Kada educiram trudnice, uvijek naglašavam važnost postpartuma, odnosno babinja. Period nakon trudnoće i poroda je jako osjetljiv, a često zanemaren, jer smo uvijek u nekakvom pokretu, očekivanja su da se čim prije vratimo na “staro”, a zapravo nam je potrebno upravo suprotno

una kolumna prehrana u postpartumu

Podrška, odmor i podržavanje tijela u oporavku, ključni su kako bismo se osjećale bolje, lakše se pronašle u novoj ulozi majčinstva, ali i prevenirale nepotrebne zdravstvene probleme kasnije u životu

Kao jedan od glavnih stupova postpartum oporavka, fokus na kvalitetnu prehranu je jako bitan. U trudnoći većina nas jako pazi i svjesno razmišlja što ćemo jesti, koje namirnice zamijeniti nutritivno bogatijima, koje moramo smanjiti u svakodnevnom unosu, a koje kompletno izbjegavati. A kada dođe vrijeme nakon poroda, iako nam tijelo u puno aspekata ima veće nutritivne potrebe, znamo važnost toga staviti sa strane. 

U praksi vidim slične priče, jednostavno se prehrana svede na sve do čega možemo brzo i lako doći, što najčešće bude pekara, slatkiši, a za podizanje energije, kava.

Iako sam i sama često posezala da tim opcijama, pogotovo u zahtjevnijim danima, zaista sam se trudila fokus stavljati na obroke koji će me podržati u oporavku, i danas želim s vama podijeliti neke jednostavne, a bitne informacije i smjernice, jer dovoljan nam je podatak da je preko 75% žena doživi nutritivne deficite u postpartumu, kao i razumijevanje da se tijelo oporavlja od trudnoće, poroda, a i prolazi velike hormonalne oscilacije kao i stvaranje mlijeka što također troši energiju i nutrijente.

una kolumna prehrana u postpartumu

Glavne smjernice za prehranu navela bih tako da nam je glavni fokus na iduće stvari:

  1. Lako probavljivi obroci
  2. Topli obroci (i pića)
  3. Nutritivno bogate namirnice
  4. Svježe napravljeno kada je moguće
  5. Izbjegavanje procesirane hrane 
  6. Adekvatan unos tekućina

S obzirom na to da nam je probava u postpartumu usporenija, te da bismo izbjegli (ili olakšale) probleme kao što su zatvor, hemeroidi, i jako napinjanje za vrijeme vršenja velike nužde, jako je bitno da tijelu olakšamo sam proces probave, te izbjegavamo namirnice koje zatvaraju, a fokusiramo se na one koje nam podržavaju probavu. U to se ubrajaju i tople namirnice (uključujući i pića).

Neke od namirnica odnosno obroka koje rado preporučam su kompoti od kuhanog voća (svježeg ili sušenog, ovisno o sezoni i dostupnosti), probiotičko bogate namirnice kao što su kefir (pogotovo sa svježe mljevenim lanenim sjemenkama), kiseli kupus, kimchi…

Dobro nam mogu doći i smoothieji, pogotovo ako dodamo nešto kao chia sjemenke, a i zdrave masnoće. Kada smo već kod masnoća, zdrave masnoće su od nevjerojatne važnosti, a neke od mojih najdražih su ghee, avokado, kokosovo ulje, maslinovo ulje (ovisno o kakvom se obroku radi).

una kolumna prehrana u postpartumu

Topla jela na žlicu, kakve su radile naše bake (koje su pune postpartum mudrosti), su često jedna od najboljih opcija za postpartum. Osim što su tople, kuhane i time lako probavljive, u njima često možemo pronaći nutritivno bogate namirnice kao što su domaći temeljac od kostiju, kvalitetne comedy mesa te raznoliko povrće, a i neki oblik zdravih masnoća.

Zobene su velik favorit, i iako mogu biti odličan obrok ili međuobrok, instant verzije nam nisu najsretnija rješenja jer često nemaju veliku nutritivnu vrijednost, ali zato imaju puno šećera. Jednostavne zobene koje su ostavljene u jogurtu ili kefiru preko noći, s dodatkom meda, kokosovog ulja, začina (recimo cimet) i nekog voća i orašida, su odlična opcija, a kod samih zobenih se možete dosta poigrati.

Kod namirnica koje su nutritivno bogate volim preporučiti kvalitetne komade mesa (pogotovo jetrice), jaja, a i sezonsko voće i povrće (kada god ste u nedoumici, uvijek je najbolje vidjeti što je sezonski i lokalno). Odlične namirnice koje znaju biti zanemarene su zeleno lisnato povrće, provjerene gljive i, iako za našu kuhinju neklasične, alge.

una kolumna prehrana u postpartumu

Iako bi bilo idealno da je hrana svježe napravljena (i po mogućnosti i donesena mami u krevet dok odmara), život nije uvijek idealan, pogotovo ne u postpartumu. Zato je dobro imati par “asova” u rukavu, zvanim -zamrznuta jela. To mogu biti obroci koji ste unaprijed spremili i dio zamrznuli (recimo šalša, bolonjez, temeljci…), ali mogu biti i kupovne opcije zamrznutog voća i povrća. Danas se stvari zamrzavaju postupkom brzog zamrzavanja, te zadržavaju većinu nutrijenata, a bolja su opcija od nesezonskih, uvezenih namirnica, a svakako bolja opcija od toga da preskačemo obrok.

Za kraj želim naglasiti važnost hidracije organizma, čije su potrebe za tekućinom jako velike (često veće nego i u trudnoći), a pogotovo ako mama doji. Iako nam je voda glavni fokus, ne mora biti jedini, jer se broje i druga pića, samo je dobro paziti na kvalitetu istih. Par mojih prijedloga su kokosova voda, svježi sokovi, čajevi (za postpartum  često predlažem koprivu jer ima brojne benefite, ali savjetujte se ovisno o vašoj situaciji). Kava i alkohol znaju dehidrirati tijelo pa nisu preporučljivi (među i drugim razlozima), ali kavu možeš piti umjereno.

una kolumna prehrana u postpartumu

Bitno je ne težiti savršenstvu, i znati da je svaka pozitivna promjena jako vrijedna. Ponekada je jednostavno bitno jesti, i nije uvijek moguće pratiti sve smjernice, i to je sasvim uredu, budi nježna prema sebi. Ako možeš, pitaj za pomoć i podršku, što je nekoć, dok smo živjeli u manjim ali bliskijim zajednicama, bila norma. Znam da nije uvijek lako pitati za pomoć, ali stvarno puno znači. 

Iako kroz svoje radionice, webinare i individualna savjetovanja prolazim sve detaljnije i po potrebi individualizirano, kao i savjete što i kako se pripremiti, ovo su neki generalni savjeti koji ti mogu biti od koristi!

Nadam se da će te ovo potaknuti da brineš o sebi, dati ti smjernice i samo kao podsjetnik, postpartum većini nas traje puno duže od standardnih 6 tjedana!

una kolumna prehrana u postpartumu

Piše: Una Pašić Gregović, doula i edukatorica
Photo: Stoodio Soo
Web: www.una-bridged.com
Instagram: https://www.instagram.com/una.bridged/

Powered by:

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/ 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.