Sigurno ste (manje-više) svi čuli za HPV. Humani papiloma virus (ili skraćeno HPV) virus je kojim se većina spolno aktivnih osoba zarazi tijekom života (tako da ste već vjerojatno s njim bili u intimnom kontaktu). HPV može izazvati zloćudne promjene i uzrokovati rak vrata maternice. Prije nego što počnete paničariti, znajte da HPV ima jako puno podvrsta i tek manji broj njih može izazvati potencijalno opasne promjene. Svejedno, jako je važno da prepoznate rizike i reagirate na vrijeme jer većinu komplikacija možete spriječiti

hpv

Posljednjih godina vrlo se često (napokon), osim u stručnim krugovima, i u medijima potežu teme vezane uz prevenciju raka vrata maternice i sve se češće održavaju preventivne i edukativne aktivnosti vezane uz ovu temu. Međunarodni dan svjesnosti o HPV-u obilježava se 4. ožujka. Možda ste bili pozvani na preventivne preglede u sklopu javnozdravstvenih kampanja ili je vama ili Vašoj djeci ponuđeno cijepljenje protiv opasnijih vrsta HPV-a.

Međutim, koliko doista znate o HPV-u, jeste li prepoznali neke rizike kod sebe, idete li redovito na PAPA test i ginekološke preglede? Jeste li ikad imali neuobičajene nalaze na PAPA testu i preplašili se? Razlikujete li HPV testiranje i PAPA test? Jeste li znali da postoji cjepivo protiv raka?

Što je to humani papiloma virus (HPV)?

Postoji više od 100 HPV tipova, od kojih 30-ak uzrokuje infekcije genitalnih organa. HPV dovodi do premalignih promjena vrata maternice (CIN), raka vrata maternice i anogenitalnih bradavica ili kondiloma. Osim toga, poznato je da uzrokuje rak usne šupljine i grla, rak stidnice, rodnice, penisa, anusa te još neke zloćudne bolesti. Premaligne promjene uzrokovane su brojnim tipovima HPV-a uključujući tzv. visokorizične i niskorizične, a rak vrata maternice uzrokovan je visokorizičnim tipovima HPV-a (najčešće su to tipovi 16 i 18).

Koliko je HPV čest?

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO-a), svakog dana u svijetu dođe do više od milijuna novih zaraza izlječivim spolno prenosivim infekcijama među osobama u dobi od 15-49 godina. Više od 290 milijuna žena ima HPV. Infekcija HPV-om svake godine uzrokuje 528.000 slučajeva raka vrata maternice i 266.000 smrti zbog povezanih komplikacija. HPV kao i ostale SPB zahvaća spolno aktivne osobe svih dobi stoga nemojte misliti da ste na njih imuni.

Kako se HPV prenosi?

HPV se prenosi spolnim kontaktom sa zaraženom sobom (uglavnom oralnim, vaginalnim i analnim kontaktom, ali ostalim intimnim kontaktima). Već i jedan rizičan odnos može biti dovoljan za prijenos češćih i lakše prenosivih SPB među kojima HPV prednjači. HPV je zarazan čak i kad osoba koja ga nosi nema simptome. Bilo tko tko je spolno aktivan može se zaraziti HPV-om.

Kako se HPV ne prenosi?

Najčešće i najvažnije bakterijske i virusne SPB pa tako niti HPV ne prenose se preko neživih predmeta, npr. nećete ga dobiti korištenjem javnih WC-a, spavanjem u nečijem krevetu i slično jer ne može preživjeti izvan ljudskog organizma.

Koji su simptomi HPV-a?

Najčešći je simptom SPB pa tako i HPV-a da simptoma nema. Kad su simptomi vidljivi, radi se obično o vanjskim bradavicama ili kondilomima koje su vidljive golim okom. Simptomi mogu biti osobito oskudni kod muškaraca.

hpv

Kako se liječi HPV?

Većina je infekcija HPV-om, uključujući i visokorizične, samoizlječiva, ali ne postoji lijek protiv HPV-a. Liječenje je simptomatsko (npr. uklanjanje bradavica).

