Dajte dečki, počnite biti malo uredniji... Ako muškarac živi u neredu, bit će mu oprošteno i smatrat će ga se boemom, a ako to čini žena, smatrat će je se neurednom i lošom domaćicom, jer je ona ta koja je, kao fol, odgovorna za kućni red

mala kucanicaSociolozi neprestano pokušavaju odgonetnuti zašto muškarci, mnogo češće nego žene, žive u posvemašnjem neredu. Usto im taj nered uopće ne smeta, dapače, mnogi ga čak i kultiviraju kao znak „kreativnog kaosa".

Ukratko, u većini modernih društava - ako muškarac živi u neredu, bit će mu oprošteno i smatrat će ga se boemom, a ako to čini žena, smatrat će je se neurednom i lošom domaćicom, jer je ona ta koja je odgovorna za kućni red.

Muška čarapa često je smotana u nekom kutku sobe, bačena i zaboravljena... Sam pogled na nju, izaziva kod mnogih žena uobičajene simptome: bijes, ljutnju, pa i očaj.

Male kapljice na WC školjki, pasta za zube prignječena u kutu lavaboa ili mrvice kruha na stolu, mogu imati isti efekt. Žene se uglavnom masovno nalaze s jedne strane, a muškarci s druge.

Prema istraživanjima sociologa muškarci često imaju kurativni pristup, a žene preventivni. Tako muškarci čiste tek kada vide ili osjete prljavštinu, dok žene ne vole da se prljavština vidi ili da ih preplavljuje, pa čiste „preventivno" i unaprijed.

Razlika je, po mišljenju sociologa, prouzročena teretom društvenih i kulturoloških normi. Ako muškarac pokaže svoj interijer u neredu, bit će mu oprošteno i smatrat će ga se boemom. Žena će, pak, dobiti etiketu loše domaćice.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.