Ako imate povišen kolesterol, promjena prehrambenih navika učinkovito će vam pomoći i u skidanju kilaže i u smanjenju kolesterola. Rezimiramo za vas savršeni anti-kolesterolni jelovnik

voce i povrceU slučaju povišenog „lošeg" kolesterola - tzv. LDL kolesterola (low-density lipoprotein) - prva stvar koju trebate promijeniti da biste zaštitili svoje arterije i spriječili kardiovaskularne bolesti, jest sadržaj svoga tanjura, neovisno o tome da li vam je liječnik prepisao i terapiju lijekovima.

Svakako treba dati prednost ribama i krtom mesu. Gotovo je sa svakodnevnim debelim biftecima. Oni su prebogati zasićenim masnim kiselinama. Bolje je da se, barem dva do tri puta tjedno, na jelovniku nađe riba. A slobodno je pogostiti se i s dva jaja tjedno.

No, sve ostale dane treba jesti bijelo meso (perad, teletinu) i, ponekad, crveno meso s kojega pomno valja odstraniti i svaki trag vidljive masnoće. Naprotiv, krto svinjsko meso je dozvoljeno, ali samo u obliku šunke ili kotleta.

Što se tiče sira, treba izabrati lagani sir. Jer sir sadrži životinjske zasićene masnoće. Zato se, umjesto debelog mekog camembert-a, bolje odlučiti za sir sa začinskim povrćem, ili s apetitom jesti bijeli posni sir u kombinaciji sa svježim začinskim povrćem, npr. s vlascem, ili se odlučiti jednostavno za neki lagani sir s malom količinom masnoće.

Ima ih koji su vrlo dobrog okusa. A najvažnije je od svega da se ne bacimo na trostruko veću porciju! 

Obilje voća, povrća i začina

Zato možete, naravno, u velikim količinama, jesti svježe voće i povrće. Te namirnice su pune vitamina C i E, beta karotena, i anti-oksidansa, zaštitnika organizma. Da, smijete bez ustručavanja jesti avokado jer on sadrži nezasićene masne kiseline. Sirovo povrće je najbolje začiniti maslinovim uljem, uljem repice, suncokreta, uljem od sjemenki grožđa, uljem od oraha, kikirikija, kukuruza ili soje. A tretirano povrće najbolje je kuhano na pari ili pripremljeno na žaru. Razni zeleni začini i druge mirodije također su jako ukusni. Naprotiv, morate se oprostiti od raznih prženih i pohanih jela, kao i prženih krumpirića... Jasno, također zaboravite i poslastice. Kao desert možete, na primjer jesti posni sir s iscijeđenim voćem bez šećera, ili mliječni nabujak sa 0% šećera, s prirodnim sirupom od kruške...

Svakako treba zamijeniti prehrambene proizvode bogate šećerima i zasićenim mastima, proizvodima kao što su: biljni margarin umjesto maslaca, polu masno ili sasvim nemasno mlijeko umjesto masnog, posni sir... A valja znati da se kalcij može dobiti također i konzumiranjem badema koji ga sadržavaju u znatnoj količini.

Mali savjet

Dobro je popiti malu čašu kvalitetnog crnog vina za vrijeme jela, upravo zato što u njemu ima tanina koji pomaže u sprečavanju naslaga na arterijama.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.