Godina Zmaja je pred nama, a njen energetski početak se već osjeća: potresi, od unutarnjih do vanjskih, najjača su simbolika probuđenog principa. Aktivirana je sila koja mijenja na bolje, mijenja intenzivno, duboko i žestoko, a donosi blagoslove preporoda

Dea Devidas
Dea Devidas

Buđenje Boginje

Legende o zmajevima dakako prati dilema jesu li oni ikada postojali kao stvarna fizička bića (pa nestali uslijed evolucije kao što su, primjerice, izumrli dinosaurusi), ili su doista samo bića iz mitova i priča. No, kao što znamo, ne postoji „samo". Mitovi i sva mitska bića postoje kao paralelna stvarnost: kao što Mjesec ne emitira svoju svjetlost, nego reflektira Sunčevu, tako i mitovi odražavaju istinu - onu istinu čiju stvarnost/realnost osjećamo, duboko u svojim kostima i srcu, ali je ne možemo izraziti riječima i logikom. Mitovi, kao i snovi predstavljaju oblike u koje se ulilo naše nesvjesno, kako bi nam se, barem dijelom, osvijestilo.

Tako Zmaj u našoj svijesti predstavlja onu silu koja - proždire i vodi. U nekim pričama proždire nedužne ljude, pa mu je simbolika mračna i predstavlja zlikovca, u nekima je zaštitnik i čuvar, pomagač ljudi, a istina je uvijek sveobuhvatna: cijela vrsta zmajeva, kao i svaka druga, ima svoj plus i minus pol, odnosno pomagače i odmagače, a u našoj su svijesti aktivni oni s kojima rezoniramo iz osobnih razloga.

Simbolika zmaja u različitim kulturama

Sve u svemu, polaritet zmaja prisutan je i u svjetskim tradicijama. Na Zapadu je zmaj čuvar blaga, Zlatnog runa i Vrta Hesperida, u Kini je čuvaj bisera. Demonska simbolika zmaja proizlazi iz njegovog poistovjećivanja sa zmijom - o čemu piše Origen u povodu Psalma 74 i zvijeri Levijatan. No, negativni aspekti nisu ni jedini ni najvažniji: na Dalekom istoku Zmaj obuhvaća različite aspekte jer je istodobno vodena, kopnena (štoviše podzemna) i nebeska životinja, uslijed čega se dovodi u vezu s Quetzalcoatlom, aztečkom pernatom zmijom. Riječ je, zapravo, tek o različitim aspektima jedinstvenog simbola: kao nebeski, on je objava snage života i objave jer pljuje prvobitne vode ili jaje svijeta.

godina zmaja

U Indiji se zmaj poistovjećuje s počelom, Agnijem ili s Prajapati: on čini somu, piće besmrtnosti. Besmrtnici jašu na letećim zmajevima koji ih uzdižu u nebo - najtradicionalnija je povijesna slika moćnika na zmajevima. Budući da je nebeska sila koja stvara i uređuje, zmaj je simbol Cara i to ne samo u Kini, nego i kod Kelta, a i u jednom se hebrejskom napisu govori o nebeskom zmaju kao o kralju na svom prijestolju.

Premda je osnovni simbolizam zmaja vodeni - jer zmajevi žive u vodi i stvaraju izvore - zmaj je tijesno povezan s nastajanjem kiše i groma, očitovanjima nebeske djelatnosti. Sjedinjujući zemlju i vodu, zmaj je simbol nebeske kiše koja oplođuje zemlju. Zato je on povoljan predznak: njegova pojava najava je sretnih vremena. Širenje grmljavine koja donosi kišu, a time novi život, rast i obnovu predočuje se zmajem koji odgovara proljeću, istoku i zelenoj boji. A to su sve obilježja Jupitera, čije Tarot karta Sreća također, potiho pokazuje Zmaja, kao jednog od triju Sila koje pokreću Sudbinu (na njoj je prikazan u svom negativnom aspektu, kao egipatsko uništavalačko božanstvo Tifon, no iza dvojnosti, ostaje činjenica da on svojom snagom mijenja smjer svačijeg života).

Astronomski, glava i rep zmaja su mjesečevi čvorovi, točke u kojima se zbivaju pomrčine: otud kineski simbolizam zmaja koji proždire Mjesec i arapski simoblizam zmajeva repa kao mračnog dijela. Stoga mitski prikazi borbi sa zmajem (primjerice, Sv. Juraj koji ubija Zmaja), označavaju arhetipsku temu o pobjedi našeg ja nad svime što je nazadno. Za većinu ljudi, mračna ili negativna strana osobnosti ostaje nesvjesna, dok junaci shvaćaju da sjena postoji i da se iz nje može crpsti snaga, pa se sporazumijevaju s njenim razornim silama, kao jedini način da se nadvlada zmaja. Uza sve to, suvremeni istraživači povezuju zmaja s vanzemaljskom civilizacijom Dracoa, u pravilu im dajući negativna obilježja: no, kao što znamo, sve je ambivalentno, pa tako i bića s tog sistema.

Zmaj 2012.

Sve u svemu, godina Zmaja je pred nama, a njen energetski početak se već osjeća: potresi, od unutarnjih do vanjskih, najjača su simbolika probuđenog principa. Aktivirana je sila koja mijenja na bolje, mijenja intenzivno, duboko i žestoko, a donosi blagoslove preporoda, najgeneralnije rečeno.

Godine 2012. Zmaj najavljuje potpuni uzlazak nad ograničenjima, ali ostanak u tijelima. Vatra koju zmaju riga je, ustvari, njegov dah. A dah nas povezuje sa svime što jest: postanemo li svjesni svog disanja, možemo prepoznati kako smo cijelo vrijeme u razmjeni energije sa svijetom/univerzumom... U bajkama, dah zmaja znači opasnost i destrukciju. No, na simboličkoj razini on razara/spaljuje iluziju i ukazuje put prema istini.

Sve to nam nosi nadolazeći vodeni Zmaj: kroz univerzum, znači uspjeh, novu fazu života gdje su lekcije naučene, bitke dobivene i mudrost integrirana. Na razini kolektivne svijesti, to se odražava kroz nove vrijednosti: da, i rušenje starih ako je potrebno, no konačnu pobjedu duhovne svijesti i uspostavu novog svjetskog poretka svjetla. Na osobnoj razini, Zmaj donosi blistavost i snagu, novu energiju - stanje u kojem (kao ljudi rođeni u kineskom znaku Zmaja), osvajate sve pomoću novoprobuđene svijesti koja (poput vatre) isijava iz vašeg cijelog bića, vaše aure.

www.elementi.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.