Osluškujte signale koje odašilje vagina jer su brojna odstupanja zrcalna slika naših emocionalnih, ali i zdravstvenih stanja. Tehnički uvid u rodnicu moguć je samo liječniku – ginekologu, ali emocionalni dio nepogrešivo samo nama, moramo ih samo raspoznati

ulla marton intimina report

Pravovaljano vlaženje/lubrikacija vagine nužno je za njezinu unutrašnju njegu s ciljem održavanja ravnoteže pH, a time i zdravlja vagine. Vaginalna sredina je izrazito kisela, a narušavanje pH vrijednosti uzrokuje promjenu njezine biološke ravnoteže dolazi do nerazmjernog rasta bakterijskih i gljivičnih uzročnika što dovodi do daljnjeg narušavanja stabilnosti vaginalne flore, gubitka lokalnih obrambenih snaga, što otvara vrata nepovoljnom djelovanju lokalnih bakterijskih uzročnika, nastajanju pojačanog iscjetka koji mijenja boju, konzistenciju često i miris uzrokujući nelagodu crvenilo svrbež, bolnost prilikom odnosa, mokrenja ponekad i defekacije. 

Lubrikacija biva često narušena hormonskom neravnotežom (disfunkcija rada štitnjače, nedostatna razina estrogena uslijed fizioloških hormonskih tranzicija), neregularnošću u metabolizmu glukoze, trudnoća, korištenje lijekova i dugotrajno korištenje niskodozažnih oralnih kontraceptiva stoga je njezina njega nužna. Mogućnost primjene niza preparata na tržištu (hormonskih i nehormonskih) omogućuju nam pravilnu lubrikaciju s osnovnim ciljem održavanja zdravlja i njege vagine kao posljedično ima i refleksije na cjelovito zdravlje.

ulla marton intimina report

Spoznaje o ljudskom mikrobiomu poznate su već niz godina, razumijevanje sastava mikrobnih zajednica u ljudi, posebice u žena, u iznimnom je interesu poslednjih godina s posebnim fokusom o njegovim promjenama tijekom različitih životnih ciklusa žena ovisno o promjenama hormonskog miljea, ali i s naglaskom na utjecaj načina poroda na razvoj tjelesne mikrobiote i njegovim posljedicama na cjelokupno zdravlje pojedinca.

Vaginalna flora vrlo je složena, podložna dinamičnim promjenama i pod izravnim utjecajem hormonskog statusa, ali i ostalih čimbenika koji unosom u tijelo imaju dalekosežne posljedice na cjelokupno zdravlje (stres, nikotin, kofein, prehrambene navike – fitonurijenti, tjelesna aktivnost). Upravo temeljem ovih spoznaja, rezultati provedenih istraživanja pokazali su kako je način poroda značajan čimbenik koji utječe na sastav crijevne mikrobiote tijekom novorođenačke i dojenačke dobi. 

ulla marton intimina report

Primjerice, unosom prekomjerne količine šećera, ali i drugih nepovoljnih nutrijenata, kao i prekomjerna izloženost nikotinu i stresu, mijenjaju metaboličke čimbenike uz posljedične promjene pH rodnice te kolonizacije rodnice kvascima. Daljnja promjena pH dovodi do gubitka obrambene flore i dolazi do kolonizacije patogenih mikroorganizama. To za posljedicu ima čitav niz nepovoljnih učinaka - od pada lokalne stanične imunosti, što izravno otvara izravnom učinku patogenih uzročnika na stanice rodnice i materničnog grlića (HPV, HS, chlamydia, ali i do kolonizacije bakterijskim patogenima koji daljnjim djelovanjem i vertiklanom kolonizacijom unutar maternične šupljine tijekom trudnoće ili invazivnog zahvata uzrokuju prijevremeni porod i rađanje nezrelog djeteta niske porođajne težine koje je imunološki značajno kompromitoranije u odnosu na djecu rođenu u terminu i pod iznimnim rizikom za brojne neurološke sekvele.

ulla marton intimina report

Istraživanja proteklih godina, posebice uvođenjem genotipizacije, opovrgnulo je uvjerenje da je gornji dio reproduktivnog sustava sterilan. Danas nam je poznato da uterini kavum / endometrij, ali i ovarijski folikul i placenta imaju svoje mikrobiome. Vaginalni mikrobiom dominanto čini lactobacillus species, koji predstavlja i dominanti mikrobiom gonjeg reprodutivnog sustva. 

Promjena vaginalnog mikrobiona, osim lokalne promjene unutar rodnice koje klinički registriramo kao bolnost tijekom odnosa, vaginalnu upalu koje zahtijevaju uvođenje medikamentozne intervencije (svih spolnih parnera) ima i brojne socijalne implikacije od izbjegavanje spolnih odnosa s posljedničnim promjenama partnerskih odnosa, bilježi i dalekosežne posljedice od  progresije patogenih čimbenika s ozbiljnim posljedicama: upalna zdjelična bolest koja ne samo urušava reporoduktivno zdravlje žene s nemogućnošću zanošenja već i iznošenja trudnoće već brojne intervencije bilo farmakološke bilo kiruške koje osim narušavanja tjelesnog integriteta imaju za posljedicu i značaj trošak liječenje kako kratkoročnog tako i dugoročnog.

ulla intimina report

Piše: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

ulla intimina report

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.