Razgovori o klitorisu često kreću od pitanja "kada si ti saznala kako izgleda klitoris?" i konstatacija kako smo to saznale svakako prekasno. U dvadesetima, tridesetima, ako ne i kasnije. U svakom slučaju nakon što smo pročitale ili barem krajičkom oka zamijetile na desetke naslova o tome kako zadovoljiti penis i o tome kojim to stvarima muškarci ne mogu odoljeti kada je u pitanju ženska seksualnost. Mislite li da na portalima i u časopisima namijenjenim muškoj publici izlaze tekstovi o tome kako pronaći klitoris ili o najboljim tehnikama oralnog seksa? Iako, možemo reći kako je licemjerno očekivati od muškarca da zna gdje se točno nalazi klitoris kada to često ne znamo niti same. Pa krenimo onda od početka – kada si ti saznala kako izgleda klitoris?

paula kolumna klitoris

Klitoris se često predstavlja i spominje kao maleni gumb pri vrhu vulve. Postavljaju se teze o klitoralnom orgazmu, do kojeg navodno dolazi stimulacijom tog vanjskog gumbića, i o vaginalnom orgazmu, do kojeg pak dolazi kroz penetraciju. Na toj dualnosti kod shvaćanja ženskog zadovoljstva i orgazma možemo zahvaliti Sigmundu Freudu, koji je u feminističkim krugovima između ostalog poznat i kao Neprijatelj broj 1 ženskog seksualnog zadovoljstva. Freud je tvrdio kako žene sa zrelom, razvijenom i odraslom seksualnosti orgazam doživljavaju upravo vaginalno kroz penetraciju, a da je zadovoljstvo kroz stimulaciju klitorisa znak nezrele seksualnosti. No Freud nije bio u pravu. Bilo da orgazam doživljavamo vanjskom stimulacijom ili penetracijom, za sve je to zaslužan upravo klitoris!

Klitoris nije samo maleni gumb pri vrhu vulve, već veliki, kompleksan i razgranat organ koji se velikom većinom nalazi unutar tijela. Dio koji možemo vidjeti i napipati izvana jest glans klitorisa koji je završetak tijela klitorisa koje se grana na dvije nožice. Između nožica nalaze se dva bulbusa koji obgrljuju rodnicu. Cijeli je klitoris dugačak oko 10 cm, iako njegova točna veličina i izgled ovisi o anatomiji svake od nas. Klitoris je građen od spužvastog tkiva, što znači da kada dođe do uzbuđenja, dolazi i do prokrvljenosti klitorisa te njegove erekcije. Klitoris i penis zapravo su dvije verzije istog organa koji se razvio u dva različita smjera. U svojem erektilnom stanju, klitoris postaje veći i duži. Glavić postaje tvrđi, izduženiji, te ga je puno lakše napipati. Kada muškarci tvrde da ne mogu naći klitoris, najočitiji razlog jest taj da partnerica jednostavno nije uzbuđena. (Sanjam o svijetu u kojem na muškim portalima objavljuju tekstove o tome…) Bulbusi se napušu, a nožice klitorisa ponekad i zaplešu. Zaista, kada je uzbuđen, klitoris živi svoj najbolji život!

paula kolumna klitoris

Klitoris nije novootkriveni organ, o njemu se znalo još u vrijeme antičke Grčke, no kroz povijest klitoris je pao u zaborav budući da je naizgled služio "samo" ženskom zadovoljstvu, a žensko zadovoljstvo bilo je nebitno i osuđivano, donekle još uvijek jest. Australska urologinja Helen O'Connell potpunu anatomiju klitorisa razjasnila je tek 1998. godine, te od tada znamo da zapravo ne pričamo o malenom brdašcu, već o znatno većem organu. Jedina trenutno razjašnjena uloga klitorisa jest žensko zadovoljstvo, iako klitoris još uvijek zahtijeva mnogo pažnje i istraživanja tako da se ova tvrdnja možda i promijeni. No čak ako klitoris i služi „samo“ ženskom zadovoljstvu, to nikako nije samo! Zadovoljstvo u seksualnosti iznimno je bitno i ne bi trebalo biti zanemarivano. Ako je toliko pažnje već posvećeno tome kako zadovoljiti penis, zašto ne posvetimo barem jednako toliko pažnje i tome kako zadovoljiti klitoris? Za mnogo dobrih strana seksa, poput opuštanja, produbljivanja intimnosti i boljeg upoznavanja same sebe, potrebno je zadovoljstvo.

