Nakon što sam par puta probala lubrikant, on je postao nešto što se neizostavno nalazi u mom noćnom ormariću. A to puno govori, jer većina mojih seksualnih igračaka i pomagala nalazi se u ormaru, cijela polica samo za njih, raspoređeni u raznim kutijama. No lubrikant je odmah pored kreveta, uvijek na dohvat ruke, jer je postao obvezan dio svakog seksa. Bilo da je to solo seks ili partnerski seks, s igračkama ili bez, uz penetraciju ili ne – lubrikant gotovo svaku seksualnu igru učini boljom

paula kolumna

Mislila sam da to nije za mene, kao i većina žena, mislila sam da je lubrikant za one kojima to treba, za određenu životnu dob, za samo posebne vrste seksa, poput analnog. Česta ideja jest da ako je žena dovoljno uzbuđena, onda će i njena vagina proizvoditi mnogo lubrikacije. A ako ne proizvodi, onda mora da joj partner ili partnerica nije dovoljno privlačna ili nešto radi pogrešno. Ili ima neki medicinski problem ili nije baš seksualna i libido joj je nizak. Iako lubrikacija vagine dolazi uz seksualno uzbuđenje, to nije uvijek pravilo. Lubrikacija može izostati zbog dehidriranosti, stresa, anksioznosti, hormonalnog disbalansa, lijekova, ili jednostavno zbog naših prirodnih bioloških razlika.

Suludo je očekivati da se sve žene jednako prirodno lubriciraju i suludo je kao mjerilo uzimati onu "jača lubrikacija" stranu spektra. Tako da, na samom početku ove kolumne, ajmo odbaciti ideju da je lubrikant nešto što se koristi isključivo kao lijek, da je to priznavanje da nešto s nama ili našim seksualnim životom nije u redu ili da je korištenje lubrikanta nešto što moramo izbjegavati.

Osobni lubrikanti tu su kako bi seks učinili boljim. Pa ajmo to iskoristiti i učiniti svoj seks najboljim što može biti! Osobni lubrikant tekućina je ili gel namijenjen smanjivanju frikcije tokom seksualnih aktivnosti. Na tržištu ih ima vrlo mnogo, izbor je zaista dostupan, a prostire se kroz nekoliko tipova lubrikanata od kojih svaki ima svoje prednosti i svoje mane. Neki su bolji su za nešto, a manje bolji za nešto drugo. Zato je dobro istražiti koji lubrikanti odgovaraju uz koju aktivnosti i birati ih svjesno i informirano, a ne kupiti prvi koji uspiješ dohvatiti, samo da nitko ne bi uspio zamijetiti što si to kupila.

paula lelo kolumna

Lubrikanti na bazi vode

Ovo su najprilagodljiviji lubrikanti koje možeš koristiti. Mogu se koristiti sa svim vrstama seksualnih igračaka, sigurni su za plastiku, silikon, lateks… Neće oštetiti kondome, a čak mogu i spriječiti pucanje kondoma. Kada tokom seksa izostaje lubrikacije, dolazi do frikcije i veća je šansa da će kondom pući, za što lubrikant samim dodatkom lubrikacije umanjuje šanse. Lubrikant na bazi vode također neće ostaviti mrlje na plahtama i jednostavno će se isprati s kože samo vodom.

Njegov nedostatak jest to što se, budući da je na bazi vode, i upija u kožu, tako da se najbrže isušuje i vjerojatno će ga tokom seksa trebati dodatno aplicirati. Što bi, samo da napomenem, trebao biti sasvim prirodan dio partnerskog seksa. Tokom seksa bi trebala moći partneru davati naputke, reći mu što ti odgovara, a što ne. Jednako tako tokom seksa možeš reći "ček, ček, ajmo staviti još malo lubrikanta". Komunikacija tokom seksa najbolje je čuvana tajna dobrog seksa!

Lubrikanti na bazi silikona

Silikonski lubrikant dobar je izbor za osjetljivu kožu budući da je jako nježan i svilenkast, a uz to i hipoalergen. Neće se upijati poput vodenog lubrikanta pa njegov efekt traje puno duže, zbog čega se preporučuje kao dobar izbor za analni seks. Super je izbor za seks pod tušem, jer će ga voda puno teže isprati. Što naravno može biti i negativnost – voda će ga puno teže isprati. Kada ga ispireš s tijela, samo moraš imati više strpljenja, koristeći vodu i neutralni sapun. Nikako ne smiješ ispirati unutrašnjost vagine budući da se ona sama čisti i ikakvim unutarnjim pranjem možeš samo dovesti do gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Silikonski lubrikant siguran je za prezervative, no nije za silikonske igračke jer one slabije kvalitete može oštetiti, uništiti i omogućiti razvoj bakterija na igračkama. Dobro pravilo je jednostavno ne koristiti silikonski lubrikant sa silikonskim igračkama.

paula lelo kolumna

Lubrikanti na bazi ulja

Ovi lubrikanti najduže će trajati, no radi toga ih je i najteže oprati oprati, kako s igračaka tako i s plahti i kreveta, a budući da ulje zadržava bakterije, bitno je vrlo dobro i temeljito isprati ga. Ulje pridonosi uništavanju i pucanju prezervativa tako da nikako nije dobar izbor uz mehaničku kontracepciju. Zbog nekompatibilnosti s kondomima i sklonosti zadržavanju bakterija, lubrikanti na bazi ulja možda su najbolji izbor za seks koji ne uključuje penetraciju. Ovi lubrikanti sigurni su za silikonske, staklene i metalne igračke, ali mogu uništiti plastične igračke. 

