Iako savršene noge bez dlačica ne bi trebale biti nemoguća misija, ponekad se čini da je takav cilj gotovo pa nedostižan. Urasle dlačice ili pak njihovi novi izdanci kroz tek nekoliko dana te crvenilo, obeshrabruju i najuporniju ratnicu u borbi za bezdlako tijelo. Stoga smo odabrali tri metode depilacije koje su imperativu savršeno glatkog tijela itekako dorasle

noge_velikaIako bi mnoge žene put kozmetičkog salona voljele ići prvenstveno radi masaža i ostalih relaskirajućih tretmana, najveći ih broj tamo odlazi prvenstveno zbog uklanjanja dlačica.

Kućno brijanje je bila i ostala najbrža metoda, ali s vrlo kratkotrajnim učincima. Topli vosak ostavlja depilirane zone potpuno glatkima na duže vrijeme, ali kod nekih uzrokuje problem urastanja dlačica, jakog crvenila i prištića. Slična je situacija i s električnim epilatorima.

Tako su u iizbor najučinkovitijih depilacija najdužega učinka ušle: egipatska depilacija šećernom pastom, depilacija voskom uz preparate za pripremu kože prije i za usporavanje rasta dlačica poslije depilacije, te trajna epilacija medicinskim laserom.

Depilacija s uljem sandalovine

Depilart, metoda osmišljena u istraživačkom laboratoriju poznate talijanske kozmetičke tvrtke Ishi, možda je manje poznata, ali je svakako jedna od pažnje vrijednih depilacijskih metoda.

Linija proizvoda Depilart, koji se koriste u raznim fazama depilacije, bazira se na originalnom kompleksu aktivnih sastojaka s inhibitornim učinkom na rast dlačica. Kompleks XplusRetard sastavljen je od 10 pomno odabranih aktivnih sastojaka (američka brusnica, aloe vera, gliciretična kiselina, esencijalna ulja sandalovine, ružmarina i geranija, sojino ulje i hidroksi kiseline).

Taj kompleks prekida veze između molekula keratina koji je glavna komponenta dlake, pa se primjenom proizvoda iz linije Depilart u fazama prije, tijekom i nakon depilacije usporava rast dlake i popravlja opći izgled i stanje kože. Također nestaju urasle dlačice, a redovitim tretmanima postiže se uklanjanje dlačica na dulje vrijeme.

Depilart sadrži nekoliko vrsta voska za depilaciju, od kojih je svaka prilagođena određenoj vrsti dlaka i tipu kože. Vosak Deliwax namijenjen je osjetljivoj koži i osobama koje imaju problema s cirkulacijom. Vosak Short Hair koristi se za  uklanjnje kratkih ili uraslih dlaka, Soft Epil je namijenjen mladim ljudima ili onima koji se često depiliraju, dok seWo-Man Wax preporuča muškarcima i za uklanjnje vrlo čvrstih dlaka. Prije depilacije voskom nanosi se gel s učinkom pilinga, a nakon depilacije intenzivni serum s kompleksom XplusRetard.

depilacija_laserZa potpuno uklanjanje dlačica - laser

Za one koji se dlačica žele riješiti jednom zauvijek i spremni su za to uložiti i veće količine novca, najbolji izbor je laserska epilacija.

Epilacija laserom u ovom je trenutku najkvalitetnija metoda rješavanja problema neželjenih dlaka na svijetu. Nakon nje neke dlake potpuno nestanu, a druge su slabije i sporije rastu.

Ovaj laser stvara svjetlost valne duljine koju apsorbira pigment dlake melanin, dok je ostale strukture u tkivu ne apsorbiraju.

Što je koža svjetlija, a dlaka tamnija, deblja i čvršća, to su bolji rezultati jer je veća razlika između dlake i okolnog tkiva pa laserska zraka pogađa direktno dlaku i uništava je zagrijavanjem. Budući da se na nekom dijelu tijela u danom trenutku nalaze dlake u svim fazama razvoja, tretman treba ponoviti nekoliko puta, da pogodimo sve dlake dok su u fazi rasta.

Prije nego se odlučimo za lasersku epilaciju trebamo znati pravila kojih se moramo pridržavati kako bi se postigao maksimalni učinak, a izbjegle rijetke, ali ipak moguće nuspojave.

Prema riječima Augustina Bralića, voditelja Laser Centar Doctor iz Petrove 15a u Zagrebu, ne bismo se smjeli sunčati ni ići u solarij nekoliko tjedana prije i poslije tretmana.

"Zato je najbolje lasersku epilaciju početi ujesen ili zimi, a za one koji ovo ljeto ne žele brinuti o dlačicama sada je zadnji trenutak. Više nije moguće prije početka ljeta napraviti preporučenih četiri do šest tretmana, ali već jedan ili dva tretmana znaju značajno usporiti rast dlake i time olakšati ljetno razdoblje, a ostale tretmane možemo napraviti i najesen.", objašnjava dr. Bralić.

Budući da je korištenje lasera vrlo specifičan tretman potrebno je pridržavati se nekih pravila:

  • ne smiju se koristiti kreme za samotamnjenje
  • između tretmana dlake se ne smiju čupati, nego samo brijati
  • razmak između tretmana trebao bi biti četiri do osam tjedana, a radi se obično o četiri do šest tretmana, pa ovakav način epilacije, iziskuje nužno planiranje

Depilacija šećernom pastom

depilacija pastomOva se metoda depilacije još naziva i kleopatrin tretman, a dobila je naziv po egipatskoj kraljici koja se navodno upravo takvom metodom koristila kako bi svoje tijelo održavala besprijekorno glatkim. U tretmanu se koristi šećerna pasta izrađena od tri šećera - glukoze, fruktoze i saharoze te vode.

Kako se pasta lijepi samo za dlačicu, a ne i za kožu tretman je manje bolan nego već poznati vrući vosak. Izvodi se uklanjanjem smjese u smjeru prirodnog rasta dlačice, pa ne ostavlja slomljene dlačice u folikulama, ni crvenu iziritiranu kožu. Upravo je iz tih razloga ova depilacija pogodna za osjetljivu kožu lica, pazuha i prepona, kao i za osobe s osjetljivom kožom na cijelom tijelu i one koji imaju probleme s venama i kapilarama.

Depilacija šećernom pastom zahtijeva dlaku dužine tek 3 do 4 milimetra, a uklanja i urasle dlačice. Smjesa se na kožu nanosi rukom u obrnutom smjeru od prirodnog rasta dlačica. Mora se nanositi mlaka, a ne vruća, što potpuno isključuje mogućnost nastanka opeklina.

Prilikom depilacije šećernom pastom  nježno se odstranjuju i odumrle stanice kože, zbog čega koža još dugo ostaje svilenkasta i glatka. Ono što veseli mnoge žene nakon redovitog podvrgavanja ovom tertamnu jest činjenica da dlačice s vremenom postaju svijetlije i tanje.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.