Kada netko kaže „tantra“, većini neupućenih prva je asocijacija poznata anegdota kako je slavni Sting svojevremeno izjavio da se sa svojom suprugom Trudie Styler upušta u maratonski tantrički seks koji traje satima. Naposljetku su oboje priznali kako su malo pretjerivali u intervjuima. Tantra, dakako, nije vezana samo za seksualni užitak, ali je u ljubavnom zanosu muškarca i žene „najopipljivija“

žena i muškarac, vođenje ljubavi

Riječ tantra ima svoj korijen u dvije riječi – „tan“ – ekspanzija i „tra“ – oslobađanje. U slobodnom prijevodu znači „širiti se, ekspandirati, manifestirati se“... U ovom kontekstu, ako tantru promatramo kao seksualnu „vještinu“, smatra se da seks širi svijest te da samo spojeni u jedinstvo dvaju suprotnosti - suprotnosti muškarca (koju predstavlja hinduistički bog Shiva) i žene (koju predstavlja hinduistička božica Shakti) te tako postajemo jedno. Jako često tantrički su prikazi vizualno simbolizirani Shivom i Shakti u harmoničnom krugu. Suvremeni parovi, dakako, ne trebaju izvoditi „čudesa“ kako bi uživali u tantričkom seksu i imali koristi od seksualne mudrosti ove drevne vještine. Tantričke seksualne prakse naprosto nas uče kako produžiti seksualni odnos i efektivno iskoristiti snažnu, kreativnu moć orgazmičke energije.

Indijska doktrina tantre (ako se to može nazvati doktrinom), uči čovjeka kako proširiti percepciju sebe i univerzuma putem ekspanzije i preplitanja sa svim što nas okružuje, posebno, dakako, seksom, kao preplitanjem temeljnih suprotstavljenih polova – muškog i ženskog – koji ne postoje jedan bez drugoga. Činjenica je kako je seks u suvremenom svijetu sveden na brzinsku konzumaciju tjelesnosti i često puta lišen ljepote i „svetosti“ koja mu je imanentna. Tantra nas uči kako zaboraviti na sam cilj seksa – orgazam – i uživati u savršenom jedinstvu s partnerom. Onima koji u tantri potpuno zaborave na vrhunac kao obvezni krajnji cilj, on često dolazi intenzivniji i dulji nego što se može zamisliti.

Za one koji nisu napredni „tantričari“, postoje tri osnovne poze tantre koje su ujedno i polazište za sve ostale:

Yab Yum je temeljna poza tantričkog seksa. Muškarac sjedi u joga-pozi lotosova cvijeta uspravnih leđa i prekriženih nogu. Žena sjedi na njemu, licem u lice, s nogama savijenima iza njegovih leđa. Upravo ravna leđa omogućuju usuglašavanje čakri obaju partnera, koje kao energetska središta imaju veliku ulogu u orijentalnim filozofijama. Partneri se na taj način gledaju u oči, dodiruju čelom, sinkroniziraju disanje te dodiruju jedno drugom "treće oko". Ova poza predstavlja duboku intimnost i na tjelesnoj i na duhovnoj i na energetskoj razini.

Linearna poza ostvaruje se tako da žena potpuno prekriva muškarca, ležeći na njemu na leđima, što omogućuje perfektnu usklađenost i kontakt dvaju tijela u svim ključnim točkama.

Treći mjesec poza je koja omogućuje duboku i nježnu bliskost - muškarca i ženu okrenuti su licima jedno prema drugome, dok leže na boku.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.