U Muzeju Mimara održat će se od 12. do. 30. svibnja izložba suvremenog nordijskog stakla „DODIR STAKLA". Izložbu su, u suradnji s muzejom organizirala veleposlanstva Danske, Finske, Norveške i Švedske s ciljem, kako su sami organizatori naglasili, „ promoviranja nordijskog stakla, dizajnera i proizvođača" pokazujući istovremeno suradnju nordijskih zemalja u umjetničkom stvaralaštvu

izložba nordijskog stakla

Na izložbi će biti prezentirano 80 predmeta nastalih u 13 značajnih staklana i studija koji su većinu svojih djela ostvarile suradnjom s vrhunskim umjetnicima, arhitektima i dizajnerima. Njihova je produkcija plod vještine i znanja majstora staklara, a mnogi među umjetnicima sami izrađuju svoja djela. Pred nama se tako nalaze ostvarenja nepogrešive istančanosti nordijskog dizajna u danas izrađivanim predmetima, koje su vizionarski dalekih 30-ih i 60-ih godina XX. stoljeća osmislili Alvar Aalto, Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva i drugi suradnici finske Iittale. Jednostavni oblici pročišćenih obrisa koji su spoj utilitarnosti predmeta i estetske prosudbe autora jasno su izraženi u djelima Ingegerd Råman nastalim u švedskoj staklani Skrufs, ali i u čašama - zamisli danskog arhitekta Jørna Utzona, tvorca zgrade Opere u Sydneyu.

izložba nordijskog stakla

Osmišljeni prije nekoliko desetljeća oni se izrađuju i danas te stapaju s brojnim predmetima izrađenim od 2010. do 2014. g. koji su dio plodne scene na kojoj se ideje mladih stvaraoca povezuju sa vrhunskom vještinom staklarske izradbe poput, primjerice, ostvarenja norveške staklane Magnor. Mnogi među njima i sami su staklari koji svoju primarnu zamisao prate i oblikuju do završnog trenutka utiskujći u staklenu membranu predmeta svoju zamisao i svoj dah.

izložba nordijskog stakla

izložba nordijskog stakla

Na izložbi su, nabrojimo ih redom, jer njihova djelatnost isprepliće se u neraskidivu sliku skandinavskog dizajna, prisutni svojim ostvarenjima: Staklana Holmegaard, ARCHITECTMADE i Lenne Bjerre Design iz Danske; Staklana Iittala, Lassismi i Galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u staroj, povijesnoj tvornici u Riihimäki) iz Finske; Staklane Hadeland, Gjøvik i Magnor, te studio Nøstetangen Glass iz Norveške; Staklane Målerås, Skrufs i Nybro iz Švedske.

Autorica izložbe je mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica u Muzeju Mimara, a Korana Jelovac dizajnerica je kataloga i svih tiskovina vezanih za izložbu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.