Rak vrata maternice

Rak vrata maternice javlja se kad se stanice vrata maternice promijene i nekontrolirano rastu. Stadiji koji prethode raku vrata maternice lako su dostupni i vidljivi jednostavnim pregledom i testom (PAPA test) te se mogu uspješno izliječiti. Prema podacima HZJZ, u Hrvatskoj se svake godine kod 2000 žena i djevojaka otkrivaju predstadiji raka vrata maternice, od invanzivnog raka vrata maternice oboli oko 350 žena, a preko 100 ih umre zbog komplikacija čime zauzima 10. mjesto po učestalosti oboljevanja i smrtnosti od svih slučajeva raka među ženama. Zbog dugog razdoblja između predstadija i razvoja same bolesti, PAPA testom možete otkriti bolest u ranijem stadiju i uspješnije se liječiti prije nego li se razvije rak.

Što je PAPA test, a što HPV test, nije li to isto?

Možda Vas je već zbunilo korištenje oba ova termina u različitim tekstovima. Koja je zapravo razlika? PAPA test i HPV test nisu ista stvar. PAPA testom traže se promjene stanica prije nego što se razviju u rak pa Vam tako nalazi mogu otkriti npr. CIN1, CIN 2, CIN 3… HPV testom traži se prisutnost samog virusa tj. HPV-a visokog rizika za koje se zna da uzrokuju oko 99% svih slučajeva raka vrata maternice.

hpv

PAPA test

PAPA test je jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima mala količina površinskih stanica rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice i preporučuje se svim djevojkama i ženama otkad postanu spolno aktivne. Uzimanje PAPA testa obavlja se u ginekološkoj ordinaciji, najbolje sredinom menstruacijskog ciklusa. Razumljivo je ako osjećate neugodu oko pregleda, ali to je jedini način da provjerite. Uzorak stanica zatim se šalje u citološki laboratorij, gdje se analizira pod mikroskopom. Rezultati se obično čekaju nekoliko tjedana. PAPA test prvenstveno služi za otkrivanje promjena na stanicama vrata maternice prilikom probira radi ranog otkrivanja raka vrata maternice, ali i upalnih promjena. Normalan nalaz Papa testa pokazuje da nisu pronađene promijenjene stanice vrata maternice. Ako Vaš nalaz ukazuje na to da su pronađene promijenjene stanice vrata maternice vjerojatno Vam neće trebati liječenje. Ovisno o nalazu, bit ćete upućeni na daljnju obradu koja može uključivati ponavljanje PAPA testa, HPV test i kolposkopiju. Rezultati mogu ukazivati i na prisutnost nekih mikroorganizama i infekcija, ali su za dijagnozu infekcija potrebne dodatne mikrobiološke pretrage. Preporučuje se da PAPA test obavljate prema savjetu liječnika ovisno o nalazu i utvrđenom stanju, što može biti jednom godišnje. Optimalan vremenski razmak između dva PAPA testa iznosi tri do pet godina, pri čemu je interval od tri godine optimalan u životnoj dobi 25 - 49 godina (ako su prethodni PAPA testovi bili uredni), a interval od pet godina preporučuje se u dobnoj skupini 50 - 64 godine. Više o PAPA testu…

Što je HPV test i kakvo je značenje rezultata?

HPV test se sastoji od analize brisa vrata maternice na molekularnoj razini, čime se utvrđuje prisutnost HPV-a. Na tržištu postoje različite vrste testova na prisutnost HPV-a, od kojih neki omogućuju genotipizaciju (precizira se radi li se o virusima niskog ili visokog rizika i/ili daju informaciju kojim je tipom virusa osoba zaražena). Tipovi visokog rizika su glavni rizični čimbenik nastanka prekanceroznih stanja i raka vrata maternice. Ovisno o rezultatu HPV testa ginekolog upućuje na daljnju obradu koja može uključivati ponavljanje HPV testa, PAPA test i kolposkopiju. Više o HPV testu…

Pozitivan rezultat HPV testa ne znači da već imate rak ili da ćete ga dobiti! Pokazuje da imate infekciju HPV-om, a ovisno o tipu virusa, možda ste izloženi povećanom riziku od razvoja prekanceroznog stanja i raka vrata maternice.

