Recept za baklava rolice možete često pronaći i pod nazivom Divit Baklava. U originalnim receptima također ćete vidjeti da se ona priprema uz pomoć dugačkog i tankog štapa koji služi da se kore lijepo naboraju, ali baklava rolice pripremljene i na ovaj način su jednako lijepe i ukusne

recepti baklava

Sastojci:

Sastojci za baklavu:
- 500 g kora za savijače
- 150 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 400 g oraha
- 250 g maslaca

Sastojci za agdu:
- 1 l vode
- 700 g šećera
- 1 limun

Priprema: Maslac otopite i ostavite sa strane. Orahe sameljite i pomiješajte sa šećerom. Kako bi ravnomjerno rasporedili sav nadjev, najbolje je unaprijed prebrojati kore pa ukupnu težinu mješavine oraha i šećera podijeliti s brojem kora tako da znate koliko trebate staviti na jednu koru. Uzmite jednu koru i uz pomoć kista ju premažite s malo otopljenog maslaca. Koru preklopite po dužoj strani, a zatim ju premažite s još malo maslaca. Preko kore posipajte mješavinu oraha i šećera. Koru zatim zarolajte po kraćoj strani.

Kako biste ravnomjerno rasporedili sav nadjev, najbolje je unaprijed prebrojati kore pa ukupnu težonu mješavine oraha i šećera podijeliti s broem kora tako d aznae koliko trebate staviti na jednu koru. Ponovite postupak i s preostalim korama. Pripremljene rolice slažite u odgovarajuću kalup. Prije pečenja rolice prerežite dva puta tako da od svake rolice dobijete tri rolice. Preostali maslac premažite preko rolica. Baklava rolice pecite cca 30 minuta na 180°C, tako da se lijepo zapeku.

Dok se baklava rolice peku, pripremite agdu (šerbet). Vodu i šećer kuhajte zakuhajte pa nastavite kuhati na srednje jakoj vatri 15 minuta. Agda treba biti sirupasta. Kada je gotova u agdu dodajte sok od limuna. Pečenu baklavu odmah zalijte vrućom agdom. Baklavu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ju spremite u hladnjak do posluživanja.

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.