"Nepoznati Zagreb Marije Braut" izložba je kojom Umjetnički paviljon u Zagrebu pruža svojim građanima, kao i svima onima koji će u ljetnim mjesecima posjetiti Zagreb, mogućnost pogleda na Zagreb kakav je bio nekada, onda kada su nastajali pojedini vitalni dijelovi grada, njegove prometnice, mostovi, hoteli... Riječ je o izložbi koja Zagreb dokumentira kroz fotografije legendarne fotografkinje Marije Braut, čiji je najdraži motiv uvijek bio i ostao upravo - grad Zagreb

marija braut, umjetnički paviljon

O Mariji Braut poznata je gotovo sva faktografija - kako se fotografiji, tom vještičjem pozivu (kako ga sama naziva), posvetila nakon što je napustila obitelj, muža i dvoje djece, u 38. godini. Kako je učila u atelijeru velikana hrvatske fotografije Toše Dabca i brzo opravdala njegovo povjerenje. Mariju susrećemo kako šeće Zagrebom, gradom koji je već skoro pola stoljeća njena najveća umjetnička inspiracija. Duge bijele kose začešljane u pundžu, mirna hoda i prodorna plava pogleda, poput kakve dobre vile, u svojim šetnjama uvijek vreba ljepotu neponovljivog trenutka u vremenu, koji će zabilježiti kamerom - zavojitu gradsku uličicu, stube koje vode na Gornji grad, osunčani park ili drvored... Ono što nas kod Marije Braut uvijek fascinira jest njena jednostavnost. U poplavi „lažnih veličina" i antipatično nadutih celebrityja, čovjek ostane u šoku (pozitivnom), kada razgovara, sasvim normalno i ležerno s jednom od najvećih hrvatskih umjetnica svih vremena.

marija braut, umjetnčki paviljon

marija braut, umjetnički paviljon

marija braut, umjetnički paviljon

Izložbu "Nepoznati Zagreb Marije Braut" u Umjetničkom paviljonu čini stotinjak fotografija od kojih je gotovo osamdeset do sada neizlagano. Naime, namjera Umjetničkog paviljona bila je pokazati publici do sada nepoznate i rjeđe izlagane Marijine fotografije Zagreba. Naglasak pri izboru stavljen je na privatnu arhivu fotografkinje te na foto-arhivu Muzeja grada Zagreba u kojoj se nalazi nekoliko tisuća negativa koje je Marija Braut darovala Muzeju grada Zagreba. Višemjesečnim pomnim odabirom selektirano je stotinjak negativa i kontakt-kopija koji "bacaju" pogled na grad kakav pamte samo starije generacije Zagrepčana. Izložba je, ujedno, poklon Umjetničkog paviljona našoj fotografskoj ikoni koja uskoro slavi svoj 85. rođendan!

marija braut, umjetnički paviljon

marija braut, umjetnički paviljon

Sanja Bachrach Krištofić i Mario Krištofić, autori izložbe

marija braut, umjetnički paviljon

Zora Bjelousov i Sanja Bachrach Krištofić

Marija Braut rođena je 7. kolovoza 1929. u Celju. Godine 1941. doselila se u Zagreb gdje je maturirala i započela studij arhitekture. Fotografijom se bavi od 1967. godine. Od 1967. do 1970. bila je učenica i suradnica majstora fotografije Toše Dabca. Prvu samostalnu izložbu održala je 1969. s Petrom Dabcem u Galeriji SC u Zagrebu. Članica je ULPUH-a i Fotokluba Zagreb od 1969. godine. Radila je kao fotografkinja u Galerijama grada Zagreba, a nakon 1972. postaje samostalna umjetnica. Održala je preko 100 samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim skupnim izožbama u zemlji i inozemstvu. Objavljivala je radove u novinama, časopisima, katalozima likovnih umjetnika i drugim publikacijama. Surađivala je i s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, Dramskim kazalištem Gavella, Satiričkim kazalištem Kerempuh i Dubrovačkim ljetnim igrama. Fotografije Marije Braut čuvaju se u zbirkama u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju suvremene umjetnosti, Hrvatskom državnom arhivu... Živi i radi u Zagrebu.

Idejna autorica i kustosica izložbe
Jasminka Poklečki Stošić

Autori izložbe i likovnog postava
Sanja Bachrach Krištofić
Mario Krištofic

Koautor izložbe
Tonko Maroević

Izbor fotografija
Sanja Bachrach Krištofić
Marija Braut
Mario Krištofic
Tonko Maroević
Jasminka Poklečki Stošić

Pogledajte od 26.07.2014 do 07.09.2014.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.