Povezanost između mame i bebe gradi se cijeli život, ali ne započinje od trenutka kada se bebica rodi, već puno, puno prije. Naše bebice rastu u nama i prvo što im je na ovom svijetu poznato su toplina i sigurnost našeg tijela, otkucaji baš našeg srca i jedinstvena boja našega glasa...

una pasic gregovic povezivanje s bebom

Iako se možda čini kao da je povezati se s bebom moguće tek kad je držimo u rukama, toliko toga možemo napraviti i prije. Prema perinatalnoj psihologiji, najveći zaštitni, odnosno sigurnosni faktor za mamu i bebu je upravo prenatalno povezivanje, odnosno povezivanje za vrijeme trudnoće. To može utjecati na samu trudnoću, porod, povezivanje nakon poroda te stvara temelje za jedan od najbitnijih odnosa u životu. Sve to zasigurno olakšava i prve dane majčinstva (i sve one koje dolaze), a neka istraživanja pokazuju da može znatno utjecati na rast i razvoj djeteta.

Ako ti je ovo prva trudnoća ili jednostavno nisi sigurna otkud krenuti, povezivanje s bebicom u trbuhu može se činiti malo apstraktno, no, vjeruj mi, kada kreneš, brzo postaje jednostavnije i intuitivnije. Danas dijelim s tobom neke ideje što raditi i kako krenuti, ali ne brini - ideje su jednostavne, prilagodljive i lako "uklopive" u svakodnevicu, a u neke od njih slobodno uvrsti i partnera.

una pasic gregovic povezivanje s bebom

Glas i zvuk

Već od 18. tjedna trudnoće tvoja beba može čuti i razaznavati tvoj glas (a prije toga i otkucaje srca) te mu isti donosi mir, veselje i sigurnost. Pričaj s bebicom što više. Za početak dana zaželi joj dobro jutro, prepričavaj joj kako pripremaš doručak ili čaj, opisuj što jedeš, kako će ti izgledati dan i što ti je na pameti, a možeš joj i čitati knjigu na glas. Neka tvoj glas bude konstantna u bebinom životu, ali ne samo kao priča usmjerena ka drugim ljudima, već baš kao razgovor, riječi i namjera namijenjene upravo njoj. Ako već imate i ime za bebu, slobodno ga počni koristiti, začudila bi se koliko brzo nauče pa čak i počnu reagirati!

Bebice također jako vole glazbu i pjesmice. Jedan od savjeta koji često dajem trudnicama s kojima radim je da izaberu dvije pjesme, jednu jako veselu i živahnu, i jednu opuštajuću i umirujuću, te da te dvije pjesme puštaju bebi kroz trudnoću svaki dan. Velik bonus je ako sami pjevate! Veselu i živahnu pjesmu možeš koristiti u trenucima dana kada si puna energije, možeš i zaplesati, i gledati na tu pjesmu kao tvoj i bebin “feel good” trenutak (iz osobnog iskustva, provjereno radi i 5 godina poslije!), a zatim neku umirujuću pjesmu koju pjevaš kada odmarate, pred spavanje, mazeći si trbuh.

una pasic gregovic povezivanje s bebom

Što više budeš ponavljala ove pjesme, povezane s tvojim emocijama (sve što osjeća mama, osjeća i beba), vjeruj da će se bebica prisjetiti i kada nije više u tvom trbuhu, pogotovo ako si ustrajna. Za bebicu te pjesme znače nešto poznato, nešto opuštajuće i nešto sigurno, što je može umiriti i nakon što se rodi, a to može biti moćan alat u roditeljskom arsenalu.

Dodir i pokret

Već smo spomenuli dodir u smislu da možete maziti trbuh dok pjevate ili pričate s bebicom, i to je odličan način povezivanja! Možete čak napraviti nježnu noćnu rutinu u kojoj bebici pjevušite i blago zagrijanim uljem nježno mazite i masirate trbuh blagim dodirima. Za vrijeme živahne pjesme, možeš i zaplesati, smijati se, što sve luči endorfine koji podižu raspoloženje i kod mame, a i kod bebice.

una pasic gregovic povezivanje s bebom

Volim reći da bebica ima svoju malu slatku šalicu koja se može napuniti svaki dan, oksitocinom, serotoninom i endorfinima (odnosno hormonima ljubavi, sreće, opuštanja…). Kada svaki dan napunimo njezinu slatku malu šalicu, beba, koja tada prolazi najintenzivniji period razvoja, gradi zdrave veze i čvrst odnos s mamom.

Kako smo već napisali, što osjeća mama, osjeća i beba, tako da je jedan od najboljih načina za bebici napuniti tu šalicu, osigurati da se mama osjeća dobro. Svakodnevna šetnja u prirodi, nježna yoga ili vježbanje, pisanje dnevnika, prenatalna masaža… sve su to odlične stvari koje kako opuštaju tebe mama, tako opuštaju i tvoju bebu (i pune joj šalicu), a dodatan faktor povezivanja jest komuniciraš s bebicom kroz te praksa te reagiraš dodirom i glasom na bebine pokrete.

una pasic gregovic povezivanje s bebom

Primjerice, kada vas bebica malo pogurne rukicom ili nogicom, postavite svoju rukicu na točno taj dio i nježno uzvratite pritisak sa "Hej, bebice, sviđa ti se ova pjesma?" ili "Odgovara ti ova šetnja? Danas je baš sunčan dan".

Moć zvukovnih vibracija

S obzirom na razvijenost sluha, kao i na moć vibracija, postoje još dvije zanimljive prakse koje se znaju spominjati u okviru povezivanje s bebom i opuštanja, a to su zvučna masaža koja je jako popularna među trudnicama (s dobrim razlogom). Osim što jako opušta majku, duboke vibracije jako odgovaraju i bebicama, pa one često još u trbuhu divno reagiraju, a to i predstavlja jedan lijepi zajednički ritual za mamu i bebu.

una pasic gregovic povezivanje s bebom

Povezano s tim, postoje i "trudničke ogrlice", koje tradicionalno dolaze iz Meksika, odnosno starih Maya, koji su je također još i nazivali "kuglicom skladnosti" a i "zazivačem anđela", te tradicija postoji već stotinama i stotinama godina. To su jako dugačke ogrlice, čiji privjesak, odnosno kuglica, leži nisko na trudničkom trbuhu. Privjesak je sam po sebi decentan, a pri svakom pokretu proizvodi nježne i suptilne zvukove, nalik laganom zvoncu. Ideja je da se dijete nauči i zaljubi u te pahuljaste zvukove i da ih, kada se rodi, prepoznaje dok ga mama drži u naručju (i dalje noseći ogrlicu) te dok se sami igraju s privjeskom za vrijeme maženja, podoja ili masaže.

Načina povezivanja s bebom ima mnogo, ovo su samo neke ideje koje možeš prilagoditi svojoj svakodnevici i afinitetima. Ne zaboravi da i prakse kao meditacija, vizualizacije i afirmacije isto mogu pomoći, a najbolje je voditi se vlastitom intuicijom. Nadam se da ti je ovaj tekst dao koju ideju za povezati se sa svojom bebom i da ćeš neku možda primijeniti već danas. Želim ti jedno toplo i povezujuće iskustvo!

una pasic gregovic povezivanje s bebom

Piše: Una Pašić Gregović, doula i edukatorica
Photo: Stoodio Soo
Web: www.una-bridged.com
Instagram: https://www.instagram.com/una.bridged/

Powered by:

una pasic

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/ 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.