Sezona je spremanja zimnice... Domaći pekmez uvijek je bolji od kupovnog, osobito ako u svom voćnjaku imate ukusne i slatke domaće marelice!
Sastojci:
- 5 kg marelica
- 1,5 kg šećera
- sok od 3 limuna
Priprema: Marelice operite, uklonite im koštice pa stavite u veći lonac u kojem planirate kuhati pekmez. Dodajte šećer i svježe cijeđeni sok od limuna pa sve dobro promiješajte. Pekmez od marelica kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Pekmez svakako kuhajte u dubljem loncu da se zaštitite od neželjenog špricanja. Tijekom kuhanja uklanjajte pjenu koja se stvara na površini. Pekmez od marelica kuhajte sat i pol do dva sata, odnosno dok ne dobijete željenu gustoću. Pekmez od marelica nije potrebno dodatno usitnjavati jer se marelice tokom kuhanja u potpunosti raspadnu. Kuhani pekmez ulijte u sterilizirane staklenke (oprane i zagrijane u pećnici) te ih zatvorite metalnim poklopcem. Ohlađeni pekmez čuvajte na tamnom, suhom i hladnom mjestu.
Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet
golub
@17.09.2019. 14:42 2Obožavam pekmez od marelica , jedan od najdražih uz jagodu. Definitivno je domaći pekmez bolji od kupovnog , kupovni mi je uvijek nekako presladak.
beba
@17.09.2019. 20:34 1Obožavam pekmez od marelica!!!!
Lady 12
@18.09.2019. 08:07 2jako fino
sneki2
@18.09.2019. 09:26 1Spremljeno za slijedeću godinu kad bude marelica (ako bude)..
klara
@18.09.2019. 13:14 2najbolji pekmez
cuce
@18.09.2019. 22:37 2Domaci pekmezi su zaista vrh i ne mogu se usporedjivati sa kupovnima...Cast izuzecima ;)
sneki2
@19.09.2019. 08:46 1Cuce - nema izuzetaka u ovom slučaju! Uvijek su bolji domaći!