Interes za posao osobnog asistenta vrtoglavo raste, i u Hrvatskoj i u svijetu, makar oni uopće nemaju vlastiti život, spavaju s uključenim Blackberryjem i razmaženim zvijezdama ispunjavaju nemoguće želje 24 sata dnevno

asistenti zvijezdaZamislite situaciju u kojoj vas šefica panično zove zbog zadatka koji se pod svaku cijenu mora izvršiti što prije. Službeno radno vrijeme odavno je završilo, ali glas histerične nadređene zahtjeva dolazak u njezin dom. Nakon što se brzinom munje ekspedirate do raskošne vile, šefica koja izgleda kao da nije spavala 24 sata, uruči vam wc-papir i kaže: 'Daj me obriši, ne mogu sama'. Ovaj vam primjer navodimo kako bismo vas uveli u sasvim poseban svijet osobnih asistenata svjetski poznatih zvijezda.

Navedeni primjer slučaj je jedne od takvih asistentica čije radne kvalitete moraju uključivati poniznu požrtvovnost, predanost i profesionalnost na najvišoj razini. Prema riječima Liliane dalla Piane, predsjednice britanske Udruge osobnih asistenata broj zainteresiranih za rad u toj branši u stalnom je porastu u cijelom svijetu.

Dežurna dadilja, psihoterapeut i menadžer

„Prije nekoliko godina, o takvim biste ljudima čuli od zaposlenih u showbusinessu, dok danas postoje agencije za zapošljavanja orijentirane isključivo na ponudu pozicija osobnih asistenata. Britanski asistenti zarađuju između 20,000 i 50,000 funti godišnje, dok u SAD-u taj prihod može porasti do 80,000 funti", objasnila je Piane. Za tu plaću potrebno je u potpunosti organizirati život razmažene zvijezde i njenih ukućana. To ne znači isključivo dogovarati termine snimanja, šminkanja i frizera, te organizaciju radnog dana dadilje i osobnog vozača. Kupovina odjeće, poklona i svega što nadređenom padnu na pamet se podrazumijeva, dok je uloga psihoterapeuta i dežurne osobe na kojoj će se iskaljivati bijes u srži opisa ovog zanimanja. No primjer u kojem osobni asistent u rano jutro dolazi u kuću šefice kako bi pokupio kokain sa stola na kojem će djeca doručkovati, također nije neobična usluga.

Među nenavedenim uvjetima svakako je i ona o izgledu koji mora biti besprijekoran, ali i to je područje vrlo sklisko jer osobni asistenti ne smiju previše odvlačiti pažnju okupljenih fotografa kako prava zvijezda ne bi pala u drugi plan.

Blackberry i mobitel ispod jastuka

victoria asistenticaIako se Victoria Beckham nedavno našalila kako njezina asistentica ne smije biti premršava i prezgodna, slavna Posh otkrila je jedno od pravila izbora najbližih suradnika mnogih showbizzera. Efikasne desne ruke vrlo često nemaju ni pola sata u danu posvećenih sebi, jedu u pauzama izvršavanja obaveza, a spavaju sa spremnim Blackberryjem i mobitelom pored jastuka. Nisu u braku niti u vezi, a aktivnima i učinkovitima tijekom dana čini ih adrenalin potaknut konstantnim zahtijevanjima, prigovaranjima i deranjima slavnih.

„Pomicat će granice izdržljivosti i tolerantnosti koliko god mogu. Nekada sam radila za britansku pjevačicu koja je očajnički htjela smršaviti, ali se nikako nije mogla suzdržati od hrane. Tako je zatražila da uvijek prije nje dođem u hotelsku sobu i iz mini-bara uklonim sve grickalice. Njezine prehrambene 'krize'  znale su za mnoge biti neizdržive. Jedna od takvih kulminirala je na snimanju modnog editoriala kada je u usta mahnito gurala nekoliko komada pizze razmazujući hranu po cijelom licu i posuđenoj garderobi. Nitko do okupljenih nije znao kamo bi gledao, ali meni je to bila već toliko puta viđena situacija. Na drugom snimanju trebala je na toalet, ali joj se nije dalo, pa se pomokrila u šalicu. Nakon toga dodala mi je šalicu i rekla neka se toga nekako riješim", otkrila je jedna od asistentica.

Raskošna vila na poklon

No jesu li baš sve zvijezde umišljena i razmažena čudovišta? Prave i istinske zvijezde s dugotrajnom i vrhunskom karijerom znaju kome se trebaju zahvaliti i koga trebaju poštivati tijekom svakog svog savršeno organiziranog dana. Među takve spada i George Clooney čija je asistentica od seksipilnog nadređenog za rođendan dobila vilu. Luksuzni poklon smješten je u ulici u kojoj je i adresa gospodina Clooneya, tako da mu je dugogodišnja suradnica ujedno i jedna od prvih susjeda. Oprah Winfrey, poznata po zaštitničkom odnosu punom poštovanja prema svojim zaposlenicima, svojoj je asistentici povećala godišnji prihod za milijun dolara kako ne bi otišla iz HARPO-a, tvrtke u vlasništvu kraljice televizijskog talk showa.

A što je sa svim ostalima koji ne rade za Oprah, Georgea ili nekog drugog prvorazrednog igrača? Zašto uopće trpe sve nepodopštine i strahote celebrity svijeta? Povlastice u obliku luksuzne odjeće, torbica, cipela kojima vrhunski dizajneri obasipaju asistente ne li ih preporučili svojim nadređenima, udica je na koji se mnogi (ne)svjesno zakače. No, najčešći razlog ostanka u tom svijetu je ovisnički adrenalin i osjećaj važnosti u svijetu bogatih i popularnih. Iako su osobni asistenti svjesni da su sklopili ugovor s vragom, varljivi snopovi svjetlosti showbizz-čarolije previše su zavodljivi da bi se probudili i okrenuli običnom, tako vlastitom životu.

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.