"Nikad ne gubim nadu.", rečenica je koju je rekla Alice Herz-Sommer, poznata pijanistica i najstarija osoba koja je preživjela holokaust - žena koja je nadu mogla izgubiti nebrojeno puta, a da joj to nitko ne zamjeri. Ipak to nikada nije učinila. Do samog kraja svog 110 godina dugog života, bila je nepokolebljivi optimist, zbog čega je postala simbol svjetla u tami za mnoge ljude diljem svijeta

alice herz sommer

Alice Herz-Sommer bila je poznata pijanistica i najstarija osoba koja je preživjela holokaust, žena koja je sa svojom obitelji odvedena u koncentracijski logor iz kojeg su se vratili jedino ona i sin, žena koja je ostala bez svega materijalnoga i koja je u nekoliko zemalja započinjala život iznova, koja je preživjela rak i moždani udar te na kraju i užas gubitka sina. Iako je njezin stoljeće dug život bio ispunjen i užasima i vrhuncima, nikada nije prestala vjerovati u dobro u ljudima, a život smatrati darom.

O Alice Herz-Sommer snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova. Preminuvši samo nekoliko dana prije nedavno održane dodjele nagrade Oscar u Los Angelesu, nažalost nije doživjela uspjeh dokumentarnog filma o njezinom životu, "The Lady in Number 6", koji je osvojio ovu prestižnu nagradu.

Na hrvatski je prevedena knjiga Caroline Stoessinger "Stoljeće mudrosti – pouke iz života Alice Herz-Sommer",kojoj je predgovor napisao veliki Václav Havel, njezin sunarodnjak. Knjiga prati njezin život od rođenja, kako ga je ispričala sama Alice. Od susreta s Gustavom Mahlerom do prijateljevanja s Franzom Kafkom kojeg je zvala „ujak Franz", u Alicinom životu bili su prisutni mnogi velikani 20. stoljeća, primjerice Golda Meir, poznata izraelska premijerka, Zubin Mehta, Yehudi Menuhin, Leonard Bernstein, Isaac Stern, poznati psihijatar dr. Viktor Frankl i mnogi drugi.

alice herz sommer

Zaljubljena u glazbu, koja joj je, kako sama ističe, spasila život, svakodnevno je vježbala klavir i u poznim godinama, a vježbanje se znalo pretvoriti u privatne koncerte za stanare koji su ponosno s Alice dijelili istu adresu. Fizičku, kao i mentalnu aktivnost smatrala je ključnom za zdravlje i dugovječnost te na tu temu duhovito kaže: „Toliko sam stara zato što neprestano koristim svoj mozak. Mozak je najbolji lijek za tijelo."

Ova rođena Pražanka, kraj svog života dočekala je u Londonu, u stanu s klavirom i nekoliko sačuvanih fotografija, no ono što je dominiralo tim prostorom, osim glazbe Bacha i Beethovena, bio je vječni osmijeh na njezinom starom i izboranom licu.

alice herz sommer, stoljeće mudrosti

Iz knjige prenosimo nekoliko zrnaca mudrosti Alice Herz-Sommer:

Vrijeme moramo cijeniti. Svaki trenutak koji prođe, nestao je zauvijek.

Optimizam mi je pomogao u najmračnijim danima. Pomaže mi i danas. Naučila sam napredovati s nadom.

Svaki dan je čudo. Koliko god moje okolnosti bile loše, imam slobodu izabrati svoj stav prema životu i čak pronaći radost. Zlo nije novina. O nama ovisi kako ćemo pristupiti dobru i zlu. Tu nam moć nitko ne može oduzeti.

Djeci je potrebna bezuvjetna ljubav da bi rasla i razvila se u ljudska bića. Moj savjet jest razborito poučavati djecu te nikada ne upotrebljavati grube riječi. Strpljivost, dobrota i ljubav – to je hrana koja je djetetu potrebna.

Budite dobri. Dobrota je besplatna. Ništa vas ne košta, a nagrade su velike za sve.

Moj svijet je glazba. Glazba je san. Vodi vas u raj.

Zahvalnost je neophodna za sreću. I dalje sam zahvalna za život. Život je dar.

Izdavač: Planetopija
Tekst napisala: Vlasta Prohaska-Jarec

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.