Ponekad nam treba mir od užurbanog života, posla, djece, čišćenja i kuhanja. Želimo li se opustiti uz čašu finog vina i ugodnu atmosferu, dobro je znati koji wine bar nam to može ponuditi. Sommelierka Jelena Šimić Valentić istražila je koji su najbolji zagrebački wine barovi

winebar_cool_cijela

Dežman bar

Obišavši dvadesetak najpoznatijih zagrebačkih wine barova tijekom ljeta, kada grad vrvi stranim gostima, sommelierka Jelena Šimić Valentić ostala je razočarana kakvoćom njihova rada.

Većini wine barova dala je odličnu ocjenu za uređenje, no već je vinska karta zaslužila prosječnu ocjenu dobar. Naime, na tim se kartama može pronaći mnoštvo pravopisnih pogrešaka, ali i onih činjeničnih koje otkrivaju da tvorac karte slabo poznaje vina. Analiza vinskih karti otkriva i da neke sadržavaju imena vina koja samo doprinose „težini“ popisa, no tih vina ako su ikada i bila u ponudi bara, odavno nema.

Istodobno su cijene vina točenih na čaše previsoke. Kao primjer Jelena Šimić Valentić navodi cijenu od 36 kuna za decilitar dobroga hrvatskog vina čija butelja u trgovini stoji 70 kuna. Stvar dodatno pogoršava činjenica da takva vina nerijetko ostaju otvorena danima, pa oksidiraju. 

winebar_cool_cijela1

Dobra vina

Takva praksa znači da konobari ne znaju kvalitetno prodavati i kontrolirati otvorena vina. Upravo osoblje najslavnija hrvatska sommelierka mlađe generacije smatra najslabijom karikom zagrebačkih wine barova.

Vlasnici i druge odgovorne osobe ne shvaćaju da nije dovoljno wine bar opremiti skupocjenim inventarom. Neophodno je ulagati u edukaciju osoblja. Konobar je zrcalo lokala u kojem radi. Njegov pristup, stav i znanje prodaju vina. On treba znati gostu savjetovati koje vino izabrati, kako ga pravilno otvoriti i poslužiti na optimalnoj temperaturi u odgovarajuću čašu… Takvim se konobarima u Zagrebu može podičiti svega nekoliko wine barova. Među njima su Dežman bar, Bornstein i Dobra vina. U većini ostalih Zagrepčani i njihovi gosti zaljubljeni u vina ostaju više ili manje razočarani uslugom. Dodatno me začudila činjenica da dio konobara zaposlenih u samom središtu grada ne govori engleski, rekla je Jelena Šimić Valentić, sommelierka s diplomom Hrvatskog sommelier kluba treće razine po programu Association de la Sommeliere Internationale, polaznica treće razine Wine and Spirits Education Trusta i osnivačica Pupitresa, prvog boutiquea vinske kulture u Hrvatskoj.

winebar_cool_cijela2

Vinoteka Bornstein

Slično stanje s osobljem je i u zagrebačkim restoranima, ocjena je Jelene Šimić Valentić koja je već na početku njihova obilaska naišla na neuravnoteženu kvalitetu jela, oscilacije u svježini namirnica te probleme s kanalizacijom i žoharima.

Kako je Zagreb, kao i cijela Hrvatska, iz godine u godinu sve poželjnije turističko odredište, smatra da će se konobari i ostali djelatnici u ugostiteljstvu morati dodatno educirati. Samo će na taj način moći svladati sve tajne struke. Ona podrazumijeva i poštivanje privatnosti gosta, ističe Šimić Valentić, kako se ne bi nizale neugodnosti kakvom je Demi Moore započela ljetovanje na Jadranu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.