Iako ga ne volimo osjetiti, strah je vrlo važan znak našeg tijela da hitno treba nešto poduzeti. U protivnom, negdje ćemo početi griješiti, biti previše raspršeni, izgubljeni ili, još gore, reagirati manifestacijom neke bolesti. Kako se boriti protiv njega i kako si pomoći, posebno onda kada je strah neosnovan

zena, strahSvi ponekad osjećamo strah. Najčešće se bojimo za svoje zdravlje, strepimo za zdravlje i sreću svoje obitelji, strepimo za posao i financijsku situaciju, hoćemo li moći (i stići) napraviti sve ono što želimo.... Da li znate koja je boja vašeg straha? Koje su njegove fine nijanse? Kako ga točno osjećate? Uspijevate li ga lako odagnati ili ide teško? Koje su fizičke posljedice straha: mučnina, klecanje koljena, trnci niz kralježnicu ili stražnjicu? Što možemo učiniti kad osjetimo strah? Suočiti se sa njim nije lako, no svakako je nužno. Načini su različiti, istražite ih. A evo i nekih:

Udišite eterična ulja 

Ove divne esencije, zbog svojih sastojaka, vrlo brzo nas umire. Udisati ih možete tako da dodate 10-15 kapi u aroma lampicu (prije dodajte vodu) ili ih jednostavno udišite direktno iz bočice. Dozvolite ulju da polako dopre do vas, postepeno ga približavajte licu i samo dišite. Pratite u kojem smjeru ide miris, što se dešava u tijelu. Dišite i razbistrite misli.

Koje je pravo ulje za mene? 

Nema pravila, rekla bih. Ulje koje vas privuče svojom bočicom, mirisom ili izgledom, onako „na prvu loptu", bez razmišljanja i logičnih objašnjenja je ono najpotrebnije. Imate li poteškoća s odabirom, probajte s: bergamotom - pomaže da mirno prihvatimo realnosti i sagledamo pozitivne aspekte situacije; matičnjakom - (poznatiji kao melisa) pomoći će otpustiti tugu, suočiti se sobom, suzbiti paniku, te ojačati samokontrolu; đumbirom - koji snažno čisti emocije i tijelo, jača osjećaj sigurnosti i daje snagu. Osim ovih ulja udisati možete lovor (za hrabrost), čempres (za čvrstinu), ružu (za samopouzdanje)... Budite li se noću, par kapi lavande ili mandarine kapnite na maramicu ili jastuk i dok ležite, udišite taj miris, tu prekrasnu ljubičastu boju koja raspršuje vaše brige.

Tražite pomoć

Često se u teškim trenucima okrećemo vjeri, čak i kad je ona poljuljana, te molitvi. Baš kao u djetinjstvu, prizovite ponovo u svoj život anđele i svece. Zamolite njihovu pomoć, da preuzmu vaše brige i strahove, ali svakako navedite i što želite umjesto emocije koju otpuštate, dakle: umjesto straha zbog bolesti, zamolite dobro zdravlje i vjeru da će sve biti dobro za vas i sl. Dajte si neko vrijeme, probajte osjetiti kako dolaze, iscjeljuju vas, čiste, tuširaju i odnose sve nelagodno i loše. Dozvolite mašti da leti u svim smjerovima, a sebi da osjetite tu pomoć i olakšanje. Zahvalite im.

zena, relaksacija

Dajte si prostora 

Redovito vrijeme posvećeno samome sebi svakome je potrebno jer u tim trenucima lakše osjetimo svoje biće, ono koje inače potiskujemo i ne dajemo mu „disati". Obraćajući pažnju na svoje potrebe, misli, čak i intuiciju, lakše ćemo problem uvidjeti, a tako brže i efikasnije djelovati. Ukoliko vam je nelagodno samo sjediti i biti sa sobom, udišite neko od gore navedenih ulja: pratite u koji dio tijela ide, kako putuje, što se dešava putem, kako reagiraju vaši organi, imaju li neku poruku za vas. Ne činiti ništa nije lako u početku, no s vremenom i uz malo vježbe ti trenuci postat će vrlo vrijedni i potrebni, a u vaš život donijeti će sklad i mir.

Otkrijte nove svjetove

Postoje razni načini kako možemo otpustiti strah ili neku drugu nelagodnu emociju. Meni osobno, novi su svijet, u tom smislu, otvorile pjevajuće tibetanske zdjele. Koriste se već stoljećima, između ostaloga, da nam vrate prvobitnu frekvencije zdravlja i ravnoteže. Svojom vibracijom pročišćavaju tijelo (cirkulaciju, limfu...), ali i otpuštaju nelagodne emocije. Najčešće ih koristim tako da legnem, zdjelu stavim na trbuh ili mjesto gdje osjećam nelagodu. Tada udaram, lagano udaraljkom po rubu zdjele. Divan opuštajući zvuk, vrlo brzo opušta grč, otpušta mučninu i donosi mir. Ovaj prekrasan zvuk svi vole. Na ovaj način lako ćete pomoći svojoj djeci, partneru, a time i sebi.

Strah nije nužno negativna emocija, ponekad upravo zbog tog osjećaja djelujemo i preživimo. Nažalost, većim dijelom ga stvaramo sami i uvijek s razlogom, svjesnim ili nesvjesnim. I kada se to dogodi, prihvatimo ga, osjetimo, dajmo mu „njegovo mjesto" jer jedino tako možemo ga otpustiti i promijeniti u nešto ljepše, ugodnije, a istovremeno poštujući sebe i svoje potrebe.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.