Zagreb, Rijeka i Karlovac će od 28. svibnja do 7. lipnja biti domaćini najvećeg regionalnog plesnog festivala – 31. Tjedna suvremenog plesa. Festival će ove godine, uz široku paletu plesnih izričaja, prezentirati ples kao snažan alat koji promiče ujedinjavanje, ravnopravnost te ruši granice svakodnevnih stereotipa

31. tjedan suvremenog plesa

Upravo pioniri u mijenjanju percepcije te nametanju pravila ravnopravnosti osoba sa i bez invaliditeta, integrirana plesna kompanija Candoco iz Velike Britanije ponovo gostuje na festivalu. U Hrvatskom narodnom kazalištu izvest će "Set & Reset / Reset", novo uprizorenjelegendarne predstave "Set & Reset" Trishe Brown postavljene još davne 1983. godine i Notturnino, humorističnu i poetsku predstavu inspiriranu dokumentarcem "Toskin poljubac" o umirovljenim opernim pjevačima, koreografa Thomasa Hauerta.

Batsheva Dance Ensamble iz Izraela predstavit će se s predstavom "Max" u kojoj je koreograf Ohad Naharin spajajući pokret i glazbu koji se uzajamno nadopunjavaju, prikazuje vlastiti alter ego u Maxim Warratu, međunarodno afirmiranom glazbeniku. Tako se i ove godine nastavlja plodna suradnja festivala i Izraelskog Veleposlanstva kojoj je cilj predstavljanje izraelske afirmirane plesne scene.

Ove godine posjetitelji će, između ostaloga, imati priliku pogledati i premijere dva najpoznatija hrvatska plesna ansambla, festival će tako otvoriti Studio za suvremeni ples s premijerom predstave "Pokret-ač" koreografkinje Aleksandre Janeve Imfeld, a Zagrebački plesni ansambl će kroz predstavu "Requiem for Z" progovoriti o prolaznosti na sceni i van nje.

Uskoro će biti objavljen finalni program i detaljnije informacije i o ostalim izvođačima (među kojima su brojni umjetnici koje će festivalska publika imati prilike upoznati po prvi puta) i predstavama koje će se prikazati na 31. Tjedna suvermenog plesa.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.