Kako Internet briše sve granice – vremenske i prostorne – tako su nam duhoviti plakati mladog i hipertalentiranog beogradskog dizajnera Nikole Puzigaće svima već dobro poznati, ponajprije zahvaljući njegovoj Facebook stranici na kojoj ih objavljuje i na kojoj ga prati više od 20 000 fanova

nikola puzigaća, pun k

Kroz svoje radove, Puzigaća tematizira brojne 'probleme' suvremenog društva, od ljubavnih odnosa, ali i općih mjesta pop-kulture, poput muzike, filmova, političke situacije, nogometa... Nakon booma koji je doživio zahvaljujući duhovitom pristupu, lijepom dizajnu i drugačijem pogledu na svakodnevne situacije u kojima obično pretvara u neobično, te nakon niza grupnih izložbi, i one samostalne su se nametnule kao logičan slijed događaja. Nakon prošlogodišnje u Beogradu, u kojem živi i radi, Nikola će 12. prosinca otvoriti i svoju prvu zagrebačku izložbu, u Galeriji Inkubator, u Tkalčićevoj 30. Na njoj će posjetitelji osim postera moći vidjeti i live verziju nekih od njih koji su u međuvremenu evoluirali u instalacije. Kakva je sve iznenađenja pripremio zagrebačkoj publici te čemu se posebno veseli, Nikola nam je otkrio u kratkom intervjuu.

nikola puzigaća, pun k

Koliko će se zagrebačka izložba PUN K. razlikovati od one beogradske? Možemo li očekivati nešto premijerno?
- Koncept ostaje isti, zbog toga je isti i naziv izložbe. To je retrospektiva radova od danas pa unazad otprilike 17 godina, ali većina radova je nastala u prethodnih nekoliko godina. I to su moji omiljeni radovi, to mi je bitno. Razlikovat će se beogradska i zagrebačka izložba u nekim detaljima. Neki radovi iz Beograda neće biti u Zagrebu jer su karakteristični samo za srpsko podneblje, ali zauzvrat će Zagreb dobiti nešto što Beograd nije dobio.

Tko je uopće tvoja publika? Kakav je profil tvojih fanova?
- To je baš širok dijapazon različitih ljudi. Iznenađujuće širok. Na početku sam imao u glavi ideju kakva publika može biti zainteresirana za ovu vrstu dizajna, ali to se sve otelo kontroli pa sad nema nikakvih pravila. Što je okej.

nikola puzigaća, pun k

Jednom si izjavio da je radno vrijeme dizajnera od 0 do 24. U kojim stvarima i situacijama pronalaziš inspiraciju? Kako izgleda taj kreativan proces?
- Kad počnem razmišljati o kreativnom procesu, u glavi mi bude big bang. Dobre ideje uvijek su bljesak. Ali rad na konkretnoj ideji je podjednako bitan. Nekad "mala" ideja u procesu rada postane velika. Nekad misliš da imaš veliku ideju, a onda malo zagrebeš i shvatiš da i nije toliko velika. Nekad je velika ideja bljesak bez puno rada. Ali da bi došlo do bljeska potrebno je puno rada. Na sebi.

Zagrebačka izložba bit će prodajnog karaktera. Da možeš kupiti jedan svoj poster, koji bi odabrao?
- Kupio bih filmski poster "Only Lovers Left Alive".

nikola puzigaća, pun k

I privatno prvi put dolaziš u Zagreb. Koje bi stvari volio vidjeti, koja mjesta obići?
- Da, prvi put dolazim. Stadion Maksimir je prvi na popisu znamenitosti. Prilično povijesno mjesto. Od onog susreta Mirković-Jarni, preko Dinamovih 5:0 protiv Partizana, pa do čuvene neodigrane utakmice Dinamo-Zvezda. Nadam se da ću uspjeti okinuti neke lijepe fotke Maksimira. Sljedeće mjesto je Kava Tava, čuo sam da imaju super palačinke s jagodama i bijelom linoladom. I Jarun. Ne znam koliko je lijepo tamo u prosincu. Provesti vrijeme na jezeru u prosincu je i dalje ljepše nego ne provesti vrijeme na jezeru. Pa vjerujem da je lijepo.

nikola puzigaća, pun k, izložba zagreb 

nikola puzigaća, pun k

Izložba PUN K. otvorena je do 19. prosinca. Vidimo se u Inkubatoru!

Razgovarala: Matea Roščić

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.