Zašto se ja kao vizažistica tj. make-up artistica uopće osvrćem na preparativu i zašto mi je preparativna kozmetika tako važna? Zašto se ne bih samo koncentrirala na dobar tekući puder i vrhunsku šminku? Zato što naše klijentice (one mojih kolegica/kolega ili moje) dolaze k nama, make-up artistima, s određenim očekivanjima i određenim zahtjevima. Kako bismo ta očekivanja ispunili, voljela bih naglasiti da je osnovni preduvjet da bi našminkano lice „zabljesnulo", odnosno da bi šminka istaknula ljepotu vašeg lica i lijepo izgledala satima (što naravno svaka klijentica očekuje), jest to da je vaše lice pravilno njegovano ili, kako ja volim reći - „održavano"

Irena Herceg
Irena Herceg

Beauty Tips & Tricks

Kada mi klijentica sjedne na stolicu za šminkanje, moje iskusno oko (naravno, kad stavim naočale) odmah prepoznaje stanje kože lica. To je posljedica dugogodišnjeg rada i iskustva s preparativnom i dekorativnom kozmetikom gotovo svih brendova prisutnih na našem tržištu i šire. Moja prva pitanja su: „Imate li kremu na licu, kada ste je nanijeli i koju kremu koristite?".

Nažalost, mnogo žena, naročito mladih djevojaka, manje pažnje ili gotovo nikakvu pažnju ne posvećuje preparativnoj kozmetici. Primijetila sam da većina djevojaka i dio žena u dobi od 30 do 40 godina uopće ne nanosi hidratantnu ili bilo kakvu drugu kremu na lice ili je nanosi samo povremeno. Ne znam zašto mlade djevojke smatraju da im ne treba krema za lice? Često čujem priče tipa: "Ma, koristit ću kreme kasnije, sad mi još ne treba!" Osobno me ta činjenica užasava. A preventiva, a hidratacija, a podloga za šminku?!? Da ne govorim o pilingu za lice... Dakle, moje drage mlade djevojke, lijepo, najljepše vas molim da svakodnevno ujutro koriste hidratantnu kremu za lice ili, ako želite malo ujednačiti ten i lagano prekrivanje nedostatka, nanesite BB kremu.

Najljepše i najdivnije mi je šminkati žene čije je lice njegovano. Nije važno ima li to lice 20, 30, 40, 50, 60 ili 70 godina. Godine starosti zahtijevaju ili ne zahtijevaju određeni način šminkanja, određene boje i teksture i više ili manje šminke. A da bismo šminku mogli lijepo nanijeti, da bi ona lijepo izgledala, trebamo najbolje platno, a to je vaše njegovano lice!

njega lica

Što znači njegovano lice i kako se pravilno o njemu brinuti?

Znači da morate koristiti barem osnovnu njegu, a to je dnevna krema za lice i to ona koja odgovara vašim godinama i tipu kože. Preporučila bih i noćnu kremu, ali poštujem i ona mišljenja da noćna krema nije potrebna pa tako ostavljam svakoj ženi da sama procijeni, osjeća li se ugodnije kad navečer nanese noćnu kremu ili ne. Zatim krema za područje oko očiju jer je ono najtanje i najosjetljivije. Svakako i obavezno savjetujem napraviti piling lica jednom ili dva puta tjedno kako biste otklonili višak odumrlih stanica s lica. Tek kad otklonite taj površinski sloj s kože, krema može djelovati. Mislim da piling spada u osnovnu njegu i trebao bi biti ili postati ritualom njege lica i tijela svake žene.

Osluškujte potrebe svojeg lica i pružite mu dodatnu njegu u vidu seruma ili maske ako osjetite da ono to traži. Djevojke koje imaju problematičan ten moraju malo više truda uložiti u njegu lica, ali vjerujte mi dugoročno se isplati.

Moram naglasiti da „njegovati lice" nikako ne znači koristiti skupe ili najskuplje proizvode preparativne kozmetike. Svaka žena si prema svojim financijskim mogućnostima može složiti svoj savršeni program njege lica. Bez obzira na sve vrhunske baze, primere, pudere, korektore i highlightere, nećemo dobiti savršeno našminkano lice ako ono nije savršeno njegovano.

Vjerujte mi, iz vlastitog iskustva savjetujem: „Sve što godinama budete ulagali u njegu svoga lica, kroz godine će vam se vratiti!"

www.irenamakeupartist.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.