Često čujete izraz shea maslac (ili karite maslac), no znate li zapravo o čemu je riječ? Karite ili shea drvo je drvo koje isključivo raste u afričkoj divljini. Njegovi orašasti plodovi beru se od polovine lipnja do rujna kada im je zrelost optimalna. Od njih se radi karite ili shea maslac koji je jedan od najblagotvornijih sastojaka za njegu naše kože

plodovi shea drveta

Stablo koje voli isključivo divljinu

U Zapadnoj Africi karite (shea) maslac rade žene. Dugo je ostao izoliran u tom području, ali danas je svjetski poznat, posebno zbog svojih ultra-hranjivih sastojaka.

Manje impozantan od baobaba, manje gust od indijskog oraha (stabla), karite je drvo koje može doseći i do petnaest metara visine i debla promjera do jednog metra. Smatra se da mu je duljina života od dva do tri stoljeća. Njegovo blago su upravo njegovi orašasti plodovi. Ime karite dolazi iz jezika wolof, jednog od nacionalnih jezika Senegala, a znači „maslac-stablo". Na jeziku bambara, pak, glavnom govornom jeziku u Maliju, kršten je imenom shi yiri, što na engleskom znači shea tree. Njegovo botaničko ime je Butyrospermum parkii. To drvo je jedina poznata vrsta iz porodice Vitellaria. Spada u ugrožene vrste koje su na popisu Međunarodne Unije za Očuvanje Prirode (IUCN), zbog raznih opasnosti koje mu prijete u savani, posebno opasnosti od čestih požara u šikarama, izazvanih ljudskim nemarom.

Za karite se kaže da je „magično" stablo... I zaista je neukrotivo: raste isključivo u divljini i treba čekati gotovo 20 godina do pojavljivanja njegovih dragocjenih jezgri, punih vrlina, upravo sadržanih u tom famoznom karite ili shea maslacu kojega rade žene iz Sahelske Afrike (regija između Sahare i Sudana). Karite ili shea stablo raste u šikari, samo ili grupno.

shea drvo

Štiti kožu i zacjeljuje rane

Kroz vrijeme berbe, od polovine lipnja do rujna, ritam stanovnika usklađuje se s berbom plodova i proizvodnjom maslaca. Jer, to nije neki mali posao: „Plod se bere, skida se pulpa, a čuva jezgra koju zatim treba oprati i staviti sušiti", objašnjava Jean-Louis Pierrisnard, direktor odjela za istraživanje i razvoj u tvrtki L'Occitane, koja je poznata po jednoj od najkvalitetniji krema od shea maslaca. „Zatim se jezgre stuku u krupno, prže, melju sve dok se ne dobije gusta smeđa smjesa. Slijedi tučenje, pri kojem se snažno miješa ta smjesa s vodom, sve dok se ne dobije emulzija, koja se zatim grije. Nečistoće ostaju na dnu, a maslac pliva. Pobere ga se, filtrira, i pročišćava (a u Francuskoj ga se aktivnim ugljenom i dezodorizira (uklanja miris)."

loccitane krema od shea maslacaOgroman posao, posebno ako se zna da za dobivanje dvadeset kilograma maslaca treba sto kilograma suhih plodova! No, napor se itekako isplati. „U Africi korištenje karite maslaca je dio tradicije i koristi ga se mnogo više nego u Europi", objašnjava dalje Jean-Louis Pierrisnard. „Oni ga koriste u zaštiti kože, ali i kao sredstvo za zacjeljivanje rana: njime se namaže cijelo tijelo bebâ kako bi ih se zaštitilo od loših utjecaja toplog vjetra, a koristi se i za zacjeljivanje nakon rezanja pupčane vrpce itd."

Karite maslac sastavni je dio i u pripremanju hrane. Pa tako odnedavno, koristi se umjesto kakao maslaca u čokoladi, što je znatno jeftinije. 

Ubrzava obnavljanje stanica

U svojoj zemlji porijekla cijenjen je zbog toga što sadrži izuzetne aktivne tvari. Na prvom mjestu su nesapunske masti i to u vrlo velikoj količini (u karite maslacu sadržane su između 5 i 8%). Te molekule (a to su one koje se ne mogu pretvoriti u sapun...) imaju upravo sposobnost da obnove hidro-masni film a da pri tom nisu okluzivne (ne začepljuju). Ali karite maslac sadrži u sebi također i količinu masnih kiselina (oleinska, stearinska, linolenska, palmitinska, linolna), vitamina (PP, B), sterola, masnih alkohola, i tako dalje... Na koži (ali isto tako i na kosi), karite maslac sprječava isparavanje vode i ubrzava obnavljanje stanice.

africke zene mijese shea maslacVažan čimbenik lokalnog razvoja

U Europi poznat tek tridesetak godina, vrlo je brzo učvrstio svoju reputaciju i uspjeh. Dokaz? L'Occitane prodaje kremu za ruke Karite svake dvije sekunde! Naročito se preporuča koristiti je zimi u velikoj količini. A neke tvornice koriste karite maslac kao vektor u sveopćoj lokalnoj pomoći. Tako već trideset godina L'Occitane razvija partnerstvo sa ženama iz Burkine-Faso.

Danas ih je već 11 000 organiziranih u četiri kooperative. Svake godine plodovi se obrade do 80%. Ali firma preuzima i sve troškove oko dobivanja bio-certifikata, a pomaže i u nalaženju drugih kupaca i garantira veliku količinu kupovine robe (u 2009. isporučilo se 375 tona karite maslaca, cifra koja se iz godine u godinu povećava).

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.