Veliki Tabor još uvijek nije do kraja obnovljen; ima tu još doista puno posla, ali u odnosu na stanje kakvo je bilo prije (a ovaj je prekrasan zagorski dvorac ostavljen derutan i zanemaren desetljećima), sada je situacija daleko bolja

veliki tabor

Uvijek se rado vraćam u Grešnu goricu, kako zbog odlične hrane, tako i zbog opčinjenosti cijelim područjem oko Desinića. Taj blagi, vijugavi i nježno brežuljkasti kraj uspješno me, iznova i iznova, puni dobrom energijom. Volim prirodu oko dvorca Veliki Tabor, priče i legende koje se oko njega pletu i prekrasne zagorske krajolike. Nažalost, dugi niz godina (cijeli moj život, zapravo), u desiničko smo područje uvijek i išli radi dobre zagorske gozbe u Grešnoj gorici jer Veliki je Tabor neprestano bio u takvom stanju da ga je lijepo bilo vidjeti samo izdaleka. Izbliza se čovjeku srce paralo na što liči taj divan zagorski dvorac. Bio je desetljećima potpuno zapušten.

veliki tabor

Boga hvala, u posljednje se vrijeme napokon situacija popravila – restauraciji i renoviranu Velikog Tabora pridaje se, čini se, dosta pažnje i sredstava. Kako u ovom kraju najviše volim ranu jesen, i ove sam si godine poklonila jedan vikend za uživanje u Grešnoj gorici, Velikom Taboru i Desiniću. Boje prirode su tada najčarobnije – duboka zelena (tek će prijeći u jesenju žutu i crvenu) lagano je već ublažena finom izmaglicom i ranojesenskim štihom. Temperature su ugodne i idealne za šetnju, a Veliki Tabor je, u cijelom tom ranojesenskom romantičnom ozračju posebno šarmantan. Također, iako Tabor još nije u cijelosti obnovljen, nakon nedavno dovršene druge faze obnove, dvorac je već doista doveden u respektabilno stanje i, iako je sve skupa daleko od idealnoga, već se itekako može s ponosom pokazivati turistima, znatiželjnicima i svim ljubiteljima...

veliki tabor, pogled na područje desinića

Naime, u dvorcu Veliki Tabor nedavno su završili pozamašni restauratorski radovi (druga faza), nakon kojih je u objektu otvoren muzej. Istina, izložaka nema puno, ali su zanimljivi i sistematično predstavljeni javnosti. Uz novootvoreni izložbeni stalni postav, posjetitelji mogu uživati u zbilja osebujnoj ljepoti arhitekture dvorca, osjetiti život prošlosti i poslušati zanimljive priče i legende te posjetiti simpatične radionice. Posebno su interesantne dječje radionice poput – lutkarskih i streličarskih. Mana je ta što je dvorac za posjetitelje od kraja rujna do ljeta otvoren do 16h, što znači da se posljednji posjetitelji primaju do oko 15h.

veliki tabor

Osnovne informacije o Velikom Taboru: Veliki Tabor nalazi se u Zagorju, na sjeverozapadu Hrvatske, u blizini mjesta Desinić, 8 km zapadno od Pregrade; nadmorska visina 334 m. Veliki Tabor je spomenik kulture nulte kategorije. Najstariji dijelovi utvrde potječu iz 12. stoljeća, a današnji izgled utvrda je dobila u 16. stoljeću. Prema najnovijim istraživanjima smatra se da ga je sagradila plemićka obitelj Rattkay tijekom 16. stoljeća, nakon što je 1502. g. Ivaniš Korvin dodijelio Pavlu Rattkayu prostrani posjed u Hrvatskoj, a ostao je u njihovom posjedu sve do 1793.g. Veliki Tabor je u vlasništvu Republike Hrvatske te djeluje kao muzej i izletište. Veliki Tabor jedan je od najbolje sačuvanih kasnosrednjovjekovnih i renesansnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske. Najstariji dio kompleksa je središnja utvrda koja je imala stambenu i obrambenu funkciju. Kasnije, u 16. stoljeću, izgrađene su četiri polukružne kule, a u 17. stoljeću prigrađene su prostorije pokraj sjevernog zida. Među vlasnicima ističe se poznati hrvatski slikar Oton Iveković koji je u brojnim djelima kistom opjevao dvorac i slikoviti krajolik okolice.

Više na: www.velikitabor.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.