Od proljeća pa do jeseni aktiviraju se i svoju punu patogenost pokazuju tzv. enterovirusi (adenovirusi i rota virusi). Oni ulaze u naš probavni trakt i uzrokuju upalu sluznice crijeva te proljeve. Uz proljeve su često prisutni i bolovi u trbuhu, povišena tjelesna temperatura, povraćanje, slabost, zimica...

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Salmonela

Proljeve mogu uzrokovati i bakterije od kojih je najčešća salmonela. Temperature su kroz ljeto visoke, hrana se brzo kvari te je treba dobro čuvati poklopljenu i u hladnjaku. Ruke se moraju obavezno prati, kako bi rekli naši stari "i pri jelu i pri delu tj. posle dela". Treba ih prati i nakon dolaska iz grada s tramvaja, busa i sl.

Posebno treba paziti na jela od piletine te kremaste kolače i sladolede. Jaja (a naročito pačja jaja) mogu sadržavati salmonelu. Sreća je da je uništava termička obrada hrane i zato sve dobro kuhajte i pecite!

Higijena

Ne zanemarite ni stol. Preko ljeta on je najčešće sletna staza za ose, razne bubice i naročito one dosadne i prljave muhe zunzare – stol, kao i sve radne površine u kuhinji, treba temeljito čistiti, a kuhinjske krpe često mijenjati.

Čajevi i prehrana

Proljevi narušavaju crijevnu mikrofloru koju čine naše dobre bakterije, a i dovode do gubitka vode i elektrolita iz našeg organizma. Puno proljeva i povraćanje stvorit će dehidraciju. Stoga se moraju piti čajevi koji će vas i liječiti i djelovati kao nadoknada za izgubljenu tekućinu. Najbolje je skuhati čaj od hrastove kore, kupinovog lista i malo šipka za bolji okus. Piti kroz dan, mlaki čaj, pomalo u gutljajima. Prva dva do tri dana pije se samo čaj, a zatim se uvodi: kuhana riža ili krumpir - malo se posole jer je organizam izgubio sol. Zatim kuhana mrkvica, dvopek, štapići, banana i jabuka (naribati ih i ostaviti da malo potamne).

enteroviroza

I u ljekarnama ima gotovih rehidracijskih otopina i proizvoda protiv proljeva no ovdje govorimo o prirodnom liječenju.

Dakle odmarajte, preležite virozu, pijte čaj. Uz čaj preporučam i biljne kapi od tormentile - steze (eto vidite kako se ova biljka lijepo zove – steza, jer steže i brzo zaustavlja proljeve).

Treba imati na umu da će proljev proći kada suzbijemo djelovanje virusa ili bakterije, dakle, ipak nam treba za to nekoliko dana. Čaj od kadulje ili majčine dušice, a može i islandskog lišaja, djelovat će na ubijanje bakterija – baktericidno - a sljez će štititi i smirivati upalu sluznice želuca i crijeva.

Kad se bolest malo primiri počnite uzimati kapi na bazi imele, nevena i kadulje te stolisnika da ojačate imunitet.

Proljevi kod djece

Kad su u pitanju proljevi kod djece, vrijedi sve ovo sto sam napisala. No kod djece moramo biti još oprezniji - posjetite svog pedijatra koji će napraviti pregled i propisati ili ne antibiotik.

Proljev i povraćanje mogu biti i gotovo bezazleni-vezani uz uzbuđenje pred ispit ili neko putovanje, zbog premasne i preteške hrane, prehladne vode ili soka i sl. To je trenutni gastritis.

Pravi enterokolitis o kojem sam pisala ipak će se javiti kroz ljeto, imat će ga i netko od vaših ukućana ili prijatelja (sad je sezona), a sve će naravno potvrditi vas liječnik.

Ja sam vam dala zdrave, jednostavne i prirodne upute koje su meni i mojoj obitelji te velikom broju mojih pacijenata uvijek pomogle.

Dr. Ksenija Krajina Pokupec
Botana fitocentar d.o.o.
Fitoterapija - Aromaterapija - Masaža - Savjeti - Edukacija - Nutricionizam
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728
e-mail: botana.zg@gmail.com

Radno vrijeme za informacije, narudžbe i posjete: pon, sri, pet - od 8h do 14h; uto, čet - od 14h do 19h.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.