Fascinantna (i pomalo kontroverzna) izložba dr. Roya Glovera "Bodies Revealed", koja je već proputovala gotovo cijeli svijet i koju je vidjelo preko 20 milijuna ljudi, konačno stiže u Zagreb. Od 9. travnja u Klovićevim dvorima moći ćete otkriti sve tajne ljudskoga tijela i vidjeti kako ono izgleda iznutra - svaki mišić, kost, tetivu, živac...

bodies revealed, roy glover

Svijet baš ne poznaje dr. Roy Glovera s anatomsko-biološkog sveučilišta u Michiganu po njegovom akademskom radu, ali ga poznaje po izložbi „Bodies Revealed". Američki stručnjak za anatomiju tijekom 35 godina svoga rada „kolekcionirao" je tijela, dijelove tijela i organe koje je koristio na predavanjima i seminarima te u radu sa svojim studentima. Nakon svoga dugog akademskog staža, dr. Glover, koncipirao je izložbu za sve one koji žele znati kako doista, i to u zdravlju i bolesti, akciji i mirovanju, stresu i opuštanju itd., funkcionira ljudsko tijelo. Izložba se pretvorila u svjetsku atrakciju i uzburkala duhove. Nemali se broj udruga za zaštitu ljudskih prava pobunio protiv izložbe, ističući kako su tijela pripadala nekoć živim ljudima. No kada vidite izložbu, bit će vam jasno da namjera dr. Glovera nije bila nikakva kontroverza ili provokacija, već čista edukacija. Kako mišići, tetive, kosti, živci, žile itd., reagiraju u raznim životnim situacijama i stanjima, nešto je što će zainteresirati i zaintrigirati svakoga (osim možda one jako gadljive).

Ova iznimna izložba prikazuje prava, cjelovito izložena ljudska tijela, kao i pojedine pomno secirane i sačuvane organe, omogućujući posjetiteljima, kao nikad do sada, uvid u složenost vlastitog organizma i sustava njegova funkcioniranja.

Projekt "Bodies Revealed" osmišljen je tako da posjetitelje ciljano vodi kroz niz izložbenih dvorana u kojima im se sukcesivno pruža uvid u skeletne, mišićne, reproduktivne, respiratorne, cirkulacijske i ostale sustave ljudskoga tijela. Neka od izloženih seciranih tijela prikazana su u atletskim pozama, kako bi posjetitelji mogli uočiti promjene u odnosima pojedinih dijelova organizma prilikom različitih svakodnevnih aktivnosti. Osim toga, prikazom pojedinih autentičnih ljudskih organa, izložba pruža mogućnost jasnog uočavanja njihovih oštećenja što nastaju zbog pretilosti i manjka fizičke aktivnosti ili pušačkih navika. Tako će, primjerice, zdrava pluća biti izložena pored pušačkih, kako bi ilustrirala štetnost pušenja.

Dr. Roy Glover ističe: "Edukacijska važnost izložbe je nemjerljiva. Stoljećima su medicinski stručnjaci, secirajući ljudska tijela, učili kako funkcionira unutrašnjost ljudskoga organizma, a sada se napokon to intimno stručno znanje predočava širokoj javnosti."

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.