Najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje te njihovu vrijednost za pojedinca i društvo – Noć knjige – ove će godine trajati čak četiri dana, od 22. do 25. travnja, a otvorenje će biti održano 22. travnja u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

noc knjige 2022

Noć knjige 11. se godinu zaredom održava u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Ovogodišnja manifestacija temom propitkuje slobodu te knjigu kao prostor slobode, a organizatori sudionike Noći knjige kao i javnost potiču da istraže pojam slobode u čitavoj lepezi njegovih značenja te otkriju kako nam knjige u tome pomažu. Podsjećaju da i ove godine obilježavamo dvije značajne obljetnice – 400. obljetnicu rođenja velikog  francuskog književnika Molièrea, koji je prostor slobode pronašao u farsi i komediji, koristeći ih za kritiku društva svojeg vremena – zbog čega je često bio izložen pritiscima i cenzuri te 100. obljetnicu rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun.

noc knjige 2022

Program ovogodišnje Noći knjige obilovat će besplatnim događanjima za sve uzraste diljem Hrvatske, a organizatori ponovno očekuju više od 1000 programa knjižnica, knjižara, antikvarijata, nakladnika, obrazovnih ustanova, instituta, turističkih vodiča, gradova i općina, bolnica, muzeja te drugih ustanova i organizacija "prijatelja knjige". Raspisan je i javni poziv svima koji se svojim programom žele uključiti u Noć knjige. Prijave su otvorene do 28. ožujka, a sve informacije o sudjelovanju i prijavama dostupne su na mrežnoj stranici manifestacije https://nocknjige.hr/.

I ove će godine u sklopu Noći knjige biti predstavljeni najnoviji rezultati o čitanosti i kupovini knjiga u Republici Hrvatskoj. Podsjetimo, prošlogodišnje je istraživanje pokazalo da tek 45 posto hrvatskih građana u godini dana pročita jednu knjigu. Najviše su se čitali krimići, a velika većina građana smatrala je da knjiga nije izvor znanja. Knjige su najviše čitale žene, visokoobrazovane osobe te osobe čiji su prihodi kućanstva iznad 13 tisuća kuna. 

Na Noć knjige i ove se godine nastavlja akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 23. do 30. travnja 2022.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.