Kozmetički brend Kiehl's prošlog je tjedna u zagrebačkom Kinu Europa službeno najavio početak suradnje s poznatim glumcem i dobitnikom nagrade Oscar Matthewom McConaugheyjem, kako bi zajedno pružili podršku najpoznatijoj svjetskoj organizaciji koja promiče svjesnost o autizmu, Autism Speaks. Kiehl's je također u Hrvatskoj dodatno obogatio ovu humanitarnu priču objavivši suradnju s lokalnom udrugom, Udrugom za autizam Zagreb. Cilj provedbe ovog projekta u Hrvatskoj je buđenje svijesti o autizmu, pomaganje te ukazivanje na probleme s kojima se susreću osobe s autizmom i njihove obitelji. Na događanju u Kinu Europa imali smo prilike čuti i priče roditelja čijoj je djeci dijagnosticiran autizam. O tome s kakvim se izazovima oni susreću porazgovarali smo s Anitom Dražetić, mamom malog Ivana kojem je dijagnosticiran autizam te koja je ujedno članica Predsjedništva Udruge

anita drazetic

Kako izgleda vođenje jedne udruge kakva je Udruga za autizam Zagreb? Što sve ulazi u vaše polje djelovanja i kako funkcionirate?
- Udruga za autizam Zagreb osnovana je 1997. s ciljem okupljanja osoba s poremećajem iz spektra autizma, njihovih obitelji, prijatelja, stručnjaka i volontera, s ciljem promicanja i ostvarivanja njihovih prava i sloboda koje imaju i drugi građani u integriranim uvjetima lokalne sredine. Posvetili smo se tome kroz osmišljavanje i provedbu programa i projekata te ostalih aktivnosti kojima konkretno pomažemo osobama s autizmom i njihovim obiteljima. Udruga provodi 3 programa: 1. program rane intervencije - za djecu koja nisu uključena u nikakav oblik predškolskog programa; 2. program - dnevni program za osobe iznad 21. godine; i 3. program - program stanovanja uz podršku, kroz osnivanje manjih životnih zajednica za osobe iz spektra autizma iznad 21 godinu. Svaki roditelj, član udruge, sudjeluje u svim aktivnostima, radionicama ili projektima prema svojim mogućnostima. Ja sam član Predsjedništva, tijela koje donosi odluke o planu i programu rada udruge. Trenutno sam aktivno uključena u novi projekt udruge - osnivanje treće životne zajednice i dio sam skupine roditelja kao koordinator svih aktivnosti vezanih za projekt.

Mama ste dječaka s autizmom, članica Predsjedništva udruge, supruga, žena s nizom aktivnosti i dnevnih obveza - kako izgleda jedan vaš dan? Imate li vremena za sve? Naposljetku, imate li vremena za sebe?
- Mislim da je sve u dobroj organizaciji i razumijevanju cijele obitelji. Radim 8 sati dnevno, suprug je u mirovini i sve skupa nije jednostavno. Moram zahvaliti svim kolegama na poslu na razumijevanju zbog mog čestog izbivanja s posla ili promjena smjena kako bi sve funkcioniralo. Aktivnosti u Udruzi su obično u popodnevnim satima tako da, kad mene nema, suprug je sa sinom Ivanom, a kad dođem s posla onda sam ja. Sve ostalo radim kada Ivan ode na spavanje - od kuhanja za sutradan, peglanja, pospremanja i sl. Spavamo vrlo malo, ali sve se stigne samo ako smo zdravi i ako je Ivan dobro. Vrijeme za sebe? Bit ću iskrena i reći da je toga vrlo malo. U godini dana priuštimo si 5 dana ljetovanja, suprug i ja sami, kada je Ivan sa školom na ljetovanju i to je "naša oaza mira“.