Uljni lubrikanti privlačni su jer se mogu koristiti recimo i za senzualnu masažu i tako uklopiti u mnoge dijelove seksa, te svakako imaju ugodniji i prirodniji osjećaj pod prstima i na koži. Na tržištu postoje uljni lubrikanti namijenjeni seksualnoj aktivnosti, no možeš koristiti i druga prirodna ulja, poput kokosovog, bademovog, ulja avokada... U domeni lubrikanata na bazi ulja, mene posebno intrigiraju oni koji sadržavaju CBD ulje te obećavaju još jednu dodatnu razinu osjetljivosti i opuštenosti.

Hibridni lubrikanti

U određenim seks shopovima možeš pronaći i hibridni lubrikant, koji spaja ono najbolje od vodenog i silikonskog lubrikanta. Zbog silikona duže traje i mekaniji je, a zbog dodatka vode lako se čisti i ispire.

paula lelo kolumna

Lubrikanti s okusom i dodatnim senzacijama

Čini mi se kako su ovo lubrikanti koji se najviše pokušavaju progurati u tržište. Njih ne treba puno tražiti, nalaze se na blagajni svakog supermarketa. Uz jedan klasični lubrikant na bazi vode, tu su obavezno i lubrikanti s okusom jagode ili banane, a ponekad i oni koji obećavaju nekakvo peckanje ili golicanje koje bi seks trebao učiniti boljim. Zaključujem kako je to zato što se smatra da lubrikant bez dodatnih svojstava koriste samo oni s nekim "seksualnim problemom", pa se ostaloj populaciji mora reklamirati uz dozu još onog nečega. No lubrikant sam po sebi u seks dodaje to još nešto, nema potrebe za slatkim parfemima.

Lubrikanti s okusom uglavnom su zamišljeni za korištenje tokom oralnog seksa. Logično, jer jedini način da osjetiš okus jest da ga staviš u usta. No taj okus u najbolju ruku možemo nazvati umjetnom aromom voća i iako od manje konzumacije lubrikanta (poput one tokom oralnog seksa), osoba ne bi trebala imati problema, oralni seks uvijek će biti bolji bez teksture lubrikanta i uvijek bismo tokom seksa trebali moći uzeti trenutak da se očistimo i pripremimo za daljnje igrice.

Lubrikanti koji obećavaju nekakvo peckanje, hlađenje ili grijanje, uglavnom su ili pogodak ili promašaj. Puno takvih lubrikanata samo će iziritirati sluznicu i biti previše za žene koje ih koriste, no za neke će biti upravo savršen dodatak intimnosti. Za svaki slučaj, s takvim lubrikantom počni polako i prvo ga u malim količinama testiraj na vulvi, gdje ga lako možeš i isprati.

Uz one koji se prodaju pod idejom dodatne senzacije, postoje i lubrikanti kojima je ideja da umrtve tkivo. Oni mogu biti privlačni za analni seks ili osobama kojima je seks bolan. No bol je važan signal našeg tijela da nešto nije u redu, tako da ju nikako ne bismo smjele otpisati. Lubrikant koji nježno opušta je u redu, onaj koji umrtvljuje tkivo da ne možemo osjetiti ako nešto pođe po krivu, nije.

S obzirom na količinu lubrikanata na tržištu, ne bih preporučila biranje i kupovanje istih na blagajni supermarketa. Svi seks shopovi i webshopovi imaju popriličan izbor, s naznačenim sastojcima i preporukama za korištenje. Razmisli za što ti treba lubrikant – za korištenje uz koje igračke, za penetraciju, za analni seks, uz kondome – i vodi se time kod biranja jednog ili više lubrikanata. Čitaj sastojke i biraj one bez parfema, glicerina, parabena i petroleja (razlog zašto baby ulje i vazelin nisu dobri lubrikanti) budući da ti sastojci mogu narušiti spolno zdravlje, dovesti do iritacija ili infekcija. Ako si nešto osjetljivija, možda će ti trebati vremena i isprobavanja da otkriješ koji lubrikant ti najviše odgovara za što. Ali jednom kada ga nađeš, vjeruj mi da će zauzeti svoje stalno mjesto u tvojem noćnom ormariću i svaki seks učiniti boljim!

paula kolumna

Piše: Paula Brečak
Web: www.thewolfnomad.com
Instagram: www.instagram.com/thewolfnomad/

Powered by: www.lelo.com
Instagram: https://www.instagram.com/lelo_official/  
Facebook: https://www.facebook.com/LELO.Official/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.