Irenu Vrkljan poznajemo kao autoricu koja je inaugurirala autobiografsko pismo hrvatske književnosti kraja 20. i početka 21. stoljeća. Od knjige "Svile, škare", preko "Marine ili o biografiji", do "Pisma u pismu" i ove najnovije knjige, Irena Vrkljan ispisuje najdublje intimne stranice suvremene hrvatske književnosti koje jednako fasciniraju najšire čitatelje i akademske stručnjake

irena vrkljan, koračam kroz sobu

Dvije čitateljice koje na poklon od Femine i Naklade Ljevak dobivaju novu knjigu Irene Vrkljan "Koračam kroz sobu", su:

TIHANA TOMAS, ZAGREB

MELITA HORVAT, SIBENIK

Kod Irene Vrkljan sve je izašlo iz sobe, sve je u sobi spremljeno - okrhnute plave šalice, možda jedna vaza, poneka slika na zidu, mamina budilica, kutija s nakitom ili fotografijama. Knjiga "Koračam kroz sobu" zamišljena je kao susret riječi i fotografija. U središtu su knjige nove autoričine pjesme, a cjelokupni opus i biografija Irene Vrkljan zrcale se u duljim i kraćim esejima relevantnih književnica i književnika te fotografijama iz osobnih albuma, od kojih je mnoge snimila sama autorica zaljubljena u fotografiranje. Po svojem stapanju pjesništva, znanstvenoga pristupa Ireninu stvaralaštvu, najfinijega esejizma, kritičke analize i umjetničkih fotografija iz svih razdoblja autoričina života knjiga Koračam kroz sobu prava je poslastica za sve koji vole i štuju prepoznatljivo osebujnu i uvijek neodoljivu Irenu Vrkljan.

O autorici: Irena Vrkljan hrvatska je književnica rođena 21. kolovoza 1930. godine u Beogradu gdje završava osnovnoškolsku naobrazbu. Gimnaziju polazi u Zagrebu, a školovanje nastavlja na zagrebačkom Filozofskom fakultetu studirajući arheologiju i germanistiku te režiju na Akademiji za film i televiziju u Berlinu. Pjesnikinja, prozaistica, radio-dramatičarka, esejistica i prevoditeljica na književnu je scenu stupila u razdoblju krugovaša poezijom nadrealističke tematike. U to je vrijeme sa Zvonimirom Golobom prevodila djela njemačkih autora. Bila je dugogodišnja urednica TV emisije Portreti i susreti za koju je napisala sedamdesetak scenarija o domaćim umjetnicima. Živi i radi kao profesionalna književnica na relaciji Zagreb – Berlin. Objavljuje na hrvatskom i na njemačkom jeziku.

Nagrade:

Nagrada „Tin Ujević" 1983. za najbolju zbirku pjesama –zbirka "U koži moje sestre"
Nagrada „Ksaver Šandor Gjalski" 1985. za najbolje objavljeno prozno djelo – roman "Svila, škare"
Nagrada „Ivan Goran Kovačić" 1986. za najbolje književno ostvarenje – roman "Marina ili O biografiji"
Nagrada HAZU za književnost 2000. – roman "Posljednje putovanje u Beč"
Nagrada „Vladimir Nazor" za životno djelo 2005.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.