Zagrebačka craft pekara predstavila je omiljeni blagdanski desert. Njihov panettone, koji pripremaju na tradicionalan način, koristeći isključivo divlji kvasac, prepoznat će istančana nepca i ovih blagdana

bread club panetone

Rijetko koji Božić može proći bez delicija i punog stola, a jedna od njih zasigurno je panettone, tradicionalni desert koji nam u blagdansko vrijeme krasi stol poput najljepše skulpture, a nepca nagrađuje nježnom teksturom i punoćom okusa. No, malo je poznata prava priča o panettoneu, tipičnom božićnom desertu u Italiji. Priča se da se panettone rodio na dvoru Ludovica il Mora u Milanu u 15. stoljeću. Bila je Badnja večer kada je službenom kuharu obitelji Sforza zagorio desert predviđen za kraljevsku gozbu. Kako bi spasio večeru, Toni, pomoćni kuhar, odlučio je upotrijebiti mali kruh od kiselog tijesta koji je spremio za Božić. Obradio ga je dodajući brašno, jaja, grožđice, kandirano voće i šećer, održavajući tijesto laganim i prozračnim. Desert je oduševio obitelj Sforza te su ga odlučili nazvati "pan di Toni".

bread club panetone

Ipak, prava priča o panettoneu seže u srednji vijek, kada je tradicija bila da se Božić slavi puno bogatijim kruhom nego onim koji se koristio svakodnevno. Pasta madre (divlji kvasac) prvi se put spominje u receptu milanskog kuhara Giovannija Felice Luraschija iz 1853. dok je forma današnjeg panettonea nastala je 20-ih godina prošlog stoljeća, kada je Angelo Motta odlučio dodati maslac i staviti ga u papirnati kalup, kako se radi i danas. Između raznih panettone kruhova na tržištu, kao poseban ukras na blagdanskom stolu izdvaja se panettone Bread Cluba. Njihova priprema panettonea na tradicionalan način, koristeći isključivo divlji kvasac, prepoznat će istančana nepca i ovih blagdana.

bread club panetone

"Blagdani su i za nas najljepši dio godine, a ima li išta ljepše od okupiti obitelj oko blagdanskog stola i poslužiti im nešto što sve veseli – panettone. Vođeni tom idejom, ove blagdane odlučili smo razveseliti sve ljubitelje tog posebnog deserta i napraviti uistinu poseban panettone, u kojem će uživati sva naša osjetila, od onog što ćete vidjeti do okusa i mirisa koje nećete tako brzo zaboraviti", rekla nam je Anamaria Palić, vlasnica Bread Cluba, dodajući kako postupak pripreme traje 36 sati.

Postupak proizvodnje objasnio nam je Andrija Pernar, suvlasnik Bread Cluba: "Prvih dan 12 sati priprema se pasta madre (čvrsti divlji kvasac) nakon čega slijedi prvo miksanje tijesta. Nakon prve fermentacije (dizanja) u masi koja traje 12 sati, idući dan je spremno za drugo miksanje i dodavanje ostalih sastojaka. Tijesto ponovno fermentira u masi, da bi se naposljetku ručno obradilo i stavilo u papirnate kalupe nakon čega opet slijedi fermentacija te zbog toga govorimo o tri puta dizanom tijestu. Kako se radi o tijestu izuzetno bogatom maslacem i žumanjcima (preko 60%), nakon pečenja potrebno je svaki panettone okrenuti naopako i pustiti ga da tako visi najmanje 10 sati".

bread club panetone

Kako se velika pažnja pridavala samom proizvodu, tako se vodila briga i o pakiranju. Ideja je bila, kako kaže Maja Šimunović, dizajnerica pakiranja panettonea, osmisliti ambalažu koja će se naći  na centralnom djelu božićnog stola. Crvena boja dominira dizajnom kao simbol Božića, a nakon nekoliko početnih skica odlučili su se za uzorak jednostavnog, ali dominantnog oblika, koji se savršeno uklopio u priču Bread Cluba. Zlatno žuta boja, svilenkasta tekstura, kandirano voće natopljeno rumom i lagana aroma naranče odlike su tradicionalnog i zanatskog panettonea, a kako Bread Club panettone dolazi u posebnom blagdanskom pakiranju, on će uistinu biti poput skulpture na blagdanskom stolu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.