Najprirodniji i najnormalniji nagon majke je, čim rodi dijete, prisloniti ga na prsa, grliti, ljubiti, maziti i dojiti. To je urođen instinkt (za mamu i bebu) i nije tako bez razloga. Taj predivan kontakt kože na kožu, u prvih sat vremena od poroda, ali i danima, tjednima, mjesecima (ma godinama) kasnije, ima predivne i bitne blagodati za mamu i bebu. Tako da, ako ste trudnica ili ste nedavno postali mama, ovaj tekst je za vas!

una intimina kolumna

Možda ste već čuli za izrazi zlatni sat, odnosno “golden hour”? On se u ovom slučaju odnosi na 60 minuta neprekinutog kontakta kože na kožu mame i bebe odmah nakon poroda. To znači bez pauze za vaganje, mjerenje ili kupanje bebe, te je zaista fokus na izravnom kontaktu kože na kožu mame i bebe, bez odjeće ili tkanine kao barijere. Ovih 60 minuta smatra se minimum te, ako su majka i beba dobro, svako rodilište u Hrvatskoj, kao rodilište prijatelj majke i djece, treba omogućiti zlatni sat. A zašto je toliko ključan? Zato što zaista ima goleme blagodati koje su jako dobro dokumentirane!

una intimina kolumna

Osim što zlatni sat, a i općenito kontakt kože na kožu potiče stvaranje i otpuštanje mlijeka, te potiče bebin apetit, on luči serotonin (hormon sreće) i oksitocin (hormon ljubavi) i kod mame i kod bebe, što olakšava povezivanje i osjećaj zaljubljenosti! Uz to, kontakt kože na kožu pomaže u reguliranju djetetovih otkucaja srca, disanja, šećera u krvi te tjelesne temperature, što sve zajedno smanjuje razine kortizola koje bebe imaju nakon poroda te im pomaže da se lakše prilagode životu izvan maminog trbuha te se podrži optimalan razvoj mozga! Ono što je posebno zanimljivo je da pogoduje imunitetu bebe, što zbog navedenih svojstva regulacije, a što zbog kolonizacije bebine kože s majčinim dobrim bakterijama, što štiti od infekcija, ali i pomaže u stvaranju antitijela u majčinu mlijeku. Ali ovo se ne odnosi samo na zlatni sat, odnosno tih sat vremena nakon poroda, već i na cijelo razdoblje postpartuma (6 tjedana nakon poroda), ali i puno, puno dulje nakon toga, s obzirom na to da su svi ovi benefiti prisutni i kasnije. Uz povezivanje, kontakt kože na kožu je univerzalan alat za umiriti nervoznu bebicu.

una intimina kolumna

Odlično je znati da kontakt kože na kožu nije samo rezerviran za mamu i bebu, već i ima velike blagodati za tatu i bebu, od kojih su najveće raznolikost mikrobioma, umirivanje djeteta te regulacija disanja, otkucaja srca i tjelesne temperature! Ovo je odličan način da se beba i tata dodatno povežu, a ono što je važno zapamtiti kod kontakta kože na kožu je da je bitno da zaista koža dotiče kožu, bez odjeće odnosno tkanine kao barijere. Idealno je bebicu imati u pelenicama, a mama ili tata koji je prislanjaju uza se budu bez majice. Ako se brinite da će bebi biti hladno, imajte na umu da se ona najbolje grije vašom toplinom, ali joj ako želite preko leđa možete staviti dekicu.

una intimina kolumna

Zapamtite da u rodilištu imate potpuno pravo zatražiti zlatni sat (i da kupanje, vaganje i mjerenje može pričekati, dapače, čekanje s prvim kupanjem isto ima blagodati) te ako vi iz nekog razloga ne možete primiti dijete na prsa, a bebica je u redu, možete zatražiti da beba dobije zlatni sat s ocem, tako da imate i tu opciju. Ako iz nekoga razloga niste imali zlatni sat nakon poroda, nemojte se gristi i zapamtite da kontakt kože na kožu ima brojne benefite i za vas i za vašu bebu i dugo, dugo nakon poroda, a i jedan je od zaista najboljih načina za povezati se s vašim predivnim, mirišljavim klupkom!

una intimina kolumna

Piše: Una Pašić Gregović, doula i edukatorica
Photo: Stoodio Soo
Web: www.una-bridged.com
Instagram: https://www.instagram.com/una.bridged/

Powered by:

una intimina kolumna

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.