Prošli mjesec pričali smo o drevnim tehnikama njege i masaže abdomena, kao i o samomasaži i njezinim dobrobitima! A sada nastavljamo s drevnom praksom koja korijene ima u svim civilizacijama svijeta, a redovito se koristi i danas - vezivanje trbuha!

una kolumna intimina vezanje trbuha

Kada pričamo o vezivanju trbuha, često pomislimo o steznicima nakon poroda. Osobno nikada ne bih preporučila jake steznike jer mogu dovesti do problema, a nemaju funkciju za koju se često predlažu (većina žena misli da će se sve brže vratiti u normalu ili da će im to osigurati manji struk). Problem kod agresivnih steznika je idući: pritišću organe na neprirodne položaje i guraju ih u loše pozicije.

U babinju je naše tijelo osjetljivo i treba mu vremena da ojača i da se na prirodan način organi polako vrate na svoje mjesto. Uz to, jači steznici “preuzimaju” funkciju naših trbušnih mišića te na taj način naši mišići nisu aktivni i počnu slabiti. To sve dugotrajno može imati posljedice kao što su pogoršani prolapsi, probavne smetnje, i slično.

Ono što ja preporučujem (i sama prakticiram) je nježno vezanje trbuha maramom. Ovo je tradicija i praksa u mnogim narodima u svijetu (vjerovali ili ne, i u našem), a najpoznatija je kao “belly binding”. Ideja je da se marama nježno, a čvrsto (znači da pruža potporu i toplinu ali ne da neugodno steže) veže oko trbuha. Kao što sam spomenula ova praksa se po svijetu koristi u postpartumu kao podrška, nakon tretmana abdomena (ili samomasaže) i za vrijeme mjesečnice.

una kolumna intimina vezanje trbuha

Postoji više tehnika vezanja i neke iziskuju puno prakse (kao recimo Benkung), i u prijašnja vremena su to ženi radile druge žene iz bliske okoline (majke, tetke, sestre, primalje, doule…). Povezano je i s raznim prekrasnim ritualima babinja, slavljenja ženstvenosti, majčinstva i povezivanja. No postoji način da to sami sebi učinite i na taj način si pružite jednostavnu podršku i ugodu.

Za početak, treba vam dugačak komad tkanine/marama, s kojom je lako raditi (ne ispada, ne klizi…). Postoje marame baš za tu primjenu (često se nazivaju fahu, faju), no može se raditi i s maramama za nošenje, dugačkim Rebozo marama ili jednostavno dugačkim komadom materijala. 

una kolumna intimina vezanje trbuha

Raširite maramu i uzmite jedan rub, ispravite ga i položite ravno na trbuh, da svojim vanjskim rubom ide na sredinu vašeg trbuha (crta od dna prsnog koša, kroz pupak, do pubične kosti). Jednom ga rukom čvrsto držite u tom položaju, a drugom ga povucite oko svog trupa. Pazite da materijal pokriva površinu od ispod rebara, preko trbuha i preko kukova (do bokova, taman da možete normalno hodati). Motajte oko sebe dok ne postane materijala, svako malo povlačeći, kako bi bilo čvrsto (nemojte prejako stegnuti, trebate osjećati potporu ali ne prevelik pritisak i nikako da vam ometa disanje/kretanje).

Kada ostane mali dio materijala (repić), njega podvucite ispod svih slojeva čvrsto (s gornje strane trbuha), i ako je moguće malo povucite “odispod”, s donje strane. Pazite da repić ne ide preko sredine trbuha (najbolje kod boka ili leđa). Nekim ženama je jednostavnije staviti maramu tako da je sredina marame na trbuhu, i s dvije strane omotati oko trbuha i onda ih zavezati u čvor/mašnu na leđima.

Benkung tehnika pruža najveću potporu, a za nju će vam dobro doći nečija pomoć i malo prakse. Osnovna verzija nije toliko komplicirana i već nakon par pokušaja možete uhvatiti “grif”, ali definitivno prvo dobro istražite i pogledate video kojih ima pregršt online!

una kolumna intimina vezanje trbuha

Koja je razlika između steznika i vezivanja maramom? Jednostavno, razlika između agresivnog stezanja i nježne kompresije. Jedno stavlja tijelo u neprirodan položaj, drugi pruža podršku ali daje tijelu priliku da odradi svoje.

U babinju možete maramu koristiti kroz dan, no nemojte ju nositi konstantno, kako bi ipak mišići i samostalno bili aktivni. Za mjesečnicu isto tako (posebno je ugodno prije spavanja, a može se s vezivanjem krenuti i u lutealnoj fazi prije mjesečnice), a nakon samomasaže abdomena držite par sati (ili ako radite prije spavanje onda preko noći). Ovo je sigurno koristiti i nakon poroda carskim rezom, dapače, žene često kažu da im je jako pomoglo s oporavkom i osjećajem sigurnosti oko abdomena.

Kako i na našem području imamo bogate slavenske prakse naših mudrih pretkinja, kod nas se usmenom predajom još uvijek prenosi stara praksa vezanja trbuha (i križa) maramom, te preko toga vunenim pojasom. Ponekada bi se čak i ispod marame mazala mast ili ulje, a polazišna ideja je zapravo jedan motiv koji nam se pojavljuje kroz puno drevnih svjetskih praksi, a to je zagrijavanja trbuha, želuca, maternice, mjehura i bubrega… kako bi bile zdravije i snažnije. Danas postoje i različiti pojasi koji imaju mogućnosti grijanja i mogu biti odličan, ali čak i bez takvih alata, obična marama može pružati podršku i ugodu, neovisno ako je to radi postpartuma, mjesečnice, upale mjehure ili samo želje za malo više topline i njege!

una kolumna intimina

Piše: Una Pašić Gregović, doula i edukatorica
Photo: Stoodio Soo
Web: www.una-bridged.com
Instagram: https://www.instagram.com/una.bridged/

Powered by:

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.