paula kolumna klitoris

Budući da je klitoris veliki organ čiji je glavić samo vrh sante leda, a većina organa krije se unutar tijela, zapravo sve vanjske i unutarnje stimulacije vulve i vagine od kojih dobivamo zadovoljstvo stimuliraju upravo klitoris. Klitoris možeš stimulirati masažom venerinog brežuljka – masnog tkiva tik iznad vulve koje štiti pubičnu kost. Naravno najpoznatiji način stimulacije klitorisa jest upravo stimulacija glavića, no dodirivanje i oko samog glavića može biti ugodno, za neke čak i ugodnije ako je klitoris vrlo osjetljiv. Dodirivanjem i masažom perineuma također možeš doprijeti do klitorisa, a kod nekih osoba klitoris je toliko dugačak da ga je moguće stimulirati i analnom penetracijom. Ono što je Freud nazvao vaginalnim orgazmom, zapravo je također klitoralni orgazam. Budući da klitoris obgrljuje rodnicu te da je umrežen i blisko povezan s vaginom i uretrom, i kroz vaginalnu penetraciju dolazi do stimulacije klitorisa. To područje na kojemu se kroz penetraciju stimulira klitoris često se naziva G-točka, no ja preferiram termin G-zona i naravno podsjetnik kako se tu i dalje radi o klitorisu. Osjećaj same stimulacije klitorisa vaginalnom penetracijom i mogućnost postizanja orgazma tim putem ovisi o točnoj veličini i poziciji klitorisa, koja se razlikuje od žene do žene. Dakle mogućnost postizanja vaginalnog orgazma nema nikakve veze sa „zrelošću seksualnost“.

Iako nije nužno pridavati pažnju klitorisu da bi mogla prakticirati seksualnost, ja smatram da bi užitak, zabava i istraživanje trebali biti neizostavan dio seksualnosti. Nemoj ignorirati svoj klitoris i nemoj dopustiti da partner ili partnerica ignorira tvoj klitoris! Klitoris je glavni čuvar tvojeg užitka i ako se samo malo poigraš s njime, otvorit će ti vrata u nove dimenzije zadovoljstva. A ako u tu igru uključiš i neku LELO igračku za klitoris, te dimenzije samo će se nastaviti otvarati.

paula kolumna klitoris

Sona 2 Cruise

Sona je igračka koja za stimulaciju koristi zvučne valove koji prodiru unutar tkiva pa tako klitoris ne stimuliraš samo vibracijama izvana, već u potpunosti. Cruise tehnologija osigurava da i pritiskom vibratora uz tijelo, ne dolazi do gubitka energije u vibracijama.

paula kolumna klitoris

Sila

Sila također koristi zvučne valove za potpunu i dubinsku stimulaciju klitorisa, a od Sone se razlikuje po tome što ima veća i mekša usta koja obgrljuju klitoris pa tako zahvati veću površinu vulve.

paula 2

Enigma

Enigma je igračka koja kombinira Sonu s unutarnjom stimulacijom. Penetrativni dio je oblika koji pogađa G-zonu pa tako klitoris stimulira izvana, stimulacijom glavića klitorisa zvučnim valovima, ali i iznutra, vibracijom penetrativnog dijela uz G-zonu.

paula kolumna klitoris

LELO Dot

Najnoviji dodatak u LELO asortimanu je klitoralni pinpoint vibrator koji vrlo fokusirano stimulira klitoris, samo u jednoj točki. Mekani i maleni vrh vibratora omogućuje vrlo direktnu stimulaciju na i oko glavića klitorisa.

Svaka igračka imat će nešto drugačiji pristup klitorisu, no svaka će doprinijeti užitku i pomoći ti da svom klitorisu pružiš ljubavi i pažnje koje zaslužuje.

paula kolumna klitoris

Piše: Paula Brečak
Web: www.thewolfnomad.com
Instagram: www.instagram.com/thewolfnomad/

Powered by: www.lelo.com
Instagram: https://www.instagram.com/lelo_official/ 
Facebook: https://www.facebook.com/LELO.Official/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.