Morska bolest mnogim ljudima zadaje podosta muke na putovanjima. Još kada se udruži s ljetnom vrućinom može poprilično narušiti užitak avanture. Saznajte sve što vas zanima o tome kako je spriječiti i ublažiti

morska bolest, jedrenjeVrijeme ljetnog odmora doba je čestih i intenzivnih putovanja. Isprepliću se tu katkada razna prijevozna sredstva, ovisno o tome koliko je destinacija udaljena i egzotična. Neki će strastveni putnici do nje putovati i po 48 sati, izmjenjujući automobil, avion, autobus, vlak, lokalne transportne blagodati - rikše, zaprege, stare kombije, deve... Što dalje i neobičnije, to će prijevozna sredstva biti neobičnija. Neki sretni putnici totalno su imuni na bolest kretanja, drugi je imaju samo u vrlo blagom obliku, a treći muku muče s njenim najgorim oblicima.

Zašto se javlja morska bolest?

Nemali broj ljudi pati od morske bolesti koja im zadaje podosta muke na putovanjima. Još kada se sve to udruži s ljetnom vrućinom može poprilično narušiti užitak avanture. Morska se bolest naziva i bolest kretanja, a ima još nekoliko aliasa - kinetoza, avionska mučnina, automobilska mučnina, sindrom loše adaptacije na pokret itd. Ona zapravo predstavlja sasvim prirodnu reakciju organizma na pokret, a javlja se kad više osjetnih sustava tijela (vidni, sustav ravnoteže, osjet za položaj u prostoru) različito doživljavaju pokret. Može se također javiti i nakon kretanja kada se kretanje očekuje, a ono izostane, pa osoba ostane na mjestu. Nastaje prilikom ubrzanog kretanja u raznim smjerovima i kad ne postoji vizualni kontakt s okolinom. U tom trenutku osjet ravnoteže šalje poruku o kretanju, a vidni osjet šalje poruku o mirnom sjedenju u kabini broda, aviona ili automobila. 

Od blagih do ozbiljnih simptoma

Najučestaliji simptom bolesti kretanja je mučnina, ali razvoj simptoma varira ovisno o jačini podražaja i sklonosti osobe. Napad obično počinje nelagodom u gornjem dijelu trbuha, a nastavlja se jakom mučninom i povraćanjem. Koža postaje blijeda, javlja se znojenje i vrtoglavica. Pogoršanje označuje pojačano izlučivanje sline, osjećaj topline tijela, lakoće glave, često depresije i apatije. Dodatni simptomi su česti, ali variraju od sobe do osobe: puštanje vjetrova, ubrzano disanje, uzdisanje, stenjanje, glavobolja, osjećaj stezanja obruča oko glave, panika, konfuzija. Nakon nekog vremena se tijelo prilagođava (npr. osoba razvije morski „ljuljajući" hod). Većina osoba se prilagodi nakon 2-3 dana i simptomi nestaju, a kod 5% simptomi traju dok postoji podražaj kretanja. Povratak na stabilne okolnosti bez kretanja može potaknuti ponovnu pojavu simptoma, ali je obično trajanje simptoma kraće i prilagodba je brža. Ovi simptomi mogu označavati i druge bolesti: poremećaji ravnoteže, gastroenteritis, metabolički poremećaji i otrovanja. Na visini se može javiti i visinska bolest sa sličnim simptomima. Bolest kretanja trebala bi prestati nakon prestanka kretanja. Komplikacije su rijetke, a uključuju snižen tlak (hipotenzija), dehidraciju, depresiju i paniku.

Mali trikovi:

- poželjno je smjestiti se u sredinu aviona ili broda gdje su pokreti najblaži
- u automobilu ili autobusu sjesti naprijed i fiksirati pogled u jednu točku
- smjestiti se u polusjedeći položaj
- pokrete glave i tijela svesti na najmanju moguću mjeru
- fiksirati pogled na horizont ili neki drugi stabilni vanjski objekt
- izbjegavati promatranje predmeta koji se miču
- izbjegavati čitanje
- zatvoriti oči ako se nalazite u donjoj palubi ili zatvorenoj kabini
- poboljšati ventilaciju i ukloniti štetne vanjske utjecaje
- izvoditi neku mentalnu aktivnost
- izbjegavati unos velike količine hrane na usta, uzimati male obroke više puta i izbjegavati alkohol
- piti malo i često, kako bi se izbjegla dehidracija 

Sprječavanje bolesti lijekovima

dramina, jadran galenski laboratorijLijekove za sprječavanje bolesti kretanja trebali biste popiti prije putovanja, kako bi se stigli upiti iz crijeva i kako bi se postigla dovoljna koncentracija u krvi. Kada simptomi počnu, apsorpcija lijeka je otežana, a kad počne povraćanje - nemoguća je. Može se dati injekcija u mišić. Kad počnu teški simptomi, mogu se staviti čepići u otvor debelog crijeva ako injekcija u mišić nije moguća iz bilo kojeg razloga.

Femina.hr preporuka: Jadran galenski laboratorij iz Rijeke ima u ljetnim mjesecima prodajnu akciju u svim apotekama za svoj proizvod DRAMINA. Dramina je tableta za prevenciju mučnine, povraćanja i vrtoglavice vezane za bolest putovanja. Dramina je pouzdana i efikasna na svim putovanjima i ove godine slavi svoju 20. godišnjicu. Za svaku kutijicu Dramine JGL poklanja svojim vjernim kupcima paketić (5 komada) vlažnih maramica.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.