Prije nekoliko dana, 20. travnja, u zagrebačkom Muzeju Marton, otvorena je prekrasna izložba „Jugendstil“, kako joj samo ime, dakle, kaže, posvećena secesiji kao važnom i osebujnom umjetničkom stilu. Toplo preporučamo!

jugendstil, muzej marton

Na izložbi u zagrebačkom Muzeju Marton, predstavljena su remek djela primijenjene umjetnosti iz prestižnih inozemnih i domaćih muzeja (Muzej primijenjene umjetnosti u Beču, Muzej primijenjene umjetnosti u Budimpešti, Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu) kao i dosad neizlagana djela zagrebačkih privatnih kolekcija. Jugendstil (secesija) jedan je od najznačajnijih stilova u povijesti umjetnosti, nastao kao reakcija na historicističke stilove 19. stoljeća. Karakteriziraju ga dekorativnost, ornamentalnost, naglašena linearnost i biljni motivi. Vrhunski radovi ostvareni su upravo u području primijenjenih umjetnosti: oblikovanja predmeta svakodnevne upotrebe od porculana, stakla i srebra, u dizajnu namještaja i interijera, u arhitekturi.

jugendstil, muzej marton

Posebno intrigantan dio izložbe su javnosti rijetko prezentirani erotski crteži Roberta Auera (1873- 1952), hrvatskog slikara secesije i moderne. Svojim školovanjem i stvaranjem u Beču i Münchenu, odnosno SAD-u, Auer je bio pripadnik i međunarodnih umjetničkih krugova. Opus tog talentiranog slikara prelijepih aktova i portreta u svijetloj paleti i toplo-hladnim kontrastima boja, sadrži i opsežan ciklus crteža erotske tematike u duhu tadašnjeg vremena – istovremeno prikrivene i pretjerane.

Muzej Marton
Palača Kulmer
Katarininn trg 2, 10000 Zagreb
Radno vrijeme: utorak – nedjelja: 10 - 18 h; ponedjeljak - zatvoreno

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.