Koenzim Q10 ima glavnu ulogu u proizvodnji energije stanica te ulogu obrambenog antioksidansa. Ima visoki stupanj djelovanja protiv starenja pa ga kozmetičke kuće naveliko upotrebljavaju u svojim preparatima za njegu

zena, mladoliko lice, koenzim q10

Koenzim Q10 prirodno je prisutan u svim stanicama našeg organizma. Lipofilan je (ima sklonost prema masnoći), a to znači da je otopiv u masnim spojevima, ali ne u vodi. Tako je sastavni dio masnoće - sebuma na površini kože, a ta masnoća sačinjava prirodnu zaštitu od vanjskih napada. Upravo zbog toga, ženama s nešto više sebuma, kojima se lice više „sjaji", koža nešto sporije stari, tj. bore su izraženije u kasnijoj dobi.

Kako djeluje?

Koenzim Q10 je također prisutan u unutarnjoj membrani mitohondrija. A mitohondrij je stanica „tvornica za proizvodnju energije" kože. Ona pohranjuje i raspoređuje energiju. I glavna je za stanično obnavljanje, a upravo joj je potreban Q10 za proizvodnju neophodne energije. Uostalom, općenito, svi fiziološki procesi kojima je potrebno korištenje energije trebaju koenzim Q10. On je usko povezan s vitaminom E i djeluje kao zaštita staničnih membrana protiv oksidacije. Vrlo često se koenzim Q10 i vitamin E zajedno dodaju kremama za njegu. Pospješujući proizvodnju energije u stanicama, koenzim Q10 pomaže koži da se obnovi, pa dakle ima glavnu ulogu u borbi protiv bora.

Osim svoje uloge u proizvodnji energije, koenzim Q10 je i snažan antioksidans, zaštitnik staničnih membrana koje su izložene oksidacijskom djelovanju. A novije studije rađene in vitro i in vivo pokazale su da upotreba koenzima Q10 ima djelotvoran učinak u zaštiti kože od štetnih djelovanja zbog stresa prouzrokovanog UV zračenjem. Koenzim Q10 također sprječava pojavu kolagenaze (enzim koji razgrađuje kolagen) nakon UVA zračenja, štiteći tako kolagen. 

Gdje se nalazi?

I organizam može sintetizirati koenzim Q10 koliko mu treba, a i unosom hrane može ga se dobiti u maloj količini. Ima ga u ribi i u jetricama, a u manjoj količini i u cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, biljnim uljima i mahunarkama. Međutim pokazalo se da ga, s dobi, organizam proizvodi sve manje i manje, to jest sadržanost koenzima Q10 i vitamina E u koži opada, a kao posljedica toga je sve veća osjetljivost kože, posebno na štetno djelovanje UV zraka. To smanjenje postotka koenzima Q10 povezano je sa starenjem, ali ne i jedino sa starenjem. Razni faktori, kao što su: prevelik fizički napor, stres, pretjerana konzumacija alkohola i duhana, kao i neke bolesti, također mogu biti razlogom njegovog smanjenja u organizmu. Mnoge kozmetičke kuće su za njega zainteresirane, jer vanjski unos koenzima Q10 - lokalno ili u obliku pilula - organizmu je itekako potreban.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.