije ekskluzivne linije obuće koje su spremno prigrlili i najskeptičniji fanovi isključivo talijanskih štikli. Uspješnom se pokazala ideja iskričavih boja ljeta na šljokicama, lakiranim materijalima i cirkončićima, dok je sljedeću kolekciju "Black and White" s potpisom "Gacho by Peko" obilježilo bezvremensko prijateljstvo crnog i bijelog.

Nakon što se ideja realizira na papiru uz pomoć gotovo slikarske tehnike, njezin realniji prikaz sagledava se u 3D kompjutorskoj animaciji. Nosivost zamišljene obuće ipak je najbolje vidljiva kada se uz pomoć kalupa zamišljena kreacija predstavlja u prvom materijaliziranom koraku. Nakon što je zamišljena cipela prošla i taj test kreće se u izradu prototipa cipela, čiju nosivost isprobavaju modeli čije se sugestije i komentari implementiraju u eventualnu doradu cipela.

peko srebrne cipeleTakva proizvodnu proceduru prošli su svi modeli novih ekskluzivnih "Peko" kolekcija koje su uz proslavljenog Gačanoviča, čije su cipele izrađene i od materijala koje je na posljednjoj reviji koristio i dvojac "Dolce&Gabbana", po prvi puta osmislile i tri nove dizajnerica. 

'Girl power' u akciji

Jedna od njih je i djevojka sa slovenske Playboy duplerice, Nina Osenar, koja je kreirala liniju "No Skin" specifičnu zbog nekorištenja prave, već isključivo eko-kože. Ime Mateje Glavnik već je viđeno uz "Peko" logo, no isključivo na torbicama i ostalim kožnatim modnim dodacima. 

Vesna Preisinger predstavila je pomalo futurstičku platformu na "kat" dok je Barbara Šuštar za sve ljubiteljice romantičnih modela i nježnih boja osmislila "Bonita" kolekciju. Nakon njihova predstavljanja na gala modnoj reviji u Ljubljani početkom lipnja, kolekcije će se pojaviti i u "Peko" trgovini u zagrebačkom City Centru One te u svim ostalim većim trgovinama ovog proizvođača u Hrvatskoj.

peko ekipaNa jesen će se proširenom kreativnom timu posebnih kolekcija pridružiti i dva hrvatska dizajnera. Jedan od njih je Ivica Klarić, dok će drugoga izabrati Viktor Drago. Hoće li san svakog dizajnera u stvaranju vlastite kolekcije obuće dobiti romantična A'Marie, razigrani ELFS-i ili neko treći, još nije poznato. Ali sigurno je da će udruženi s "Peko" tradicijom razvijanom od 1903. godine stvoriti prava glamurozno-postolarska čudesa.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.