anita drazetic

Kako ste prepoznali znakove autizma kod svog dječaka kad je bio mali i tko vam je najviše pomogao u toj situaciji?
- Kada je Ivan navršio 6 mjeseci primijetili smo promjene u ponašanju, a oko prve godine doslovno u nekoliko dana kao da se isključio. Izbjegavao je pogled u oči, nije se odazivao na svoje ime, glavna preokupacija mu je bila stereotipno vrtiti loptu u krug, slaganje kockica u nizu po boji... Dugo smo lutali, nažalost kao i većina roditelja danas, po raznim ustanovama i liječničkim ordinacijama. Teško je i vrlo stresno kad vam nitko ne zna reći što je vašem djetetu. Doživjeli smo olakšanje kad smo konačno saznali da Ivan ima autizam i da budem iskrena, očekivali smo terapiju, odnosno lijek, ali umjesto toga je slijedilo razočaranje. Autizam nije bolest i ne liječi se lijekovima. Saznali smo za Centar za autizam, specijaliziranu ustanovu u koju smo uključili Ivana u predškolski program, a sada je još uvijek u osnovnoškolskom programu. Upućeni smo na Edukacijsko-rehabilitacijski Fakultet i uključili smo Ivana u tzv. program ABA. Svakodnevno su nam studentice s ERF-a dolazile kući i rehabilitacija je krenula. Vrlo brzo smo saznali za Udrugu i polako je sve bilo lakše.

Kakve emocije rađa saznanje da vaše dijete nije poput sve ostale djece?
- U početku je bilo jako teško. Strah, tuga, ljutnja... - sve su te emocije isprepletene. Imali smo osjećaj kao da trčimo dugi maraton kojem se ne nazire kraj, a uspjeh je upitan. Polako smo prihvatili da je Ivan drugačiji i da će to uvijek biti. Još uvijek me u određenim situacijama ulovi tuga, tamo negdje u tišini noći, npr. kada je stariji sin upisao faks, zaposlio se, kada je susjeda pripremala svom sinu svadbu... Ali ima situacija kad se međusobno zezamo i cijelu situaciju okrenemo na drugu, komičnu stranu...

Kako se autizam drži pod kontrolom te kako izgleda odgoj i podizanje djeteta kojem je dijagnosticirano ovo stanje?
- Svaka osoba iz spektra autizam je drugačija i posebna kao i njihovo funkcioniranje. Konkretno, Ivan danas dobro funkcionira po njemu prilagođenoj strukturi dana, ali i dalje ima konkretne probleme i sve što izlazi iz njegove rutine stvara mu velik problem koji se manifestira kao strah od nepoznatog. Recimo određene aktivnosti radi s tatom ili s bratom, kao npr. odlazak u školu. Ako slučajno ja imam nešto što obaviti ujutro i idemo zajedno, a nismo mu na vrijeme najavili promjenu, to ga jako frustrira i u strahu je sve dok ja ne izađem iz auta, a oni nastave prema školi. Tako da se generalno držimo rutine, što je pak s druge strane ponekad jako teško. Jutarnja higijena, odlazak u školu, popodnevna šetnja, zabava na kompjuteru, 10 godina igra jednu te istu igricu i slično.

anita drazetic

Koje su najveće brige, a koje najveće želje i nade roditelja djece s autizmom?
- Najveću brigu nam predstavlja planiranje Ivanove budućnosti i što će biti kada nas više ne bude. Pridružili smo se skupini roditelja u Udruzi za autizam-Zagreb koji će uključiti svoju djecu u novu životnu zajednicu koju Udruga osniva i iskreno vjerujemo da je to nešto što je dobro za naše dijete. Za sada u Hrvatskoj ne postoji drugi model osim uključiti dijete u ustanovu, što vjerujem nitko ne želi. Mi danas imamo izbor i vjerujemo da je on pravi.

Kakva je u Hrvatskoj svijest javnosti o autizmu? Što sustav radi po tom pitanju?
U Hrvatskoj, nažalost, još uvijek nije sustavno riješena skrb za osobe s autizmom, a smatramo da su odrasle osobe u najnepovoljnijem položaju. Naime, predškolski i osnovnoškolski program postoji, djelomično kroz sustav, ali isto tako velik posao odrađuju lokalne udruge. Nedovoljno je educiranih osoba za rad s osobama s autizmom i generalno nedostaje stručnog kadra. Autizam je još uvijek velika nepoznanica kako stručnjacima tako i običnom čovjeku. Kontinuirano radimo na podizanju svijesti o osobama iz spektra autizam, njihovim potrebama, problemima, ali i uspjesima i vjerujemo da smo na dobrom putu. Danas je roditeljima ipak malo lakše jer je dostupnost informacija veća, a moramo zahvaliti i svim medijima koji nas prate i pomažu u tome, kao i volonterima, donatorima i svim prijateljima koji su s nama i prate naš rad.

Udruga za autizam - Zagreb

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.