Budite oprezni s izlaganjem suncu i svakako pratite sve što se događa na vašoj koži. Primijetite li bilo kakve promjene na svojim madežima, ne odugovlačite i svakako se odmah javite dermatologu

avene zaštita od sunca

Madež je pigmentirana mrlja koja se pojavljuje na koži, a razvija se iz melanocita. Madeži nastaju tijekom života s vrhuncem u doba adolescencije. Njihov broj ovisi o naslijeđu, izloženosti suncu te nekim pogodujućim čimbenicima kao što je npr. trudnoća. Takve mrlje, ili kako se još nazivaju nevusi, obično su dobroćudni, no svaka promjena izgleda može biti upozorenje kako je možda riječ o melanomu.

Maligni melanom je zloćudni tumor kože koji se razvija iz melanocita. Može se razviti iz madeža kojima se mijenja izgled ili na koži na kojoj prethodno nije bilo nikakvih promjena. Treba ga dijagnosticirati što ranije kako bi se izbjegla pojava metastaza koje su opasne po život i smanjuju šanse za ozdravljenje. Rano otkrivanje stoga je vrlo bitno.

Riziku pojave melanoma su izloženije osobe:

- svijetle puti, svijetlih očiju i kože

- s mnogobrojnim madežima (više od 50)

- s madežima čiji se izgled mijenja

- u čijoj su se obitelji već javljali melanomi

- koje nezaštićeno često borave na otvorenome

- koje često odlaze u solarij

- koje su u djetinjstvu ili mladosti više puta imale opekline od sunca

Pregledajte svoje madeže prema kriteriju ABCDE

A (asymmetry - asimetrija) - jesu li vaši madeži simetrični? Većina melanoma u nastajanju je asimetrična.

B (border - rubovi) - imaju li vaši madeži, pravilan, ujednačen rub? Rubovi melanoma u nastajanju često su nepravilni i nazubljeni.

C (color - boja) - jesu li vaši madeži jednobojni? Promjene boje i nejednolikost pigmentacije sumnjivi su na melanom.

D (diameter - promjer) - imaju li vaši madeži promjer manji od 6 mm? Melanomi obično imaju promjer veći od 6 mm.

E (evolution - promjena) - pokazuju li vaši madeži bilo koju od promjena prema kriteriju ABCD? Na melanom se sumnja kod svake promjene madeža prema jednom ili više kriterija ABCD ili kod pojave krvarenja iako nije došlo do povrede, nabreknuća, crvenila, otvrdnuća, svrbeža...

Rano liječenje je bitno za mogućnost ozdravljenja. Obratite se dermatologu u najkraćem roku ukoliko primijetite bilo kakve promjene na madežima.

žena na plaži

Savjeti za zdrav boravak na suncu:

- sklonite se od sunca između 11 i 16 sati

- izlaganje suncu mora biti postupno

- ponovno nanesite sredstvo za zaštitu od sunca svaka 2 sata i nakon svakog kupanja, bez obzira na stupanj zaštite koji to sredstvo osigurava

- koristite sredstvo za zaštitu od sunca prilagođeno svome tipu kože

- opekline od sunca su opasne, posebno kod djece

- djecu zaštitite majicom, kapom i sunčanim naočalama

- bebe i sasvim mala djeca ne trebaju se izlagati suncu

- redovno pregledajte svoje madeže prema pravilima ABCDE metode

avene zaštita od sunca

Femina.hr preporuka: Ove godine, linija proizvoda za zaštitu od sunca Avène Sun prilagođena je da bi odgovarala na sve zahtjeve korisnika. SunSitive protection je patentirana formula koja sadrži fotoprotektivni kompleks visoke učinkovitosti i podnošljivosti u kombinaciji s dodatkom antioksidansa pretokoferila i Avène termalne vode koja je poznata po svojim umirujućim i antiiritacijskim svojstvima. Formule su prilagođene zahtjevima tržišta: visoka fotostabilnost, bez parabena, vrlo vodootporne i odlicnih kozmetičkih svojstava (teksture koje se lako razmazuju, ne ostavljaju bijeli trag nakon nanošenja i lako se upijaju). Dokaz učinkovite fotoprotekcije dobiven je novim studijama o fotoinduciranom starenju kože.

Savjeti kako pravilno izabrati i nanijeti proizvod za zaštitu od sunca u kombinaciji sa savjetima za zdrav boravak na suncu navedeni su na proizvodima. Dermatološki Laboratoriji Avène više nego ikad prije surađuju s dermatolozima kako bi pomogli u ranom otkrivanju melanoma.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.