Djeca su iskrena, ono što osjećaju, to im se vidi na licu... I te trenutke vrijedi ovjekovječiti i sačuvati zauvijek. Fotografkinja Duška Stepanov Crnković čini to na tako divan način da se pri prvom pogledu na njezine fotografije i najmrkije lice razvuče u osmijeh

duska stepanov crnkovic

Njezino ime je Duška Stepanov Crnković i fotografija je njezina velika ljubav. Školovala se za grafičkog dizajnera, ali je, kako kaže, i tada najviše uživala u satima fotografije.

duska stepanov crnkovic

- Profesor bi nam dao svoj stari Nikon i fotografirali bismo sve ono što nas inspirira. Tada mi je posebno bila privlačna priroda, tek sam se kasnije zainteresirala za portret. Kroz različite poslove iz struke kasnijih godina sam puno fotografirala razne motive, no ono što mi je falilo je ta umjetnička "vibra" koju sam imala veliku želju prenijeti kroz svoj rad. – kaže Duška i dodaje kako se nakon rođenja djece doškolovala kako bi dobila diplomu majstorskog ispita iz fotografije i započela vlastiti posao, naravno, vezan uz fotografiju.

duska stepanov crnkovic

- Negdje uz taj cijeli put rodila se želja za stvaranjem portreta djece. Primijetila sam neodoljivu iskrenost na njihovim licima koja se ne može pronaći kod odraslih osoba. Mi se previše trudimo izgledati lijepo ili nasmijano, iako smo uznemireni ili pak lažno ozbiljno ne bismo li djelovali profesionalnije. Kod djece to ne postoji, ono što osjećaju, to im se vidi na licu, i to su baš one uspomene kakve trebamo čuvati. Veliko zadovoljstvo mi također predstavlja rad s novorođenim bebama. Prošla sam posebnu edukaciju na kojoj sam se specijalizirala za rad s njima kod renomirane australske fotografkinje Jade Gao – objašnjava Duška, uz osmijeh, ističući kako treba znati uzeti u naručje nečije tek rođeno dijete. - Za to su potrebni iskustvo, sigurnost i educiranost, a ja to mogu pružiti roditeljima jer ne samo da imam svoje dvoje dječice, već sam nekoliko godina unazad fotografirala brojne novorođene bebe i njihove roditelje.

duska stepanov crnkovic

Fotografiranje novorođenih beba polako osvaja i Hrvatsko tržište. Taj val u svijetu traje već neko vrijeme dok su ljudi kod nas bili pomalo skeptični. Sad se situacija promijenila i jako je puno mama i tata koji se vesele bebinom prvom photo shootingu, a tu je Duška potpuno "opremljena".

duska stepanov crnkovic

- Važno je reći da mi je studio potpuno opremljen za prijem bebica. Stol za previjanje, grijač bočice za bebe koje piju umjetno mlijeko, prilagođena temperatura zraka i naravno čist i uredan prostor visoke higijene što je neophodno za jedno novorođenče. Od rekvizita imam tkanine, kapice i trakice od specijaliziranih dućana koji izrađuju te stvari od prirodnih materijala, dok krevetiće od drveta izrađuje moj spretni muž. Studio mi se nalazi na istočnom dijelu Zagreba te rado ugošćujem obitelji na fotografiranjima i kavicama – kaže ova kreativka i brižna mama, koju puno roditelja pita je li teško fotografiranje novorođene bebe. Njezin je odgovor uvijek isti: "Moram reći da je".

duska stepanov crnkovic

- Potrebno je puno prakse da se savladaju poze u kojima se fotografira bebica, ali isto tako i da se ona uspava. Svaka bebica je posebna te je potrebno puno strpljenja i osluškivanja. Postoje bebe koje će prespavati čitav session, dok postoje one koje će biti nervozne i gladne svako malo. Potrebno je prilagoditi očekivanja i pustiti bebu da ona vodi priču – zaključuje Duška Stepanov Crnković, a da je doista šaptač bebama i majstorica iz objektiva, dokazuju nejzine fotografije koje su prava mala umjetnička djela.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.