Prhke i ukusne pite s bogatom aromom limuna odličan su desert za zasladiti dan. Lagane, osvježavajuće i taman slatke! Isprobajte kako se dobro slažu prhko tijesto s bademima i blago kiselkasta krema od limuna

 prhke pite s kremom od limuna

Sastojci:

Prhko tijesto s bademima:
- 90 g hladnog maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 žutanjak
- 50 g mljevenih badema
- 180 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 žlica hladne vode

Krema od limuna:
- 2 jaja
- 100 g bijelog kristal šećera
- 50 ml limunovog soka
- naribana korica 1 limuna
- 100 ml slatkog vrhnja

Od navedene količine sastojaka možete pripremiti jednu veliku pitu promjera 24-26 cm ili šest mini pita u ovim Zenker kalupima.

Priprema: Bademe tostirajte, ohladite pa sameljite. Tostiranje možete i preskočiti ako ste u žurbi, ali tostirani imaju puniju i bolju aromu, kao i sve orašasto voće. U zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer u prahu i sol. Dodajte hladan maslac izrezan na kockice i rukama ga utrljajte u tijesto. Dodajte žumanjak i vodu pa umijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na 30 minuta da malo odmori. Ohlađeno tijesto kratko premijesite pa podijelite na šest jednakih dijelova.

prhke pite s kremom od limuna

Svaki komad tijesta oblikujte u kuglu pa dlanovima lagano pritisnite (spljoštite) na pobrašnjenoj površini. Tijestom obložite Zenker kalupe za mini pite. Mini pite pecite 10-12 minuta na 180°C, dok ne poprime lijepu zlatno smeđu boju. Pečeno tijesto ostavite 2 minute da odmori, a zatim ga pažljivo preokrenute i izvadite iz kalupa. Za pripremu kreme jaja izmiksajte sa šećerom, zatim dodajte limunov sok. Zdjelu premjestite nad lonac s vrelom vodom i kuhajte smjesu na pari cca 3 minuta uz neprestano miješanje. Ostavite kremu da se hladi na sobnoj temperaturu. Mlaku kremu špatulom lagano pomiješajte s tučenim s mekanom tučenim slatkim vrhnjem. Pripremljenom kremom punite košarice od tijesta za mini pite. Tako pripremljene pite ukrasite po želji i spremite u hladnjak da se malo rashlade, a zatim se poslužite!

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.