Ljeto razgolićuje tijelo, odmiče nas od svakodnevne dinamike, donosi slobodu od dnevnih obveza, a istodobno nudi više vremena za potrebna preslagivanja... Odmor je nužnost i s razlogom možemo reći da njeguje ne samo žensko zdravlje već i nas iznutra

ulla marton kolumna zensko zdravlje

Odmak od svakodnevne jurnjave smiruje hormone stresa, razinu prolaktina, kortizola, a izloženost miru i indirektnom suncu, uz pojačanu tjelesnu aktivnost, mijenja i uravnotežuje razinu inzulina, što sve pridonosi ravnoteži hormonskog statusa.

ulla marton kolumna zensko zdravlje

Sunce ima mnogo korisnih učinaka na organizam – potiče cirkulaciju i metabolizam, osigurava stvaranje vitamina D i djeluje blago antidepresivno. Produljenje dana pozitivno djeluje na hormonski cirkaidni ritam, odnosno donosi hormonsku ravnotežu, što ponajviše mogu osjetiti žene s varijabilnom dinamikom menstrualnog ciklusa, ali i žene koje su ušle u razdoblje druge hormonske tranzicije – razdoblje perimenopauze. Sunce potiče metabolizam, stoga je to blagodat koju žene vole.

Zasigurno treba izbjegavati pretjerano izlaganje suncu, posebice kad je najjače, između 10 i 17 sati, jer potiče starenje kože, alergijske reakcije, sunčanicu, neugodne opekline, alergijske reakcije, ali i oštećenje rožnice i mrežnice oka.

ulla marton kolumna zensko zdravlje

Sunčeve zrake, pozitivni odnosi i ugoda u biranome društvu potiču pak lučenje endorfina, hormona sreće i dobrog raspoloženja. Postizanje unutarnjeg mira i sklada pravi je trenutak za donošenje novih životnih odluka. Naravno, sve blagodati i "ljetne lekcije" moramo "skladištiti" za što lakše prezimljavanje.

ulla kolumna ljetna briga o zdravlju

Piše: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

ulla marton kolumna zensko zdravlje

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.