Prvijenac francuske spisateljice Mélisse Da Costa, ujedno bestseler koji je samo u Francuskoj prodan u gotovo milijun primjeraka, ovih je dana objavljen na hrvatskome jeziku u izdanju nakladničke kuće Sonatina. Osnovna poruka romana jest to da čovjek posjeduje čudesnu moć suočiti se s patnjom i otkriti nove životne radosti čak i u najmračnijim trenucima života

mélissa da costa sve plavetnilo neba

Dvije čitateljice koje na poklon dobivaju hit roman u izvrsnom prijevodu Maje Ručević, inspirativnu priču o putovanju koje oplemenjuje duh i tijelo, su:

IVANA FUDURIć, DUGA RESA

MARICA ZORIć, GOSPIć

U središtu priče je 26-godišnji je mladić Émile, obolio od neizlječive Alzheimerove bolesti s ranim početkom, koji želi samo još jednom, posljednji put, poći na putovanje. Za to putovanje putem oglasa traži osobu koja će se s njim uputiti u takvu pustolovinu. Svjestan da mu se bliži kraj, posljednje dane želi provesti onako kako je oduvijek sanjao, daleko od bolnica i kliničkih ispitivanja, što dalje od bližnjih koji ga sažalijevaju: na putovanju života po čudesnim predjelima i pitoresknim selima francuskih Pireneja.

Ne očekujući da će se itko uistinu javiti na njegov oglas, Émile se iznenadi kad nekoliko dana poslije, na odmorištu uz autocestu, ugleda Joanne, krhku djevojku u dubokoj crnini, čija su jedina prtljaga veliki crni šešir i jedan ruksak. Njih dvoje Émileovim kamperom kreću na putovanje koje ih vodi kroz mirisne šume, uz obale bistrih potoka i modrih jezera, preko snježnobijelih planinskih vrhunaca Pireneja, po uskim uličicama živopisnih sela Okcitanije… Tako započinje jedno iznimno putovanje. Susrećući se s različitim ljudima, ali zavirujući i u vlastitu nutrinu, Émile upoznaje radost, strah, prijateljstvo i ljubav, sve one osjećaje koji malo-pomalo ruše zidove boli koje je podigao oko sebe.

O autorici: Francuska književnica Mélissa Da Costa (1990.) javnost je osvojila svojim prvijencem "Sve plavetnilo neba". Taj je roman samo u Francuskoj prodan u više od osamsto tisuća primjeraka i jedna je od najprodavanijih francuskih knjiga u posljednjih nekoliko godina. Za njega je 2020. godine dobila Nagradu Alain-Fournier, koja se dodjeljuje debitantima. Danas je Da Costa jedna od nezaobilaznih francuskih književnica, a dosad je objavila pet romana: "Sve plavetnilo neba" (2019.), "Les lendemains" (2020.), "Je revenais des autres" (2021.), "Les douleurs fantômes" (2022.) i "La doublure" (2023.). Svi odreda uspješnice, očarali su milijune čitatelja, ali i književnu kritiku; 2022. za roman "Les douleurs fantômes" dobila je Nagradu Babelio u kategoriji francuske književnosti. S obitelji živi u okolici Pariza.

Roman je dostupan u svim većim knjižarama diljem zemlje i u web-trgovini www.sonatina.hr.

Cijena: 23,50 €

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.