Intimina donosi savjete ginekologinje u povodu Mjeseca borbe protiv raka jajnika. Svjetski dan borbe protiv raka jajnika obilježava se 8. svibnja – riječ je o inicijativi za podizanje svijesti o znakovima i simptomima raka jajnika kako bi se unaprijedila rana dijagnoza

intimina svjetski dan borbe protiv raka jajnika

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj od raka jajnika godišnje oboli u prosjeku između 400 i 500 žena, dok ih 300 umre svake godine. Iako je učestalije kod starijih žena, 35% slučajeva dijagnosticirano je kod žena mlađih od 60 godina. Međutim, liječenje je uspješnije kada se rak jajnika otkrije dovoljno rano.

U povodu Mjeseca borbe protiv raka jajnika, ginekologinja brenda Intimina, dr. Susanna Unsworth, dijeli savjete za znakove i simptome kako ga rano otkriti:

• Nadutost
Nadutost je uobičajena, a povremena nadutost koja brzo nestane obično nije razlog za brigu. Međutim, ako vam potraje, ako imate nadutost koja se ne povlači unutar 2 do 3 tjedna, nadutost koja se javlja često bez očitog uzroka ili nadutost koja se ne povlači uobičajenim liječenjem ili promjenama u prehrani, bilo bi dobro posavjetovati se sa svojim liječnikom opće prakse.

• Bol
Ako osjećate novu, upornu bol u zdjelici, leđima ili donjem dijelu trbuha, obratite se svom liječniku, osobito ako bol ne prestaje ili ju osjećate većinu vremena.

• Promjene u navikama pražnjenja crijeva ili mokrenja
Promjene u navikama pražnjenja crijeva, kao što je češće pražnjenje crijeva (proljev) ili rjeđe pražnjenja crijeva (zatvor), mogu biti rani znak raka jajnika. Također, ako primijetite da češće mokrite ili ustajete tijekom noći kako biste išli na wc, korisno je potražiti savjet liječnika.

• Gubitak apetita ili brz osjećaj sitosti
Još jedan simptom na koji treba obratiti pažnju je promjena u apetitu ili ako primijetite da se osjećate sito brže nego inače kada jedete. Isto tako, brz, neobjašnjiv gubitak težine može biti rani pokazatelj raka jajnika, stoga je najbolje otići na pregled.

• Abnormalno vaginalno krvarenje
Ako imate neuobičajenom vaginalno krvarenje, kao što je između menstruacije ili nakon seksa, bilo bi korisno razgovarati sa svojim liječnikom, jer ono može biti simptom raka jajnika, kao i drugih skrivenih stanja, poput raka vrata maternice ili spolno prenosivih infekcija.

• Kvržica ili oteklina
Iako je rijedak kao rani simptom, trebali biste odmah posjetiti svog liječnika opće prakse ako primijetite bilo kakvu novu masu ili oteklinu u donjem dijelu trbuha ili zdjelice.

Doktorica Susanna Unsworth, ginekologinja brenda Intimina, objašnjava: "Postoji nekoliko različitih simptoma koji se mogu smatrati 'znakovima upozorenja' raka jajnika. Iako su mnogi suptilni, ne znače nužno da imate bolest; no uvijek preporučujem da odete na pregled liječniku opće prakse.

Stope preživljenja dramatično su porasle tijekom posljednjih 40 godina jer se unaprijedilo liječenje, no budući da se rak jajnika obično razvija u kasnijoj dobi, stope preživljenja ostaju niske u usporedbi s drugim vrstama raka. Nadamo se da će inicijative poput Mjeseca borbe protiv raka jajnika pomoći ženama da prepoznaju simptome koji mogu biti rani znakovi raka jajnika i rano potraže pomoć."

Dunja Kokotović, Intiminina Global Brand Managerica, nadodaje: "Nažalost, tri četvrtine (75%) slučajeva raka jajnika dijagnosticira se tek u trećem stadiju, ili kasnije, kada je bolest već uznapredovala. Nadamo se da osviještavanjem o ranim znakovima i simptomima,  možemo potaknuti ljude da odmah potraže pomoć ako osjete da nešto nije u redu."

Kako biste saznali više o simptomima i rizicima raka jajnika, posjetite https://www.intimina.com.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.