Istraživanje koje je provela tvrtka Nestlé pokazalo je da konzumiranje 4 kockice crne čokolade dnevno može pomoći u smanjenju razine hormona koji izazivaju stres

crna čokolada

Znanstvenici istraživačkog centra tvrtke Nestlé u Švicarskoj proučavali su biokemijsku osnovu zbog koje se čokolada smatra „hranom koja pruža utjehu”. Njihovo istraživanje pokazalo je kako kemijski sastav crne čokolade može popraviti raspoloženje ljudi koji su izloženi stresu.

U okviru istraživanja dva tjedna je promatrano 30 zdravih odraslih osoba. Sudionici su svakodnevno dobivali 40 g crne čokolade, što je otprilike četiri kockice. Polovicu čokolade sudionici istraživanja konzumirali su ujutro, a drugu polovicu tijekom popodneva.

Rezultati su pokazali kako se kod svih sudionika smanjila razina hormona koji utječu na stres. Crna čokolada korištena u ovom istraživanju sadržavala je 75% kakaa koji svojim kemijskim sastavom utječe na metabolizam i na kemijske reakcije koje se odvijaju u stanicama.

Znanstvenik iz Nestléovog istraživačkog centra, dr. Sunil Kochhar, objasnio je otkrića do kojih je došao u prezentaciji „Kakao i čokolada: znanost oduševljenja” na sastanku Američkog udruženja kemičara (ACS) u Kaliforniji: “Kada ste pod stresom, vaš organizam je u kemijskoj neravnoteži. Tijekom dužeg perioda ovakvo stanje može biti štetno za vaše zdravlje. Naše istraživanje je pokazalo da konzumiranje umjerene količine crne čokolade svakog dana može pomoći u balansiranju kemijske ravnoteže organizma. Možemo pretpostaviti da će uvođenje crne čokolade u zdravu i balansiranu prehranu uspostaviti kemijsku ravnotežu koja će omogućiti organizmu da se na bolji način bori sa stresom. Ovi rezultati uvelike podržavaju naše stalne napore da ustanovimo utjecaj određenih sastojaka hrane na ljudski metabolizam i zdravlje.”

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.