Cijepljenje protiv HPV-a - jedino cjepivo protv raka

Cijepljenje protiv HPV-a je učinkovita zaštita protiv raka vrata maternice, stidnice, rodnice i anusa. Najučinkovitije je kod djevojaka i žena koje nisu spolno aktivne, a preporučuje se i muškarcima. Hrvatska je jedna od sedam zemalja u svijetu koja je osigurala besplatno cjepivo protiv HPV-a, za dječake i za djevojčice, no još uvijek se relativno mali broj mladih iz različitih razloga odlučuje na ovaj oblik sigurne i pouzdane zaštite od budućih komplikacija koja je u nekim zemljama već gotovo dovela do eliminacije raka izazvanog HPV-om. Cijepljenje protiv HPV-a naišlo je na otpor i izazvalo mnoge rasprave koje su podijelile javnost unatoč brojnim znanstvenim dokazima o njegovoj sigurnosti i učinkovitosti. Ovo je cjepivo koje doslovno spašava živote diljem svijeta. Cijepljenje protiv infekcija uzrokovanih HPV-om provodi se u RH među učenicima osmih razreda osnovne škole, a do 1. srpnja bilo je dostupno i srednjoškolcima. Za sve informacije obratite se liječnicima školske medicine.

Kako se još možete zaštititi od HPV-a?

Osim navedenih metoda, najbolje Vas od HPV-a može zaštititi upotreba kondoma pri svakom spolnom odnosu. Iako je kondom vrlo dobro sredstvo za zaštitu od SPB, od infekcije HPV-om ne štiti u potpunosti, jer se HPV može nalaziti i na područjima kože (prepone, međica…) koja kondom ne prekriva. Međutim, redovita i pravilna upotreba kondoma smanjuje vjerojatnost zaraze HPV-om pa nemojte misliti da je uzaludno. Više potražite na Spolno zdravlje.

Aktivnosti prevencije HPV-a

Članovi Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska - CroMSIC, prepoznali su potrebu edukacije mladih o važnosti prevencije i pokrenuli projekt „Budi mRAK“ kako bi informirali učenice i učenike o dostupnim oblicima prevencije bolesti koje uzrokuje HPV infekcija. Kako bi još jednom podsjetili na važnost edukacije i informiranja o bolestima uzrokovanima HPV infekcijom, u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka od 26. do 31. svibnja, studenti su okupili brojne predstavnike zdravstvenog sustava, stručnjake te poznate osobe iz javnog života koji su se odazvali i podržali kampanju Budi mRAK! Izbjegni RAK!

Možda ste dosad mislili da se na osobi može prepoznati ako ima SPB, ali to nikome ne piše na čelu. Zapravo nema načina da to saznate dok se ne ode testirati. I ne možete sa sigurnošću znati jeste li se Vi zarazili dok se ne testirate. Zato se informirajte, koristite kondome, redovito idite na kontrole, razgovarajte sa svojim partnerima i obratite se stručnjacima za podršku i pomoć. Nemojte biti uvjereni da baš Vi niste u riziku i da će HPV ili druge SPB baš Vas zaobići. Nemojte podcijeniti rizike i lakoću prijenosa češćih uzročnika SPB među kojima je i HPV. Ako ste prepoznali neke svoje rizike ili simptome u ovom tekstu ili brinete o HPV-u obratite nam se putem aplikacije Spolno zdravlje ili putem ostalih kanala udruge HUHIV. Pitajte, provjerite, testirajte se i liječite se na vrijeme. Brinite o svom spolnom zdravlju.

maja herceg huhiv

Piše: Maja Erceg, mag. psih., HUHIV

Web stranica: www.lelo.com
Instagram: https://www.instagram.com/lelo_official/
Facebook: https://www.facebook.com/LELO.Official/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.