Priča o Demetri i njenoj kćeri Perzifoni koju otme Had, bog podzemlja, govori koliku potragu i patnju može proći jedna žena za svojim djetetom. Na putu potrage, problemi i savjeti da prestane plakati i odustane od svega, nisu zaustavili Demetru

neplodnost_sreca_cijela

Nemoć i strah mijenjali su se s bijesom i tugom kada je ustoličena Demetra sjedila u svom hramu i odlučila da neće djelovati. Tada ništa nije rađalo, nije bilo žita, prijetila je glad i uništenje. Bogovi su prisilili Hada da oslobodi Perzifonu, a njezinim povratkom krenulo je i vrijeme rasta i plodnosti.

Odgajane smo tako da svaka žena očekuje biti majka, da će roditi i imati djecu pa neke od nas imaju jak poriv za trudnoćom i djecom već od malih nogu. Nedostatak Demetre, uloge majke, neke žene prihvaćaju jako teško, naročito u periodu života kada žele trudnoću i imati dijete. Ukoliko žena ne uspije realizirati majčinski instinkt, trudnoću, brigu za druge kroz tjelesnu, psihičku i duhovnu hranu drugima, to može utjecati na smjer ženina život, učiniti je depresivnom radi “praznog gnijezda i praznine”. Prepušta se tuzi, a vlastiti život smatra besmislenim i ispraznim. Slično se događa neplodnim ženama, ali i onima čija djeca odrastu i krenu svojim putem. Tvrdoglavost, strpljenje i ustrajnost dodatne su Demetrine značajke koje mogu pomoći ženama da ostvare svoju plodnost, budu biološke majke, doje svoju djecu. Svladavanje sposobnosti puštanja i dozvoljavanja rasta teško je, no može poštedjeti ženu boli. Prihvatiti rizik i okrenuti brižnost Demetre jedan su od načina. Iz razdoblja patnje može izaći s većom mudrošću i duhovnim razumijevanjem sebe i svijeta.

Svaka žena može podržati arhetip Demetre u sebi, bilo realizacijom kroz djecu ili razvojem novih sposobnosti i znanja ili pak, odabrati razočaranje, tugu i ogorčenost kao vodilje u životu. Uloga žrtve, kontrola i nadzor drugih, gnjev i depresija mogu je skroz uništiti. Autorica Jean Shinoda Bolen u svojoj knjizi “Boginja u svakoj ženi” predstavlja mitske arhetipove u ženskoj psihi objašnjavajući da svaka žena u sebi ima boginje: Artemidu, boginju lova i Mjeseca koja personificira neovisan ženski duh usredotočen na postignuća; Atenu, boginju mudrosti i umijeća koja predstavlja razboritu, samouvjerenu ženu koja se povodi za razumom, ne srcem; Hestiju, boginju ognjišta koja utjelovljuje strpljivu i stabilnu ženu koja utjehu nalazi u samoći te zrači osjećajem netaknutosti i potpunosti. Zatim Heru, boginju braka koja predstavlja ženu koja svoje uloge studentice profesionalke ili majke podređuje najvažnijem cilju pronalaženju supruga i sklapanje braka; Demetru, boginju žita i majčinski arhetip koja predstavlja ženski poriv pružanje tjelesne i duhovne potpore djeci; Perzifonu, djevojku i kraljicu podzemnog svijeta koja izražava žensku sklonost pokoravanju, pasivnosti, potrebu da udovolji drugima i da bude potrebna i Afroditu, boginju ljubavi i ljepote. Afrodita je “alkemijska” boginja koja upravlja ženskim uvažavanjem u ljubavi, ljepoti, seksualnosti i senzualnosti, te potiče na kreativnost.

Što je žena složenija, razvija se i okrenuta je na razna područja, to je veća vjerojatnost da su u njoj aktivne mnoge boginje, ističe dr. Bolen. Ovisno o trenutku, neke uloge razvijamo spontano, tako i neke uloge lakše prihvaćamo da nismo realizirale, npr. poslovnu Artemidu i Atenu fokusirane na vanjski svijet ili Hestiju na unutrašnji. Razvijati pojedini arhetip ili pak prevladati određene, moguće je uvijek, samo treba željeti. Pričao o Demetri i potrebi žene da bude majka, uvod je u radionicu namijenjenu ženama koje tragaju za svojim djetetom, onda kada pitanje “Zašto nemam djecu” ne izlazi iz glave.

“Zašto nemam djecu” počine u listopadu 2015., a za pitanja možete pisati na klara@mofit.hr.

Klara Benko, obiteljski aromateraput 
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.